AIK

Träningsmatch
0 – 0
Slutspelad
17 november, 15:00
Skytteholms IP (fri entré)
Publik: 611

IK Brage

 • Domare
  Kastriot Gerxhaliu, Bromma
 • Ass. domare 1
  Rikard Aspegren, Bromma
 • Ass. domare 2
  Alexander Öhnedal, Värmdö
 • Fjärdedomare
  --
2017.11.17, kl 15:00

Mållöst mot IK Brage

AIK och IK Brage möttes under fredagseftermiddagen i en mållös träningsmatch på Skytteholms IP inför 611 åskådare.
AIK - IK Brage 2017

Under de senaste åren har det blivit tradition för AIK Fotboll med att avsluta fotbollssäsongen med några träningsmatcher på Skytteholms IP och i år ställdes AIK mot IK Brage i den nästa sista matchen för året. AIK och dalalaget hade inför matchen inte mötts sedan mötet i Svenska cupen på Domnarvsvallen i Borlänge den 28 april 2004 i vad som var nuvarande styrelseledamoten Patrick Englunds andra match som chefstränare i AIK efter att han tagit över från Richard Money. Senast som IK Brage besökte Solna var den 12 maj 1993 då lagen möttes i Allsvenskan. AIK vann då hemma på Råsunda med 9-3(!) efter att ställningen varit 2-2 med mindre än halvtimmen kvar. Kim Bergstrand svarade för fem mål, varav fyra inom loppet av 13 minuter.

Den första målchansen kom i matchens fjärde minut då Amin Affane fick iväg ett bra skott som målvakten Peter Rosendal lyckades tipp till hörna. Högerhörnan slogs av Kristoffer Olsson och hamnade hos Agustin Gómez som med en låg nick fick bollen över ribban. I den tionde minuten sköt Denni Avdić ett bra skott som gick strax utanför den högra stolpen. IK Brage skapade sin första rejäla målchans i den 24:e minuten då Stefan Ilic sköt ett hårt skott som Jesper Nyholm täckte till en resultatlös högerhörna. Nicolás Stefanelli bjöd i den 28:e minuten på en dragning på vänsterkanten som fick publiken på plats att jubla.

I den 31:a minuten lyfte Christian Kouakou från högersidan av straffområdet in bollen framför mål och det blev farligt då försvaret inte fick bort bollen och Axel Björnström fick ett skottläge, men avslutet täcktes till en resultatlös vänsterhörna. Den första halvleken slutade mållös och var relativt jämn, men då AIK gasade på var man klart bättre.

AIK kopplade ett starkt grepp om den andra halvleken och IK Brage kom inte över halva planen under lång tid. I den 59:e minuten sköt Benjamin Hjertstrand ett skott som slog i överliggaren bakom AIK-målvakten Kyriakos Stamatopoulos och efter den ribbträffen fick IK Brage lite mer att säga till om, men det var även fortsättningsvis en ganska klar fördel för AIK då det gällde bollinnehavet, men laget hade svårt att skapa de heta målchanserna. Bilal Hussein kom in i den 62:a minuten och svarade för ett bra inhopp på den defensiva mittfältspositionen. Sex minuter senare fick han iväg ett bra skott som slickade högerstolpen. I den 79:e minuten slog Kristoffer Olsson en hörna från höger som Jesper Nyholm mötte med pannan, men bollen gick utanför den högra stolpen. Fem minuter senare tilldömdes IK Brage ett bra frisparksläge, men avslutet från Simon Stenberg täcktes av Agustin Gómez som också täckte skottet på returen.

Kristoffer Olsson var i en 86:e minuten nära att bli matchhjälte då han klev in i straffområdet från högersidan och sköt ett skott som täcktes av en försvarare och gick en decimeter utanför den bortre, vänstra stolpen. AIK avslutade klart starkast och i den 89:e minuten sköt inhopparen Daniel Mushitu ett skott som täcktes, men återigen gick bollen på fel sida om den vänstra stolpen. Den efterföljande vänsterhörnan slogs av Kristoffer Olsson mot den första stolpen där Albin Linnér mötte med huvudet och bollen seglade precis utanför den bortre, högra stolpen. Efter två stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren Kastriot Gerxhaliu av matchen. 0-0 är ett historiskt gångbart resultat mellan AIK och IK Brage. Hela sex allsvenska matcher under 1980-talet mellan dessa två lag slutade just 0-0.

Text: Stefan Mellerborg

Matchfakta

AIK - IK Brage 0-0 (0-0)

 • Domaren blåser igång matchen

 • 45'

  Domaren meddelar att det återstår minst 1 minut av första halvlek

 • 46'

  Domaren blåser av första halvlek

 • 45'

  Domaren blåser igång den andra halvleken

 • 62'

  Byte

  Daniel Mushitu IN

  Christian Kouakou UT

 • 62'

  Byte

  Albin Linnér IN

  Axel Björnström UT

 • 62'

  Byte

  Bilal Hussein IN

  Denni Avdić UT

 • 63'

  Byte

  Viktor Bergh IN

  Ardian Rexhepi UT

 • 69'

  Byte

  Erik Nilsson IN

  Viktor Adebahr UT

 • 73'

  Byte

  Maï Traoré IN

  Nicolás Stefanelli UT

 • 77'

  Byte

  Erik Larsson IN

  Linus Zetterström UT

 • 81'

  Varning

  Benjamin Hjertstrand

 • 90'

  Domaren meddelar att det återstår minst 2 minuter av andra halvlek

 • 92'

  Domaren blåser av matchen

Laguppställningar

AIK

IK Brage

   #4 Nils-Eric Johansson (K)
   #5 Jesper Nyholm
   #7 Kristoffer Olsson
   #10 Denni Avdić
   #12 Christian Kouakou
   #13 Kyriakos Stamatopoulos (mv)
   #14 Robert Taylor
   #15 Agustin Gómez
   #19 Axel Björnström
   #22 Nicolás Stefanelli
   #39 Amin Affane
   #17 Daniel Mushitu
   #40 Albin Linnér
   #43 Bilal Hussein
   #28 Maï Traoré
   #16 Gustaf Lagerbielke
   #23 Rickson Mansiamina
   #25 Albin Mörfelt
   #30 Melker Antonsson
   #34 Oscar Linnér (mv)
   Peter Rosendal (mv) #88
   Alexander Zetterström #2
   Carlos Garcia (K) #5
   Benjamin Hjertstrand #6
   Stefan Ilic #7
   Simon Stenberg #10
   Anton Lundin #11
   Pontus Hindrikes #13
   Linus Zetterström #16
   Viktor Adebahr #18
   Ardian Rexhepi #21
   Viktor Bergh #3
   Erik Nilsson #8
   Erik Larsson #17
   Erik Johansson (mv) #1
   Ferhan Abic #14
   Mikael Christensen #15

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2018