Agnes Emborg, Uppsala
  • Fjärdedomare
    --

Storseger mot tabelljumbon

AIK besegrade Hovås Billdal IF med 4-0 (2-0) inför 253 åskådare på Skytteholms IP Solna. Ledningsmålet dröjde till den 36:e minuten, men sedan var det ingen tvekan om var segern skulle gå.
AIK:s startelva i matchen AIK - Hovås Billdal IF (4-0) i Elitettan på Skytteholms IP i Solna.

AIK var storfavoriter då man på lördagseftermiddagen tog emot seriejumbon Hovås Billdal IF hemma på Skytteholms IP. AIK kom till matchen med fyra raka segrar och motståndarna stod på endast fem inspelade poäng.

Hovås Billdal IF ville inför matchen inte avslöja sin taktiska uppställning och det var en minst sagt svårtydd sådan som inledde matchen. I anfallsspelet såg det i inledningen ut som om man spelade med en trebackslinje, men i verkligheten var det mer av en 6-3-1-uppställning och att man ville spela 0-0 stod klart ganska omgående. I den åttonde minuten avlossade lagkaptenen Paulina Nyström matchens första skott och Hanna Persson räddade det hyfsade skottet. AIK:s första målchans kom i den 14:e minuten då matchens AIK-spelare Amanda Nildén från sin vänsterkant slog ett inlägg mot den bortre stolpen som Madeleine Rohr mötte på volley, men avslutet hamnade strax utanför stolpen.

I den 22:a minuten var det nära bortaledning efter att Sofie Ask fått ett bra skottläge i straffområdet efter ett högerinlägg, men avslutet gick över mål. AIK arbetade tålmodigt vidare och i den 35:e minuten bröt Sarah Storck fram till ett bra skottläge till höger i straffområdet och avslutade med ett skott mot det närmaste krysset som tvingade Anna Tamminen till en räddning till hörna. Högerhörnan slogs av Amanda Nildén och nådde huvudet på Evelina Finndell och hennes nick hittade det vänstra hörnet på målet och 1-0 var ett faktum. Tre minuter senare lyfte Rubi Reid Jansson in ett inlägg från högerbacksposition mot Sarah Storck och AIK-forwarden kröp ihop och nickade elegant in 2-0 till vänster om målvakten.

I den andra halvleken ökade AIK på till 3-0 efter att Madeleine Rohr återigen hittat fram med en fin boll till en bra placerad AIK-spelare, denna gång Elin Sjölander som tog emot bollen, vände bort sin motståndare och elegant placerade in bollen mellan benen på den utrusande målvakten. Om inte matchen redan tidigare var avgjord så var den det definitivt nu. I den 61:a minuten kom Sarah Storck fri på vänsterkanten, men placerade bollen precis utanför den bortre, högra stolpen. AIK jagade vidare mot fler mål, men hade inte den rätta skärpan.

I den 82:a minuten fick Amanda Nildén ett skottläge från vänsterkanten och avslutet hamnade i ribban och studsade vidare till inspark. Tre minuter senare fick Matilda Rosqvist ett bra skottläge i straffområdet, men Anna Tamminen räddade. På returen var hon dock chanslös då inhopparen Emma Engström tryckte in 4-0. AIK fortsatte att skapa målchanser mot ett tröttkört motståndarlag och i den 95:e minuten kom Nicole Modin igen till ett fritt läge, men avslutet gick rakt på målvakten.