Fatemeh Sepahi, Spånga
  • Fjärdedomare
    --

AIK hakar på i toppen

AIK vann den viktiga toppmatchen mot IFK Kalmar med 4-3. I och med vinsten tog man in viktiga poäng på IFK Kalmar som ligger på den åtråvärda andraplatsen som innebär uppflyttning till Damallsvenskan.
AIK:s startelva i matchen AIK - IFK Kalmar (4-3) i Elitettan på Skytteholms IP i Solna.

Hemmalaget AIK hade revansch att uthämta mot IFK Kalmar som i våras kvitterade i matchens sista sekund hemma på Gröndals IP i Kalmar. Och AIK visade från start att man inte skulle nöja sig med mindre än tre poäng i dagens match. Redan i matchminut tolv skakade Sarah Storck av sig sin försvarare och avancerade mot mål. Ur snäv vinkel dundrade Sarah in bollen i det bortre krysset, helt otagbart för Lovisa Johansson i Kalmarmålet, men glädjen blev kortvarig. I samband med en hörna för IFK Kalmar som gick direkt in i mål, ropade hemmalaget på frispark då Hanna Persson blivit bortscreenad, men dagens domare Jennifer Laurin höll inte med.

AIK fortsatte sitt fina anfallsspel och tryckte ner gästande Kalmar. Framför allt hade Emma Engström ett par fina lägen att slå in ett ledningsmål, men antingen räddade Lovisa Johansson eller så gick bollen utanför målramen. Istället skulle IFK Kalmar ta ledningen strax innan halvtidsvilan. IFK Kalmars skyttedrottning Amanda Fredriksson kunde efter en väl tajmad löpning sätta bollen bakom en utrusande Hanna Persson, och sätta sitt lag i förarsätet inför den andra halvleken.

AIK inledde den andra halvleken lika piggt och tryckte stundtals ner bortalaget djupt på egen planhalva. Och det skulle komma utdelning. Först nickskarvade Nicole Modin ett friläge till Emma Engström, som tog revansch på sig själv för missarna i den första halvleken och rullade in kvitteringen. Två minuter senare gjorde Amanda Nildén som hon gjorde borta mot IK Uppsala Fotboll, det vill säga skruva in hörnan direkt in i den bortre gaveln. Och AIK nöjde sig inte där, med 20 minuter kvar när IFK Kalmar försökte flytta upp laget blottade de sig bakåt. Detta gynnade Sarah Storck som på egen hand sprang igenom försvaret och satte 4-2. Många trodde nog att matchen var avgjord då, men IFK Kalmar ville annorlunda.

Med dryga kvarten kvar kom reduceringen för IFK Kalmar genom Erin Gunther som via vänsterkanten kom in och fick bollen efter ett passivt försvarsspel av hemmalaget. Behärskat avslut i det bortre hörnet bäddade för en dramatisk och nervkittlande sista kvart. IFK Kalmar som flyttade fram fler och fler spelare blev framtunga. AIK genom sina kvicka forwards hotade i farliga kontringar. Bortalaget lyfte in bollar och AIK:s backlinje anförda av Samantha Ammanuel nickade bort. Stopptiden av matchen skulle bli riktigt dramatisk. Kalmarbänken ropade på straff, inte mindre än två gånger, men domaren Jennifer Laurin var säker på sin sak och friade båda gångerna.

När fyra minuter hade gått till ända, och slutsignalen ljudit, jublade AIK-spelarna som med dagens vinst nu endast ligger två poäng bakom den åtråvärda andraplatsen. En riktigt bra laginsats bäddade för dagens seger.

Text: Tobias Purkin