Georg Jomaa, Huddinge
  • Fjärdedomare
    --

AIK föll mot Karlbergs BK

Tre dagar efter att ha besegrat Gais i Svenska cupen ställdes AIK mot ett klart beskedligare motstånd då Karlbergs BK gästade Skytteholms IP, men det sämre rankade laget vann med 2–1 inför ca 200 åskådare.
AIK:s startelva inför träningsmatchen mot Karlbergs BK (1-2) på Skytteholms IP i Solna den 22 februari 2017.

AIK:s startelva inför träningsmatchen mot Karlbergs BK. Övre raden: Daniel Mushitu, Haukur Hauksson, Kyriakos Stamatopoulos, Noah Sonko Sundberg, Jesper Nyholm, Claus Royo. Nedre raden: Rickson Mansiamina, Anton Salétros, Simon Thern, Kristoffer Olsson, Christos Gravius.

En AIK-startelva bestående av de A-lagsspelare som inte spelade, eller spelade kort tid, i söndagens cupmatch mot Gais (1–0) samt tio U19-spelare tog emot Karlbergs BK på Skytteholms IP i Solna. Ett Solna som de senaste dagarna fått tillbaka lite av det vinterväder som drog in över staden i januari. Onsdagen inleddes med ett ymnigt snöväder, men vid 13-tiden avtog det och konstgräsplanen var rensad från snö då matchen inleddes.

Karlbergs BK slutade på andra plats i Division 2 Norra Svealand förra säsongen. I det efterföljande kvalet till Division 1 föll man med sammanlagt 2–4 mot IFK Luleå efter att i hemmamötet tvingats spela på Bosön med avsparkstid kl 00:20 med anledning av det kraftiga snöfallet vilket ledde till att Luleås spelarbuss hamnade i trafikkaoset och knappt tog sig fram till matchen. Ny tränare i Karlbergs BK är Pierre Gallo som spelade 100 tävlingsmatcher för AIK mellan 1992 och 1997.

Matchen inleddes oerhört avvaktande, men efter 10-15 minuter tog AIK ganska naturligt över spelet mot laget längre ner i seriesystemet. I den tolfte minuten brände det till för första gången då Kristoffer Olsson försökte nå Daniel Mushitu med en centralt slagen boll, men passningen blev lite för lång och kunde fångas in av målvakten Edvin Hall. Minuten därpå skulle AIK ha tagit ledningen efter en bra aktion av Anton Salétros då han på vänstersidan i straffområdet tog sig ner till kortlinjen och spelade snett inåt bakåt till Simon Thern som dock sköt rakt på målvakten i vad som var ett utmärkt läge.

I den 22:a minuten tilldömdes AIK en frispark i bra läge efter att Simon Thern fällts utanför straffområdet. Den från holländska SC Heerenveen inlånade spelaren tog själv hand om frisparken som gick i muren. Två minuter senare skapade Karlbergs BK sin första målchans då Binjam Habtegergish drog till på volley efter ett inlägg från vänsterkanten, men avslutet gick över målet. I den 25:e minuten fick Gabriel Beckman bollen i straffområdet och vände om, men avslutet gick strax utanför Kyriakos Stamatopoulos vänstra stolpe.

AIK tappade i mitten av halvleken den fart som man hade haft under en tiominutersperiod och det hände inte mycket under resten av halvleken förrän i slutminuterna. I den 42:a minuten tilldömdes AIK en ny frispark i bra läge, även denna gång efter att Simon Thern fällts. Anton Salétros tog hand om frisparken och försökte med en fräckis att sätta den bredvid muren och i den vänstra gaveln, men bollen gick en dryg meter utanför stolpen. Det mesta tydde på att halvleken skulle sluta mållös, men med knappt 90 sekunder kvar frispelades inhopparen André Nader av Gabriel Beckman och sköt in 1–0 till Karlbergs BK.

Den andra halvleken blev inte roligare för de AIK-supportrar som fanns på plats. I den 60:e minuten hamnade bollen hos Keivan Keshavarz utanför AIK:s straffområde och han drog till med fel fot och bollen seglade otagbart in i det högra krysset, 2–0 till laget från den svenska fjärdedivisionen. AIK hade under hela matchen svårt att få fast bollen uppe i planen vilket ledde till att målchanserna blev få. I den 77:e minuten fick inhopparen Housseinn Nightingale bollen på vänsterkanten av straffområdet och slog in den framför mål där målvakten stoppade den, men släppte en aptitlig retur som Albin Linnér slog in och reduceringen var därmed på plats.

Målet satte lite fart på AIK och man flyttade upp backen Noah Sonko Sundberg i det främsta ledet. Man skapade dock inga målchanser förrän i slutminuterna. I den 88:e minuten slog Christos Gravius ett inlägg från vänsterkanten som nådde en fristående Noah Sonko Sundberg som från några meter avslutade på volley, men bollen gick rakt på målvakten som inte hade haft en chans att reagera om bollen gått vid sidan av honom. I den andra stopptidsminuten slog Christos Gravius ytterligare ett inlägg från vänsterkanten som nådde Daniel Mushitu vars nick i trängt läge gick strax utanför den bortre högra stolpen. Sekunder senare blåste domaren Ozan Camlibel av matchen och försäsongsskrällen var ett faktum.