Agnes Emborg, Uppsala
  • Ass. domare 2
    Leonora Heimdahl, Stockholm

Ännu ett poängtapp på stopptid

AIK släppte för andra matchen i rad in ett mål på stopptid som resulterade i tappade poäng. AIK tog ledningen med både 1-0 och 3-2, men fick ändå inte behålla alla tre poängen hemma mot Mallbackens IF. AIK:s mål gjordes av Nicole Odelberg Modin, Petra Sundqvist och Sandra Lindkvist.

Matchinledningen bjöd på riktigt öppen fotboll där båda lagen anföll friskt och spelet böljade fram och tillbaka. När inledningens intensivitet lagt sig började hemmalaget att ta över mer och mer. Petra Sundqvist var en frisk fläkt framåt och efter 17 minuter kom hon loss på vänsterkanten. Sundqvist slog ett bra inlägg in i boxen mot Nicole Odelberg Modin, som hårt uppvaktad av försvarare inte fick möjligheten att hoppa upp och nicka, men domaren valde att fria.

Några minuter senare kom Therese Simonsson fram till ett bra läge efter bra samspel med Madeleine Stegius, men avslutet gick strax över. Strax därefter vann lagkapten Matilda Rosqvist bollen mitt på planhalvan och avancerade fram till avslutsläge. Skottet gick dock i huvudet på en försvarare som uppoffrande täckte avslutet Mallbackens farligaste målchans kom efter en halvtimmes spel. Bollen hamnade efter lite turliga studsar hos en spelare som från nära håll fick iväg ett avslut, men Hanna Persson stod för en enastående enhandsräddning.

AIK fortsatte att mala ner sin motståndare och skapade en mängd chanser, men skärpan i avslutslägen var inte riktigt där. Som när Sandra Lindkvist fick in ett fint inlägg till Nicole Modin, men nicken gick precis utanför det högra krysset. Nicole Odelberg Modin skulle dock ta revansch bara minuten senare. Linnéa Eriksson fick till ett tidigt inlägg, som Odelberg Modin skarvade till Rebecca Rulander som la tillbaka bollen till Nicole som fick på en riktig fullträff och borrade in ledningsmålet i det högra krysset, helt otagbart för Emilia Rinaldo i Mallbackens mål. AIK gick välförtjänt in i halvtidsvilan i ledning.

Den andra halvleken hann precis starta när Petra Sundqvist olyckligt hamnade i en duell med en av Mallbackens spelare. Sundqvist löpte på en andraboll inne i det egna straffområdet, men sprang ihop med motståndaren och domaren Andrea Collins tvekade en sekund innan hon blåste straff för bortalaget. Fram stegade Frida Boström som lade in bollen i Hanna Persson högra hörn. Persson gick åt rätt håll, men orkade inte stå emot det hårda skottet trots att hon fick handskarna på bollen och kvitteringen var ett faktum.

Fem minuter senare var olyckan framme igen. Ett högt inlägg från högerkanten såg ut att vara ett enkelt inlägg för Hanna Persson att plocka ner, men möjligen fick hon solen i ögonen och via ribban och stolpen hamnade bollen i nätmaskorna. AIK skulle dock repa sig direkt. Bara minuterna efter baklängesmålet tog sig hemmalaget fram på högerkanten och fick in bollen till Nicole Odelberg Modin, som serverade Petra Sundqvist öppet mål på den bortre stolpen och kvitteringen var ett faktum.

Petra Sundqvist skulle få fler lägen att utöka målskörden för året. Bara någon minut senare kom ett inspel som Nicole Odelberg Modin inte riktigt nådde och bollen gick vidare till den bortre ytan där Sundqvist dök upp. Möjligen blev hon distraherad av Odelberg Modins försök att nå bollen, och hon fick inte rätt på avslutet utan bollen studsade retfullt förbi henne. Tio minuter senare gick Rebecca Rulander ut för att slå en vänsterhörna. Petra Sundqvist löpte sig loss från sin bevakare och fick ett jätteläge centralt i straffområdet. Nicken gick bara centimeter utanför stolpen, trots att den var värd ett bättre öde. AIK fortsatte att föra matchen och tillät inte Mallbacken att komma till anfall.

Med drygt fem minuter kvar av ordinarie tid fick Sandra Lindkvist bollen ute på högerkanten, men såg inget bra inläggsläge utan vek in i planen istället. Avslutet med vänsterfoten blev en riktigt fullträff och bollen seglade in i det bortre krysset till stor glädje i hemmalaget. På stopptid flyttade bortalaget upp det mesta man hade och fick till ett visst tryck mot AIK och vann fler och fler bollar. Med minuten kvar av stopptiden slog Mallbacken en djupledsboll som Linnéa Eriksson såg ut att ha kontroll på. Eriksson fick en lätt knuff av den pressande forwarden och fick ut bollen över långlinjen, men ingen frispark. Strax efteråt kom bollen in i straffområdet och i efterdyningarna av flipperspelet hamnade bollen hos Nathalie Hallquist som, likt Henrik Stenson under 2016 Omega Dubai Desert Classic, chippade bollen i en hög bana över AIK-målvakten Hanna Persson som återigen fick hämta ut bollen ur nätmaskorna.

Direkt efter avspark blåste domaren av matchen och därmed hade AIK för andra matchen i rad tappat poäng på stopptid. Spelmässigt var det en klar fördel för hemmalaget sett till 90 minuter, men ändå bara en poäng.