• Fjärdedomare
    Fredrik Hansson, Stockholm
2017.07.02, kl 17:30

Denni Avdić poängräddare i 87:e minuten

Det blev 2-2 (1-1) mellan AIK och Östersunds FK inför 15 121 åskådare på Friends Arena. Gästerna tog ledningen i den 22:a minuten innan Henok Goitom kvitterade efter ett lysande förarbete av Daniel Sundgren. I den andra halvleken jagade AIK ett ledningsmål, men Östersund gjorde 2-1 i den 57:e minuten. Med tre minuter kvar av ordinarie tid kvitterade Denni Avdić efter en fin passning av Kristoffer Olsson.
SOLNA, SWEDEN - JULY 02: Nils-Eric Johansson, Sauli Vaisanen, Oscar Linner, Henok Goitom, Johan Blomberg, Daniel Sundgren, Jesper Nyholm, Kristoffer Olsson, Amin Affane, Stefan Ishizaki and Simon Thern of AIK during the Allsvenskan match between AIK and Ostersunds FK at Friends arena on July 2, 2017 in Solna, Sweden. (Photo by Nils Petter Nilsson/Ombrello via Getty Images)

Startelvan

Inledningsvis bjöds det på en ganska statisk match, mellan två lag som tydligt var noga med att inte ge bort någonting gratis till motståndarna, och som kontinuerligt försökte sätta en snabb och hög press för att inte låta motståndarna etablera spel. Det resulterade också i att det länge var ganska tunnsått på vassa målchanser, även om lagen vaskade fram ett par halvchanser vardera.

22

Matchens första fullbordat vassa anfall innebar också att gästerna tog ledningen. En djupledsboll långt ner mot kortlinjen på höger sida, fångades strax utanför straffområdet upp av Saman Ghoddos som vände upp, drev in i plan och med en väl avvägd yttersida hittade Gabriel Somi löpandes in mot mål, och Somi kunde relativt enkelt stöta in 0-1 förbi Oscar Linnér.

33

Därefter i mångt och mycket rullade matchen vidare så som den sett ut dittills, även om hemmalaget kanske fick aningen mer utrymme att etablera spel. Det var dock på en rak, snabb omställning som AIK skulle få sitt kvitteringsmål i den 33:e minuten. Daniel Sundgren stod för en fin brytning strax utanför eget straffområde, fick tillbaka bollen och måttade en finfin rak djupledsboll mot Henok Goitom som löpte sig fri i ytan mellan Östersunds mittbackar. I avslutsläget var Goitom iskall, och placerade behärskat in 1-1, hans andra mål för säsongen.

39

Sex minuter efter kvitteringsmålet var AIK även ytterst nära att ta ledningen, och återigen var det efter en spelvändning. Den avslutades med att Kristoffer Olsson snyggt chippade bollen över en mittback mot Stefan Ishizaki, som försökte med en konstspark vilken Aly Keita precis lyckades få fingertopparna på för att styra ut bollen till en hörna, som blev resultatlös. Mer än så bjöd egentligen inte den första halvleken, som slutade 1-1.

57

Den andra halvleken inleddes av att AIK åter var hyfsat nära ett ledningsmål när Sauli Väisänen var uppe och nickade på en vänsterhörna, men bollen smet strax utanför den bortre stolpen. Istället var det gästerna som åter skulle ta ledningen i matchen. Först var man ytterst nära drygt tio minuter in i halvleken när Daniel Sundgren olyckligt tappade boll strax utanför eget straffområde vilket gav ett skottläge åt Saman Ghoddos, som via både en utespelare och Oscar Linnérs fingertoppar gick i stolpen innan den rensades ut till en hörna. På andrabollen på den efterföljande hörnan hamnade AIK lite för djupt ner i positioner när Gabriel Somi fick boll en bit utanför straffområdet, och helt opressad drog Somi till med vänsterfoten, och fick till en perfekt träff som borrade sig in bakom en chanslös Oscar Linnér, och gästerna hade återtagit ledningen.

Därefter tillhörde initiativet i matchen till största del AIK, även om Östersund fortsatt hade en del bollinnehav, men klart mindre anfallsspel. Särskilt många vassa kvitteringslägen skapade man dock inte, länge var ett inlägg från Johan Blomberg mot Eero Markkanen (som inte fick ordning på avslutet) det hetaste man åstadkom. Istället var det ytterst nära att Östersund punkterat matchen med sju minuter kvar när bollen i ett tre mot två-läge gick till Ken Sema som fick avslutet förbi Oscar Linnér, men precis innan mållinjen fick Jesper Nyholm en fot i vägen och kunde hålla AIK kvar i matchen.

87

Det var också för väl, skulle det visa sig fyra minuter senare. I slutforceringen riktade Kristoffer Olsson ett inlägg mot den bortre ytan av straffområdet, där den passerade samtliga spelare, däribland Aly Keita som kom ut helt fel, utom Denni Avdić som påpassligt löpte in bakom sin försvarare och stötte in 2-2. Efter kvitteringsmålet var det främst hemmalaget som jagade ytterligare mål, men inget av lagen var särskilt nära, utan fick nöja sig med en poäng vardera.

Text: Jonathan Storm