William Albrecht, Stockholm
  • Fjärdedomare
    --

Tung förlust i seriepremiären

AIK inledde under Skärtorsdagen spelet i Elitettan då man tog emot Umeå IK FF inför 228 åskådare på Skytteholms IP. Gästerna tog ledningen redan i den tredje minuten då mittbacken Sara Nordin nickade in en hörna. Emma Engström kom fri i den 28:e minuten och gjordes ner av målvakten utan åtgärd och fick istället bryta matchen. I den 81:a minuten säkrade Umeå IK de tre poängen efter en snabb spelvändning.
AIK - Umeå IK FF 2017

AIK fick en mardrömsstart i Elitettan mot det tidigare storlaget Umeå IK FF. I den andra spelminuten frispelades vänstermittfältaren Wilma Öman, men AIK:s målvakt Hanna Persson räddade till en högerhörna. Hörnan slogs av Selina Henriksson och följdes av ytterligare en och den nickades i mål av mittbacken Sara Nordin innan säsongen var tre minuter gammal. Gästerna fick i och med ledningsmålet självförtroende och dominerade den inledande kvarten.

I den 13:e minuten skapade AIK ett av sina bästa lägen i matchen då Emma Engström stal bollen av målskytten Nordin och spelade in till en fristående Loreta Kullashi som valde att inte avsluta utan istället hålla i bollen och när skottet kom så träffade det lagkamraten Engström framför mål. AIK fick mer och mer att säga till om och i den 28:e minuten inträffade en helt matchavgörande sekvens.

Matilda Rosqvist slog från egen planhalva en boll för Emma Engström och AIK-spelaren löpte ifrån backlinjen, petade bollen förbi den utrusande målvakten Tove Enblom sju-åtta meter utanför straffområdet och sparkades sedan ner av målvakten. Det röda kortet var solklart, men domaren friade genom att slå ut armarna vilket tydde på att hon sett hela situationen och dömde inte ens en frispark för AIK utan det hela slutade med ett inkast för Umeå IK FF. Emma Engström tvingades lämna planen och ersattes av Sarah Storck i den 33:e minuten.

I den 40:e minuten fälldes AIK:s mittfältare Evelina Finndell av Elin Bäckström och knuffade ner motståndaren. Det röda kortet kunde ha kommit upp igen, men domaren nöjde sig med att varna bägge spelarna. Två minuter senare tilldömdes bortalaget en frispark nästan nere vid ena hörnflaggan. Frisparken spelas tillbaka mot det egna målet och passerar målvakten som bestämt sig för att prata med domaren och bollen rullade utanför den bortre stolpen. Kalabaliken var total då inte många förstod vad som egentligen pågick på planen och undrar vad domslutet blivit om bollen rullat in i mål.

AIK hade mer fart i den andra halvleken, mycket tack vare inhopparen Sarah Storcks djupledsspel, men hade svårt att skapa de riktigt heta målchanserna. Det var en del “nästan-lägen” som ett skott efter hörna av Evelina Finndell i straffområdet som tycktes täckas av en arm och ett skott över av Caroline Röstlund.

Umeå IK FF var nära att avgöra matchen i den 64:e minuten då Emma Kullberg efter ett inlägg från högerkanten drog till direkt och bollen gick i den närmsta stolpen och till inspark. AIK:s bästa kvitteringschans kom i den 77:e minuten då Amanda Nildén lyfte in en frispark från mittplan mot den vänstra stolpen där Linda Augustsson dök upp och nickade mot mål, men målvakten räddade.

Matchen avgjordes i den 81:a minuten efter att Selina Henriksson slagit en långboll längs högerkanten som gjorde att Elin Bäckström kom igenom bakom Amanda Nildén och Caroline Röstlund. Inspelet gick mot Linnéa Åberg som missade bollen framför AIK-målet, men istället fick Johanna Nyman, efter 99 sekunder på plan, öppet mål från den vänstra delen av straffområdet och satte enkelt bollen i nätet. Hade hon missats borde bortalaget ha tilldömts en straffspark då Hanna Persson kapade Linnéa Åberg i målgården i samband med att bollen passerade henne.

De sista minuterna spelades av utan att AIK lyckades skapa några riktigt heta reduceringschanser. En sur inledning på Elitettan för AIK och det måste konstateras att det uteblivna röda kortet på Umeås målvakt i den 28:e minuten påverkade matchbilden och troligen även slutresultatet.