• Fjärdedomare
    --
2018.02.10, kl 15:15

AIK vann borta mot Åland United

AIK vann träningsmatchen mot Åland United med 3-0 efter två mål av Emma Engström samt ett av Therese Simonsson. AIK spelade stundtals riktigt bra och vann rättvist i Eckeröhallen på Åland.

AIK reste under lördagsmorgonen till Åland för träningsmatch mot ett hårt fysiskt spelande Åland United. Hemmalaget spelade förra veckan mot AIK:s seriekonkurrenter IK Uppsala Fotboll där matchen slutade 2-2. AIK kom stärkta efter en 1-0-vinst mot Älvsjö AIK FF hemma på Skytteholms IP förra helgen.

Åland United inledde matchen i ett piggt tempo och hemmalaget försökte pressa högt och stundtals lyckades man med sin taktik. Det för dagen vitklädda AIK hade en jobbig inledning innan man lyckades hitta rätt i positioner och motståndets sätt att spela. Redan i den första minuten kom hemmalaget till ett farligt läge, men Lovisa Koss i mål stod för ett bra ingripande. Inom loppet av två minuter visade Rubi Reid Jansson fin spelförståelse när hon bröt två farliga lägen för Åland United. Efter de inledande 15 minuterna jobbade AIK sig in i matchen och matchbilden ändrade sig. Båda lagen bytte chanser med varandra och under första halvlek var det högerkanten som gällde för lagen.

Efter 20 minuter ordnade Emma Engström AIK:s första hörna. Petra Sundqvists hörna nådde Engström som nickade in bollen via en försvarare. Efter AIK:s ledningsmål kom matchen in i ett tio minuter långt ställningskrig, där båda lagen hade svårt att få till sitt spel. AIK tog återigen tag i spelet först, där Sandra Lindkvist slog ett fint avvägt pass till en framrusande Rebecca Rulander som via försvarare ordnade fram den andra hörnan för AIK. Petra Sundqvists hörna hamnade framför fötterna på Therese Simonsson som bara hade att raka in bollen i målmaskorna från nära håll.

Under avslutningen av den första halvleken skapade Åland United sina bästa chanser, men Lovisa Koss stod i vägen båda gångerna. Först ett distansavslut som Koss enkelt kunde rädda, men halvlekens räddning kom minuten efter. Hemmalaget spelade sig igenom och kom i ett bra skottläge. Koss fick sträcka ut samtliga 175 centimeter för att limma bollen vid sin högra stolprot och AIK kunde gå till halvtidsvila med en betryggande tvåmålsledning.

Den andra halvleken startade i ett rasande tempo. Inbytte Hanna Lundkvist stod för en fin aktion när hon jobbade till sig en frispark. Petra Sundqvist gick på direktavslut, men målvakten kunde relativt enkelt rädda det tunga skottet. Åland United tog sedan över under en tiominutersperiod, men kom inte närmare än ett avslut som rullande någon meter utanför inbytta Matilda Åsards högra stolpe.

Efter dryga 62 minuters spel visade AIK varför man räknas som ett topplag i årets serie då man spelade ut hemmalaget och Emma Engström kunde skjuta in sitt andra mål för dagen. Åland United skapade en farlig målchans under resterande delen av matchen, men Matilda Åsard stod för en enastående reflexräddning från nära håll. AIK hade ytterligare några bra lägen att utöka sin ledning, men inga fler mål noterades utan laget kunde lämna Åland med en stabil 3-0-seger i bagaget.

Text: Tobias Purkin