Jan Köbeli, Schweiz
  • Fjärdedomare
    Lionel Tschudi, Schweiz

0-0 i första mötet

Det första mötet i den andra kvalomgången i Uefa Europa League mellan AIK och FK Željezničar på Stadion Grbavica i Sarajevo slutade 0-0 och det är bäddat för en spännande returmatch på Friends Arena nästa vecka.

När speakern läste upp AIK:s laguppställning några minuter innan lagens inmarsch på Stadion Grbavica i Sarajevo möttes namnen av en otrolig visselorkan vars ljudvolym inte har upplevts gentemot klubben sedan bortamatchen mot PFK Levski Sofia den 26 augusti 2010. Inledningen mellan FK Željezničar och AIK var jämn, men med en liten fördel till hemmalaget som piskades på av hemmapubliken och fick till två tidiga hörnor som dock inte resulterade i några farligheter.

11

I den elfte minuten lyfte Johan Blomberg i ett inlägg från högerkanten som seglade över målvakten Vedran Kjosevski och träffade ribban innan bollen studsade ut till inspark. Den plötsliga målchansen inledde en bättre AIK-period och bortalaget tog mer och mer för sig. Sju minuter senare tog sig Simon Thern ner till vänster i straffområdet och fick en liten knuff i ryggen vilket ledde till en liten skärmytsling som domaren Adrien Jaccottet från Schweiz lugnade ned. I den 20:e minuten tilldömdes FK Željezničar en frispark mitt på offensiv planhalva som togs om hand av Jovan Blagojević som fick iväg ett hårt skott som i straffområdet täcktes av Per Karlsson som för kvällen var lagkapten för det marinblå bortalaget. När matchklockan tickade in i den 27:e minuten visade hemmalaget på storbildsskärmen upp texten “In memoriam Ivan Turina” i vad som var FK Željezničars hyllning till AIK och klubbens supportrar, en otroligt fin gest av laget från Sarajevo.

37

Den bästa målchansen i den första halvleken kom i den 37:e minuten då Asim Zec kom igenom på högerkanten efter ett litet missförstånd mellan Anton Salétros och Jesper Nyholm där Zec fångade upp den förstnämndes bakåtnick och sköt ett skott från höger som Oscar Linnér räddade och lämnade retur på, men det satt högt över målet. En jämn första halvlek var till ända och det mållösa resultatet speglade matchbilden ganska väl.

49

Den andra halvleken blev mer ”underhållande” än den första och det brände till redan efter drygt fyra minuters spel då Johan Blomberg spelade fram Eero Markkanen till ett friläge till vänster i straffområdet och chippen över målvakten satt i nätet, men den assisterande domaren höjde flaggan för offside. I den 62:a minuten var många beredda att anteckna 1-0 till AIK efter att Anton Salétros förvaltat Gnagets andra hörna väl. Hörnan från höger gick mot den bortre stolpen där Jesper Nyholm befann sig, men nicken gick utanför den vänstra stolpen från ett riktigt bra läge.

81

Spelet böljade fram och tillbaka under den andra halvleken och initiativet växlade mellan lagen. I några minuter kändes det som om AIK var på väg att koppla grepp för att minuten senare kännas som om FK Željezničar satt i förarsätet. I den 81:a minuten kom hemmalagets sista halvchans efter att ett inlägg från högerkanten slagits mot den bortre delen av straffområdet där en hemmaspelare nickade in bollen framför mål och det kändes farligt för en tiondel eller två innan en AIK-försvarare rensade bort bollen.

92

AIK:s sista målchans kom i den 92:a minuten efter att Johan Blomberg kapats till höger utanför straffområdet med ett gult kort på Goran Zakarić som följd. Anton Salétros slog frisparken och försökte sig på en fräckis via en markboll in framför mål, men hemmaspelarna lyckades rensa bort bollen och det första mötet mellan lagen slutade 0-0. AIK-spelarna tackade efter slutsignalen de 175 supportarna på bortasektionen som hade tagit sig ner från Sverige för cupmatchen. Efter ett kort besök i omklädningsrummet kom AIK-spelarna ut för att jogga ned på gräsplanen och hyllades då av hemmasupportrarna på den södra kortsidan.