Agnes Emborg
  • Fjärdedomare
    --

Sent avgörande gav tre poäng

AIK hämtade sig från förra helgens förlust mot Sundsvalls DFF genom att besegra IK Uppsala Fotboll på bortaplan med 1-0. Avgörandet kom på stopptid efter bra förarbete av Sarah Storck.
IK Uppsala Fotboll - AIK 2018

Matchen spelades på Österängens IP under varma förutsättningar. 27 grader och stekande sol var något som tog hårt på båda lagen. Noterbart var att AIK kom till start med Sarah Storck i startelvan för första gången denna säsong. Återigen började AIK spelmässigt bra, men det var hemmalaget som skapade den farligaste målchansen. Tio minuter in i matchen drog Rebecca Rulander på sig en frispark som hemmalaget så när höll på att göra mål på, men avslutet gick strax utanför stolpen. Bara några minuter senare skapade IK Uppsala Fotboll ännu ett fint läge när de bröt sig fram längs vänsterkanten. Avslutet vållade problem för Hanna Persson som lämnade retur, men Madeleine Rohr rensade bort bollen till en resultatlös hörna.

AIK skapade sin första målchans när Matilda Rosqvist kastade ett snabbt inkast till Therese Simonsson, som bjöd på en delikatess när hon tunnlade sin försvarare inne i straffområdet. Simonsson valde att gå på avslut istället för att hitta en medspelare centralt, och avslutet gick högt över. Dryga tjugo minuter in i matchen fick Wilma Ljung Klingwall med sig en frispark mitt på planhalvan efter en tuff satsning av Uppsalaspelaren. Ljung Klingwall fick även syna det gula kortet i den duellen, då hon sa några väl valda ord till domaren om vad hon tyckte om den satsningen. Frisparken slogs till Madeleine Stegius som nickade fram bollen till Sarah Storck, som dock dröjde med avslutet vilket var tid nog för försvaret att hinna ikapp och slå ut bollen till hörna. Några minuter senare ordnade Sarah Storck fram en frispark för AIK. Rebecca Rulander stegade fram och gick på avslut men bollen smet strax ovanför ribban.

AIK tvingades till ett byte strax innan halvtidspausen, då Lisa Moazzeni klev av planen efter vad som kan ha varit på grund av värmen. In istället kom Petra Sundqvist som tog platsen till vänster i backlinjen de sista minuterna av halvleken som slutade mållös. Andra halvleks första farliga målchans var hemmalagets. Ett bra inlägg hittade en fri spelare som dock inte fick till avslutet utan bollen rann retsamt ut över kortlinjen istället. Tio minuter in i halvleken fick hemmalaget frispark i liknande läge som AIK hade i första. Frisparken slogs precis likadant och gick strax över ribban.

AIK var inte riktigt alerta under första delen av halvleken. Uppsala spelade sig återigen igenom och tvingade Hanna Persson till en riktigt svettig dubbelräddning ut till en resultatlös hörna. AIK skulle rycka upp sig strax efteråt. En bra aktion av Petra Sundqvist som med en fin djupledsboll hittade en framrusande Sarah Storck som ordnade fram en hörna. I samband med hörnan byttes Nicole Modin in istället för Madeleine Stegius. Hörnan skulle docks slås bort men var starten på en nytändning för bortalaget.

Med kvarten kvar hittade Petra Sundqvist återigen Sarah Storck som bröt in från vänsterkanten och avlossade ett skott som tvingade Ronja Andersson till en bra räddning ut till hörna. Det återstod tio minuter kvar av matchen när AIK fick ännu ett bra frisparksläge. Denna gång klev Petra Sundqvist fram och gick på avslut. Sundqvist fick bollen över muren men återigen stod Uppsalamålvakten Ronja Andersson för en bra räddning ut till en dubbelhörna. AIK skapade ett visst tryck mot Uppsala under sista delen av matchen. Man stressade högt och vann bollarna högre och högre upp i banan. IK Uppsala Fotboll hade en boll inne i mål, men målet vinkades korrekt bort för offside av den assisterande domaren. Istället kontrade AIK och Petra Sundqvist kom till inlägg från vänsterkanten och hittade en framrusande Nicole Modin som försökte brösta in bollen, men fick ingen träff och många trodde nog att matchen skulle sluta oavgjort.

Matchen gick in på stopptid när Therese Simonsson slog en mycket delikat långboll mot Sarah Storck som vann kampen mot sin försvarare. Storck försökte hitta in bollen centralt i straffområdet, men bollen gick via en försvarare in i mål istället och AIK tog med sig alla poängen med sig hem till Solna.

Text: Tobias Purkin