Jesper Altergren, Åsa
  • Fjärdedomare
    --

En poäng efter tappad ledning

AIK var på väg mot tre viktiga poäng efter att inhopparen Petra Sundqvist gett Gnaget ledningen i den 69:e minuten, men med tio minuter kvar av ordinarie tid kvitterade hemmalaget genom Cornelia Kapocs.

AIK startade piggt och klev högt upp i planen vilket resulterade i ett tillbakatryckt Kungsbacka DFF till en början. Spelet jämnade sedan ut sig och båda lagen spelade en offensiv fotboll, men med en del misstag i uppspelsfasen. Många halvchanser stoppades av ett storspelande försvar i dagens vitklädda bortalag. Den första riktigt heta målchansen uppstod efter 17 minuters spel, då Madeleine Rohr stod för en enastående brytning, men domare Johan Söderström inte höll med och blåste frispark åt hemmalaget i ett mycket bra läge. Frisparken gick dock i muren och försvaret rensade undan bollen i andraläget. Tre minuter senare i samband med ett frisparksinlägg fick Nicole Modin en stenhård armbåge i ansiktet. Nicole föll ner på planen medan spelet fortsatte ett tag innan domaren upptäckte huvudskadan och blåste av. Nicole fördes vidare till sjukhus med befarat okbensbrott.

Efter det tidiga bytet tog AIK över halvleken mer och mer. Fler fina uppspel och spelkombinationer, men utan den riktiga skärpan i det sista momentet. En öppnande crossboll från Madeleine Rohr till Amanda Nildén skapade en gata av yta för henne att ta fram bollen på. Amanda spelade in bollen till Sarah Storck vars avslut gick tätt över ribban. Kungsbacka försökte få till kontringar, men försvaret agerade med pondus och stod för viktiga brytningar.

Kungsbacka kom högre upp i planen till en början av den andra halvleken. Redan efter någon minut hittade de med ett inlägg sin forward som nickskarvade bollen i stolpen, innan den rullade ut till inspark. AIK skapade efter det en rad målchanser. Först Amanda Nildén där Matilda Rosqvist stod för en mycket bra prestation när hon kom loss på sin kant och fick iväg ett bra inlägg på bortre ytan. Amandas avslut täcktes ut till en resultatlös hörna. Några minuter senare hittade Emma Engström sin radarpartner Sarah Storck i djupled och Sarah kom fri med målvakten. Avslutet gick dock inte i mål, utan centimeter utanför den högra stolpen. Utdelningen skulle dock komma. Ett inlägg från Matilda Rosqvist fångades upp av Kungsbackas målvakt Jenny Olsson, men hon tappade bollen i momentet efter. Petra Sundqvist snodde bollen och la in bollen i det tomma målet.

AIK fortsatte att trycka på framåt. Sandra Lindkvist sökte bortre krysset efter ett bra samspel med Matilda Rosqvist, men målvakten stod för en bra räddning. Istället för utökad ledning kom kvitteringen. Kungsbacka spelade sig förbi mittfältet och kom rättvända mot backlinjen. Cornelia Kapocs fick en riktig fullträff och hittade in i det bortre krysset över en chanslös Hanna Persson i mål. AIK fortsatte att trumma på efter målet och ville ha med sig samtliga poäng hem. Närmast var Emma Engström som i slutet av matchen fick ett halvt friläge, men lyckades inte överlista Jenny Olsson i målet och 1-1 stod sig matchen ut.

Känslan var att AIK förlorade två poäng och Kungsbacka vann en. Men i och med IFK Kalmars oväntade förlust mot Mallbackens IF Sunne knappade AIK ändå in en poäng mot serietvåan.

Text: Tobias Purkin