Temesgen Habte Eyes, Sundsvall
  • Fjärdedomare
    --

Storseger för AIK i Norrland

AIK besegrade Sundsvalls DFF med 3-0 efter att ha svarat för matchens alla mål under de första 33 minuterna. AIK:s målskyttar var Linda Augustsson, Sarah Storck och Matilda Rosqvist och de tre poängen tog AIK upp på fjärde plats i en haltande tabell.

AIK kom upp till Norrland med ett bra självförtroende efter två raka 2-0-segrar och man ställdes mot ett hemmalag som inte hade tagit någon poäng på de tre inledande omgångarna. I den fjärde minuten tilldömdes AIK en frispark på vänsterkanten och Matilda Rosqvist lyfte in den framför mål där Linda Augustsson dök upp och med en nick satte in bollen i det vänstra hörnet, utan chans för målvakten Morgan Sterns.

AIK svarade för en riktigt bra första halvlek och visade upp ett snabbt, vägvinnande spel som Sundsvalls DFF inte hade något motmedel för. AIK visade upp ett stort tålamod i uppbyggnadsspelet och slog svepande djupledsbollar mot Loreta Kullashi och Sarah Storck. Hemmalaget hade stora bekymmer att åstadkomma några farligheter och de gånger som de kom över halva planen så återvann AIK allt som oftast bollen ganska snabbt. Det näst farligaste läget som man hade under den första akten var ett långskott från lagkapten Jessica Backman som gick fem meter bredvid Hanna Perssons högra stolpe.

I den 23:e minuten vann Madeleine Rohr bollen på offensiv planhalva och spelade upp till Loreta Kullashi utanför straffområdet. AIK:s skyttedrottning 2016 klackade elegant fram bollen till framrusande Sarah Storck som med ett bra skott satte bollen i nät. 2-0 till AIK och ett fast grepp om de tre poängen. Kullashi var några minuter senare sugen på ett eget mål då hon utmanade motståndarna till höger i straffområdet och fick iväg ett vasst skott som Morgan Sterns räddade. Ytterligare ett par minuter senare spelade Madeleine Rohr till Loreta Kullashi utanför straffområdet samtidigt som hemmamålvakten kom ut på halvdistans, men avslutet mot det öppna målet gick metern utanför den högra stolpen.

3-0 skulle dock komma i den 33:e minuten då Matilda Rosqvist fick bollen centralt och från ca 20 meter dunkade hon in den i nättaket. Matchen kändes i och med målet som helt avgjord även om nästan två tredjedelar av matchtiden återstod. Loreta Kullashi var sekunder efter målet nära att öka på ledningen, men hennes avslut från nära håll gick i utsidan av gaveln. I slutminuten av halvleken skapade Sundsvalls DFF sin bästa målchans då Amanda Månsson tog sig in i AIK:s straffområde och fick skottläge från straffpunkten, men Madeleine Rohr täckte till en resultatlös hörna.

Den andra halvleken blev inte lika spelmässigt underhållande som den första, men AIK kontrollerade matchen totalt. Halvlekens första målchans blev AIK:s efter att Sarah Storck fällts några meter utanför Sundsvalls straffområde. Fram klev Loreta Kullashi och sköt ett skott som Morgan Sterns fick sträcka ut för att fånga in. Tre minuter senare var en hemmaspelare på väg igenom AIK-försvaret, men Evelina Finndell svarade för en perfekt glidtackling och fick bort bollen. AIK hade ytterligare några halvchanser, främst genom Loreta Kullashi, men man fick “nöja” sig med 3-0 och fortsatt tätkänning i tabellen.