Emma Engström #12
      Jessica Thorin #17
      77 Kristine Mangasaryan

Uddamålsförlust på Zinkensdamm

AIK föll med 0-1 mot Hammarby IF DFF på Zinkensdamms IP och återigen visade sig det att släkten är värst då hemmalagets mål gjordes av den före detta AIK-spelaren Julia Zigiotti Olme i den tionde minuten.

Prestigen är alltid stor då AIK och Hammarby stöter på varandra och det låg lite extra nerv i luften inför mötet på Zinkensdamms IP då två av AIK:s spelare 2015 nu stod uppställda i Hammarbys startelva. Solen sken över Södermalm då domaren blåste igång matchen inför 678 åskådare, däribland ett 20-tal vilt piskande trumslagare som nästan fick undertecknad och ett par andra att lämna arenan. Redan i den femte minuten inträffade en olycklig skada då Hammarbys Marie Johansson tvingades lämna planen med en befarad korsbandsskada. När spelet återupptogs tog det inte länge innan hemmalaget tog ledningen. Anna Oskarsson drev upp bollen längs högerkanten, tryckte sig förbi en fallande Petra Sundqvist och slog in den mot den bortre delen av straffområdet där Julia Zigiotti Olme slog till direkt och 1-0 var ett faktum. Målet var Zigiotti Olmes första i den vita matchtröjan efter att förra året vunnit AIK:s interna skytteliga.

Hammarby förde spelet ganska klart under den inledande kvarten, men AIK arbetade sig efterhand in i matchen. I den 19:e minuten var man mycket nära en kvittering efter att Nicole Modin fått bollen till vänster i straffområdet och fick iväg ett markskott som Lina Ringshamre med fingertopparna lyckades stoppa. Två minuter senare spelade målskytten Julia Zigiotti Olme fram Olga Ekblom på vänsterkanten och avslutet passerade utrusande Hanna Persson, men också den närmaste, vänstra stolpen. Lagkapten Olga Ekblom såg i den 24:e minuten att AIK-målvakten var en bit ut i planen och försökte överrumpla henne med ett långskott, men bollen seglade utanför den högra stolpen.

AIK tog runt 25 spelade minuter över spelet och i den 27:e minuten fick Emelie Johansson på ett bra skott från långt håll och Lina Ringshamre fick sträcka ut rejält för att hindra bollen att gå in i det högra krysset. Två minuter senare spelade Linda Augustsson upp bollen till Nicole Modin som avslutade, men hemmamålvakten räddade. Hammarby skapade ett bra läge i den 33:e minuten då Filippa Angeldahl hittade Olga Ekblom med en djupledspassning. Ekblom kom igenom på vänsterkanten, passerade utrusande Hanna Persson, men stötte samtidigt ut bollen till inspark. 1-0 till Hammarby i paus efter en relativt jämn första halvlek.

Hammarby inledde den andra halvleken bäst, dock utan att skapa några heta lägen. Den första målchansen skapades i den 60:e minuten och blev AIK:s efter att Loreta Kullashi slagit ett inlägg från högerkanten som nådde huvudet på Nicole Modin framför mål, men nicken fick ingen fart och bollen seglade utanför den bortre, vänstra stolpen. Den andra halvleken var chansfattig och lagen hade problem att komma fram till några heta lägen. Hemmalaget trodde att de gjort 2-0 i den 75:e minuten efter en elegant nick av lagkapten Olga Ekblom som otagbart seglade in över Hanna Persson, men målet vinkades tveksamt bort för offside. Hammarbys Frida Sjöberg prickade ovansidan på ribban i den 82:a minuten efter att ett inlägg seglat mot AIK-målet. Med drygt fem minuter kvar skickade AIK:s chefstränare Christer Lundin upp mittbacken Evelina Finndell i planen och avslutade med en 3-4-3-formation och det höll på att ge resultat direkt.

I den 87:e minuten blev det kalabalik i Hammarbys straffområde för ett par sekunder efter att Loreta Kullashi dribblat och skjutit ett skott som täcktes av en försvarare, men bollen studsade perfekt för Matilda Rosqvist som sköt direkt, men rakt på Lina Ringshamre som kunde greppa bollen. Målchansen var av hög karat, men var också den sista då Hammarby relativt enkelt kunde hålla undan i slutminuterna. Komplett matchfakta finns längre ner på sidan.

***

Matchfakta
Eliettan 2016, omgång 2:26
Tisdag 26 april 2016, kl 19:00
Hammarby IF DFF – AIK 1-0 (1-0)
06:34 Spelarbyte HIF (Johansson ut, Frimodig in)
09:17 1-0 Julia Zigiotti Olme # 1 (Anna Oskarsson) – spelmål [högerskott, ca 8m]
48:01 Slut på första halvlek
45:00 Spelarbyte HIF (Frimodig ut, Hedell in)
67:18 Spelarbyte AIK (Johansson ut, Engström in)
74:15 HIF-mål bortdömt (Olga Ekblom, offside) [nick, ca 14m]
77:09 Spelarbyte HIF (Oskarsson ut, Üre in)
80:17 Spelarbyte AIK (Novaković ut, Mangasaryan in)
81:15 Ribbskott av HIF (Frida Sjöberg) [högerskott, ca 17m]
87:44 Gult kort till Nicole Modin, AIK (hårt spel) [2 gula kort]
94:03 Slut på andra halvlek
Publik: 678 på Zinkensdamms IP, Stockholm, Södermanland [konstgräs]

Laguppställningar
AIK -2): 33 Hanna Persson – 26 Linda Augustsson, 4 Madeleine Rohr (K), 6 Evelina Finndell, 18 Petra Sundqvist – 10 Loreta Kullashi, 7 Emelie Johansson (68’), 20 Eldina Ahmić, 14 Matilda Rosqvist – 28 Nicole Modin, 27 Daniella Novaković (81’).
Avbytare: 12 Emma Engström (68’), 77 Kristine Mangasaryan (81’), 8 Nellie Bolander, 11 Estibaliz Montes de Oca Muñoz, 17 Jessica Thorin, 21 Petra Hautalahti Lindholm (mv).
Tränare: Christer Lundin (50 år, första säsongen i AIK).
Övriga ledare på bänken: Per Eriksson (assisterande tränare), Robert Svanström (assisterande tränare), Fredrik Devoto (fystränare), Elinor Kilander (naprapat), Jasmine Björlin (naprapat), Leo Holm (materialförvaltare).

HIF (4-4-2): 31 Lina Ringshamre – 4 Linnéa Eriksson, 21 Marie Johansson (7’), 20 Hanna Olsson, 7 Cathrine Dahlström – 14 Anna Oskarsson (78’), 17 Madeleine Tegström, 16 Filippa Angeldahl, 15 Julia Zigiotti Olme – 6 Olga Ekblom (K), 8 Frida Sjöberg.
Avbytare: 2 Siri Frimodig (7’) (ht), 19 Moa Hedell (ht), 22 Patricia Üre (78’), 5 Moa Nilsson, 11 Maja Norrhamn, 27 Eleonore Freby, 91 Patricia Kaldoyo (mv).
Tränare: Olof Unogård (27 år, första säsongen i Hammarby IF DFF).

Individuell spelarstatistik
Skott mot mål (på mål/utanför/i målställningen/täckta): Rohr (2/0/0/1), Johansson (1/0/0/0), Kullashi (1/0/0/1), Rosqvist (1/2/0/0), Modin (2/1/0/0), Mangasaryan (1/0/0/0).

Frisparkar (för/emot): Rohr (1/0), Johansson (0/1), Kullashi (2/0), Engström (0/1), Rosqvist (2/2), Ahmić (2/1), Augustsson (1/0), Novaković (0/2), Modin (1/2), Mangasaryan (0/1).

Offside: Kullashi 1.

Blockerade skott: Finndell 1, Engström 1.

Domare
Huvuddomare: Laura Rapp, Årsta
Assisterande domare: Amelie Bergstrand, Älvsjö
Assisterande domare: Jessica Löv, Upplands Väsby

Matchdräkt
AIK: Svart tröja, vita byxor, svartgulrandiga strumpor
AIK-målvakt: Gul tröja, svarta byxor, gula strumpor med svart rand, vita handskar
HIF: Vit tröja, gröna byxor, vita strumpor
HIF-målvakt: Röd tröja, röda byxor, röda strumpor, vita handskar
Domare: Röd tröja, svarta byxor, svarta strumpor

Väder
Soligt och klart (ingen nederbörd), +5 °C till +7 °C, nordostlig vind 3-4 (6-8) m/s. Luftfuktighet 48-57%. Lufttryck 1 007 hPa. Solen gick ner kl 20:30.

Milstolpar
* Matchen var det 25:e tävlingsmötet mellan lagen i Stockholm. AIK har noterat 6V-3O-16F.
* Det var andra gången som Hammarby IF DFF – AIK slutade 1-0. Den tidigare gången var 1974 (Klass 1 Stockholm).

Övrigt
AIK gjorde avspark och började spela mot norr. Madeleine Tegström var utanför planen p g a en nässkada mellan 24:40 och 28:26. Frida Sjöberg var utanför planen p g a skada mellan 29:47 och 31:19. Madeleine Rohr var utanför planen p g a en ansiktsskada mellan 44:58 och 45:23. Linda Augustsson var utanför planen p g a skada mellan 51:57 och 52:43. Anna Oskarsson var utanför planen p g a skada mellan 72:03 och 72:53. Matchboll från Select (Brilliant Super) användes. Till matchens lirare utsågs officiellt Matilda Rosqvist (AIK) och Amanda Hagelberg (SDFF). Elin SJölander (vader) och Hanna Helg (diskbråck) saknades. Emma Engström tillhör F19-truppen.

Fakta: Stefan Mellerborg