Peter Lundin, Umeå
  • Fjärdedomare
    --

En poäng efter snabb replik

AIK fick med sig en poäng borta mot Umeå IK FF efter att ha hamnat i ett 0-1-underläge i den 22:a minuten, men tre minuter senare kvitterade Gnaget genom Emma Engström.

AIK var ute efter revansch för den snöpliga premiärförlusten mot Umeå IK FF. Söndagen bjöd på ett vackert väder i Västerbotten, men desto blåsigare vilket gjorde det aningen svårspelat. AIK började med motvind vilket präglade större delen av halvleken. Den starka vinden gjorde att AIK hade svårt att komma upp högt i planen och även att etablera sitt egna spel. Båda lagen hade till en början stora problem med att behärska de yttre faktorerna, vilket medförde en mängd felpass.

Dagens domare Camilla Friberg tillät relativt tuffa tag på planen, vilket det lag som hade fördel av vinden tjänade på. Hemmalaget tog snabbt initiativet och skapade en del hörnor, som dock var resultatlösa. I mitten av halvleken kom det första målet, och det efter en kontring från hemmalaget. Detta efter en bra individuell prestation av Umeås Annina Wede, som från halva plan drev bollen närmre och närmre AIK:s mål. Wede vann några motlägg i rad i AIK:s straffområde och skapade sig ett friläge, där hon retsamt lade in bollen mellan benen på Hanna Persson.

AIK skulle dock replikera snabbt efter målet. Lagkapten Madeleine Rohr slog en fantastisk fin crossboll över till Amanda Nildén som kunde ta emot bollen och avancera framåt. Inne i straffområdet hittade Amanda en framrusande Emma Engström som bara behövde sätta till foten och skarva in bollen i det bortre hörnet. Efter målet tog AIK över spelet, medan Umeå fick inrikta sig på kontringar. Dock skapade inget av lagen några riktigt heta chanser under det resterande delen av halvleken.

I kraft av medvinden i den andra halvleken satte AIK en hög press på hemmalaget som fick svårt att komma upp i planen, men de farliga målchanserna skapade Umeå IK FF till en början. Ett överlångt inlägg seglade över Hanna Persson och gick i insidan av stolpen innan försvaret kunde rensa bort bollen. Tio minuter senare kom hemmalaget i en av sina farliga kontringar. Ett fint inspel mellan backarna friställde deras forward, som ur relativt snäv vinkel sköt utanför mål. I den 60:e matchminuten kom startskottet för ett övertag för AIK. Efter en spelvändning på offensiv planhalva fick Madeleine Rohr ett bra läge efter passning av Matilda Rosqvist. Madeleines skott var tungt och välriktat, men Tove Enblom i Umeås mål stod för en riktigt bra räddning. Både Emma Engström och Amanda Nildén hade ytterligare varsitt distansskott som Tove räddade. Matchens sista farliga målchans fick hemmalaget. Ett inlägg från kanten tog fart i vinden och seglade in i stolpen och ut till egen spelare vars skott smet strax utanför den högra stolpen.

Matchen slutade 1-1 där båda lagen gick för full pott. Båda lagen hade varsin halvlek med stark medvind, vilket präglade matchbilden.

Text: Tobias Purkin