Samir Dervisic, Gislaved
  • Fjärdedomare
    --

AIK förlorade mot serieledarna

AIK:s damlag föll med 2-4 (1-1) borta mot serieledande Växjö DFF och lyckades inte följa upp förra veckans viktiga seger med en ny trepoängare. Segern för Växjö DFF innebär att laget stormar vidare mot Damallsvenskan, medan AIK är ett av lagen som får kämpa om den andra platsen till landets högsta serie.

AIK kom till Myresjöhus Arena i Växjö med ett stort självförtroende efter att veckan tidigare besegrat serietvåan IFK Kalmar hemma på Skytteholms IP i vad som var något av en måstematch för att drömmen om Damallsvenskan skulle leva vidare. AIK fick dock något av en mardrömsstart då det småländska hemmalaget tog ledningen redan i den nionde minuten efter att Växjös skyttedrottning Anna Anvegård spelat fram Sofia Johansson till ett friläge till höger i AIK:s straffområde och avslutet gick snöpligt mellan benen på AIK-målvakten Hanna Persson och in i mål. Knappt fem minuter senare arbetade Sarah Storck fram en högerhörna som slogs av Amanda Nildén med sin känsliga fot. Bollen boxades bort av målvakten Kreeta-Liisa Yli-Säntti, men inte bättre än att den tog i ansiktet på målskytten Sofia Johansson och studsade in i det egna målet.

Växjö DFF förde därefter spelet under merparten av den första halvleken, men 1-1 stod sig fram tills domaren Erik Gren signalerade för pausvila. I den andra halvlekens sjunde minut tilldömdes Växjö DFF en straffspark efter att domaren bedömt att AIK:s mittback Samantha Ammanuel gått för hårt åt Sofia Johansson. Situationen var från läktarplats svårbedömd då det såg ut som om 1-0-målskytten fick avsluta, men kanske störde AIK-spelaren tillräckligt mycket för att målchansen blev klart sämre. Anna Anvegård klev fram och satte bollen till vänster om Hanna Persson. Tre minuter senare arbetade sig Växjö DFF fram till en vänsterhörna och man behöll initiativet efter hörnsparken och Malin Fors slog ett inlägg från vänsterkanten som nådde huvudet på Anna Anvegård och 3-1 var ett faktum i och med hennes 23:e mål för säsongen.

AIK fick målmässig kontakt några minuter senare då Sandra Lindkvist från mittplan lyfte fram bollen mot Växjös straffområde och mittbacken Elin Karlsson nickade bollen förbi egen målvakt. I den 70:e minuten prickade Anna Anvegård från nära håll den högra stolpen, men matchen skulle dock avgöras i den 73:e minuten då Frida Boriero med en vänsterhörna hittade huvudet på Malin Fors vid den främre stolpen och 4-2 satt i AIK-målet. Fyra minuter senare lobbade glödheta Anna Anvegård i ribban, men det blev inga fler mål i matchen och AIK tappade en placering i tabellen då man passerades av Assi IF. Växjö DFF säkrade i och med de tre poängen i princip avancemanget till Damallsvenskan 2018.