55 minuter mot Spanien för Tarik

2019.03.24, kl 09:31
Norge var nära att ta poäng på bortaplan mot Spanien i den första omgången av EM-kvalet, men föll med 1–2 (0–1) inför 39 752 åskådare på Estadio de Mestalla i Valencia efter att hemmanationen slagit in en straffspark med 20 minuter kvar. AIK:s Tarik Elyounoussi spelade sin 54:e A-landskamp för Norge då han var uttagen i startelvan.

Tarik Elyounoussi startade matchen som forward i tröja nummer 10 bredvid Joshua King från AFC Bournemouth. Spanien tog ledningen med 1–0 i den 16:e minuten genom Rodrigo vilket även var resultatet i paus. Tarik Elyounoussi drog i den 51:a minuten på sig ett gult kort och fyra minuter senare beslöt sig förbundskapten Lars Lagerbäck att byta ut AIK-spelaren och istället sätta in Bjørn Maars Johnsen från AZ Alkmaar. I den 64:e minuten drogs den norske inhopparen i tröjan i straffområdet av mittbacken Iñigo Martínez och domaren Andris Treimanis från Lettland signalerade för en straffspark. Joshua King klev fram och slog in sitt 13:e landslagsmål genom tiderna då han överlistade Manchester Uniteds David de Gea.

Norge lyckades dock inte få med sig en poäng från den svåra bortamatchen då Spanien i den 70:e minuten då målvakten Rune Almenning Jarstein fällde Álvaro Morata med ny straffspark som följd. Lagkaptenen Sergio Ramos förvaltade elvameterssparken på bästa sätt och såg till att Spanien fick med sig tre förväntade poäng från premiärmatchen i EM-kvalet.

– Det var en tuff match mot ett mycket bra lag och vi var nära att ta poäng. Nu ligger all fokus på tisdagens match mot Sverige, säger Tarik Elyounoussi till AIK Fotbolls hemsida.

Matcharenan Estadio de Mestalla i Valencia har en plats i AIK-historiken. Den 15 oktober 2003 möttes Valencia CF och AIK på arenan, tre veckor efter det första mötet på Råsunda Fotbollstadion där de spanska gästerna vunnit med 1–0. Valencia CF vann även returmötet med 1–0 efter att Mista svarat för segermålet i den 71:a minuten inför 23 000 åskådare. AIK under chefstränaren Richard Moneys ledning spelade i gula matchtröjor, svarta shorts samt svarta strumpor och lagkaptensbindeln bars av Krister Nordin.

Norges nästa match i EM-kvalet spelas tisdagen den 26 mars, kl 20:45 då man möter Sverige på Ullevaal stadion i Oslo.