AIK avgjorde i slutminuterna

2019.08.25, kl 18:47
AIK var på väg att tappa poäng mot Östersunds FK på Jämtkraft Arena då ställningen var 1–1 då matchklockan tickade in i den 89:e minuten. Då slog inhopparen Rasmus Lindkvist till och skickade in bollen i det högra hörnet och på stopptid fastställde Heradi Rashidi slutresultatet.

Efter att ha landat på Arlanda under fredagseftermiddagen efter matchen i Glasgow samlades laget igen under lördagsmorgonen för att bege sig upp till Östersund. Söndagens motståndare var Östersunds FK och AIK hade inför den 21:a omgången av årets allsvenska vunnit samtliga tre tidigare besök på Jämtkraft Arena. Rikard Norling gjorde fyra ändringar i startelvan gentemot matchen på Celtic Park, bland annat saknades avstängde Sebastian Larsson. Det vitklädda bortalaget rivstartade matchen och redan i den andra minuten hittade Daniel Granli upp med bollen till Chinedu Obasi utanför straffområdet och forwarden vände upp i planen och la en passning till Heradi Rashidi på högerkanten. Rashidi lyfte in bollen mot en bra placerad Henok Goitom som förlängde bollen mot den bortre stolpen och det såg ut som om avslutet touchade stolpen.

Två minuter senare bjöd Chinedu Obasi tillbaka till Daniel Granli så han utanför straffområdet klackade fram bollen till den framrusande norrmannen som var igenom till höger i straffområdet och avslutade hårt längs marken, men Aly Keita räddade. I den sjunde minuten lyfte Anton Salétros in en hörna från vänster som nickades bort till Enoch Kofi Adu som centralt placerad utanför straffområdet mötte med ett direktskott som skruvades ca två meter utanför den högra stolpen. En stark inledning av AIK och det kändes som om man skulle ta ledningen när som helst. Efter en knapp kvarts spel försökte Tarik Elyounoussi från vänsterkanten av straffområdet lyfta in bollen centralt, men den stoppades av den före detta AIK-spelaren Noah Sonko Sundberg och Elyounoussi signalerade förgäves för hands.

Efter en pigg inledning av AIK föll nu matchen in i en sorts dvala och nästan ingenting hände under den kommande 25-minutersperioden. Lagen hade svårt med passningsspelet och matchen saknade både intensitet och närkampsspel. I den 30:e minuten tvingades Tarik Elyounoussi avbryta matchen med en underkroppsskada och ersattes av Rasmus Lindkvist som därmed fick spela på sin före detta hemmaarena. I den 42:a minuten chippade Anton Salétros in en frispark i offensivt straffområde som sånär nådde Chinedu Obasi centralt, men Aly Keita kom ut och fångade in bollen i famnen. Efter två stopptidsminuter blåste domaren Kaspar Sjöberg av halvleken i vad som dittills hade varit en svag allsvensk match.

Den andra halvleken var endast 90 sekunder gammal då Bilal Hussein från vänsterkanten spelade ner bollen till framrusande Rasmus Lindkvist som passerade Noah Sonko Sundberg på utsidan medan bollen gick förbi hemmaspelaren på insidan. Rasmus Lindkvist fick med sig bollen perfekt, gick in mot straffområdet och centrerade bollen mot straffpunkten där Anton Salétros satte fram högerfoten och bollen satt efter marken till höger om hemmamålvakten och Gnaget var i ledningen med 1–0. Knappt två minuter senare lyfte Oscar Linnér upp bollen mot mittcirkeln och Henok Goitom var på väg att komma fri från halva planen, men Eirik Haugan tog tag i AIK-kaptenen och höll fast honom. Domaren nöjde sig med det gula kortet, men det måste ha varit nära ett rött kort.

I den 58:e minuten lyfte Felix Hörberg in en lyra från högerkanten som Oscar Linnér bara skulle plocka ned, men bollen studsade ur hans grepp och det blev farligt för en sekund då Blair Turgott kom framrusande, men blev avblåst för en hög spark mot Daniel Granli. Målchansen fick dock hemmalaget att tända till och två minuter senare lyfte Noah Sonko Sundberg fram bollen mot offensivt straffområde och via en touch av Charlie Colkett studsade bollen fram till Blair Turgott som från den vänstra delen av straffområdet elegant satte in bollen i det högra krysset och kvitteringen till 1–1 var ett faktum.

I den 69:e minuten tog sig Henok Goitom ner till kortlinjen på vänstersidan av straffområdet och försökte hitta Anton Salétros framför mål, men bollen rann förbi honom. Tre minuter senare tog sig Dino Islamovic fram längs vänsterkanten i ett fartfyllt anfall och slog in bollen mot målskytten Blair Turgott som försökte träffa bollen framför mål, men missbedömde farten på inlägget. AIK hade nu en tuff arbetsuppgift framför sig och hade inte råd att tappa poäng efter debaclet hemma mot Kalmar FF förra helgen. I den 74:e minuten ersattes Henok Goitom av Nabil Bahoui och AIK:s nummer 11 bidrog omgående med en stark energi på offensiv planhalva.

I den 75:e minuten etablerade AIK ett grepp runt Östersunds straffområde och Bilal Hussein hittade Chinedu Obasi som fälldes av Eirik Haugan ett par centimeter utanför straffområdeslinjen när AIK-forwarden var på väg att rycka igenom försvaret. Domaren funderade ett litet tag och beslöt sig för att döma frispark riktigt nog då förseelsen inträffade utanför straffområdet. Hemmaspelaren fick dock syna sitt andra gula kort för dagen och lämnade planen. Nabil Bahoui tog hand om frisparken och satte den i ovansidan av ribban när Aly Keita stod och tittade på. AIK kopplade nu ett mycket starkt grepp om matchen och man lät inte Östersunds FK få någon ro utan tryckte på med allt man hade.

I den 79:e minuten sköt Nabil Bahoui ett distansskott mot den vänstra stolproten som målvakten räddade. I samma matchminut kom Bahoui igenom till vänster i straffområdet och avslutade mot det bortre hörnet, men bollen täcktes och AIK-spelaren signalerade för hand, men även denna gång friade domaren. Anton Salétros fick i den 81:a minuten iväg ett hyfsat skott mot det högra krysset, men Aly Keita kunde rätt placerad enkelt plocka ned bollen ovanför huvudet. I den 84:e minuten kom så den stora målchansen då Nabil Bahoui frispelade Chinedu Obasi lite till vänster. AIK-forwarden kom in perfekt i straffområdet med bollen vid fötterna och skulle bara sätta in den i nät bakom den utrusande målvakten, men avslutet seglade utanför den bortre, högra stolpen.

Två minuter senare slog Rasmus Lindkvist ett inlägg från vänsterkanten som en framrusande Nabil Bahoui nästan nådde framför det öppna målet, men chansen rann ut i sanden samtidigt som goda råd nu var dyra för bortalaget. I den 89:e minuten lyfte Aly Keita iväg bollen långt och Per Karlsson van en duell och fick ut bollen till inhopparen Heradi Rashidi på högerkanten som omedelbart lyfte upp bollen till inhopparen Kolbeinn Sigþórsson som nickskarvade vidare till Nabil Bahoui mitt på offensiv planhalva. Bahoui stannade till och slog ut bollen på vänsterkanten där Rasmus Lindkvist kom springande. Kolbeinn Sigþórsson kunde ha tagit med sig bollen, men valde att hoppa över den och istället ta position i straffområdet. Rasmus Lindkvist fick bollen utanför straffområdet och i detsamma studsade bollen tillbaka till honom från Ludvig Fritzson. I andraläget klev Lindkvist in i planen, undvek den defensive mittfältaren Rewan Amin som kastade sig för att täcka och fick skottläge med högerfoten. Tiden stod nästan stilla då bollen for i luften och därefter spände ut nätet i den högra gaveln. 2–1 till AIK i den 89:e minuten och stort måljubel på planen.

Det återstod dock sammanlagt fyra minuter. Östersunds FK försökte flytta upp spelet, men med en spelare färre på planen hade man inte tillräckligt med folk på offensiv planhalva. Istället anföll AIK igen och efter ett starkt jobb av Chinedu Obasi på vänsterkanten hittade han bak till Enoch Kofi Adu som spelade vidare ut till Heradi Rashidi till höger i straffområdet. Rashidi tog emot bollen, klev in en, två meter i planen och drog till med vänstern. Bollen for som en projektil i luften och träffade insidan av vänsterstolpen och studsade in i nät. 3–1 till AIK och tre säkrade poäng som tog Gnaget upp på andra plats i tabellen.