AIK avgjorde sent på Tunavallen

2017.06.04, kl 19:26
AIK besegrade tabelljumbon AFC Eskilstuna med 3-1 (1-1), men det satt långt inne och inhopparen Denni Avdić viktiga 2-1-mål kom först i den 85:e minuten. AIK hade många supportrar på plats vilket ledde till ett nytt publikrekord på Tunavallen.

AIK:s första tävlingsmatch på Tunavallen på nästan 37 år stod på agendan då AIK och Athletic FC Eskilstuna klev in på konstgräset. Tunavallen har sedan några år tillbaka fyra 15-våningshus i vardera hörn och de flesta balkongerna var fullsatta då det var dags för avspark. Det starkt nederlagstippade hemmalaget var redan efter 45 sekunders spel nära en drömöppning efter att Chidi Omeje fått bollen på offensiv planhalva och skjutit ett bra skott som Oscar Linnér fick sträcka ut på för att parera. I den fjärde minuten lyfte Amin Affane in en frispark från högerkanten som precis passerade huvudet på framrusande Eero Markkanen.

I den nionde minuten lyfte hemmalaget in en boll i AIK:s straffområde som Oscar Linnér plockade ner, men tappade och Johan Blomberg fick rensa bort bollen till ett inkast. Det var klar fördel AIK i både spel och bollinnehav och under en period sköljde man fram mot en klart svagare motståndare. I den elfte minuten var det dags för bortalagets första avslut efter att Eero Markkanens första skott täckts av försvaret så gick returen till Simon Thern vars markskott dock inte vållade målvakten Tim Erlandsson några problem. I den 18:e minuten slog Amin Affane en kort hörna från höger till Johan Blomberg som lyfte ett inlägg mot den bortre stolpen där Per Karlsson befann sig och sköt innan bollen till slut rensades bort på mållinjen av en hemmaspelare.

I den 20:e minuten slog Kristoffer Olsson en underbar långboll mot framrusande Daniel Sundgren som undvek offsidefällan och ensam med målvakten lurade honom och sköt in bollen i det tomma målet. AIK kändes klart överlägsna i denna period av matchen och två minuter efter målet var det ytterst nära nytt mål för AIK efter att Daniel Sundgren fått bollen på högerkanten och spelat in till Johan Blomberg och AIK-mittfältaren tog sig förbi sin bevakare och sköt ett hårt skott som Tim Erlandsson räddade. Ytterligare tre minuter senare spelade Johan Blomberg från mittcirkeln ut bollen till Daniel Sundgren till höger och han förlängde bollen mot Eero Markkanen, men precis då det var dags för skott ur friläge från finländaren lyckades en försvarsspelare få bollen till hörna.

I den 29:e minuten kom AIK i ett nytt bra anfall och denna gång avslutade Eero Markkanen från straffområdeslinjen strax utanför den vänstra stolpen. Ett avgörande 2-0-mål hängde verkligen i luften. AFC Eskilstuna arbetade fram sin tredje hörna med tio minuter kvar av halvleken och det blev lite halvfarligt i andraläget då ett inlägg nickskarvades mot den bortre, högra stolpen, men ingen hemmaspelare fanns på plats för att ta tillvara på möjligheten. Knappt två minuter senare tappade AIK bollen på mittplan och AFC vände spelet. Bollförande Mohamed Buya Turay hittade ut till fristående Omar Eddahri till vänster och han gjorde inget misstag utan placerade bollen förbi utrusande Oscar Linnér och precis intill den högra stolpen. 1-1 och AIK:s första insläppta mål sedan 1964 var ett faktum.

Den andra halvleken inleddes avvaktande från båda lagen och det tände egentligen inte till förrän tio minuter in i den andra akten då hemmalagets Mohamed Buya Turay skulle slå en frispark från straffområdeslinjen på vänsterkanten. Frisparken blev dock klassiskt usel då den förmodade avslutaren istället slog en lös passning till AIK-försvaret. Målchanserna lös med sin frånvaro och hemmalaget samt hemmapubliken började i mitten av halvleken vädra en sensation på Tunavallen.

Chefstränare Rikard Norling bytte i den 65:e minuten in Denni Avdić istället för Kristoffer Olsson och i den 72:a minuten tvingades mittbacken Per Karlsson lämna planen p g a skada och ersattes av Sauli Väisänen. Matchklockan tickade på varv för varv och den 90:e minuten närmade sig alltför snabbt. I den 82:a minuten buades det kraftigt från delar av den stora AIK-klacken, publikrekord på Tunavallen, och ropen “vi vill se AIK” ekade mellan de fyra bostadshusen.

Daniel Björnquist fick i den 84:e minuten iväg ett pressat skott från offensiv högerbacksposition, men bollen seglade ett par meter utanför den bortre, vänstra stolpen. En knapp minut senare fick Simon Thern bollen på vänsterkanten och spelade in till en märkligt fristående Denni Avdić framför mål. AIK-forwarden tog emot bollen, vände runt och sköt in 2-1 till AIK. Fyra minuter senare bröt sig Simon Thern elegant in i straffområdet från vänsterkanten och nere vid kortlinjen hittade han fram till Eero Markkanen vid den första stolpen och direktskottet från den finländske landslagsmannen var för hårt och snabbt för hemmalagets målvakt och hittade upp i nätet. 3-1 till AIK och Gnaget var i slutsekunderna av stopptiden nära att öka på ledningen då Amin Affane träffade den högra stolpen med en frispark. AIK-truppen kunde strax därefter lämna Tunavallen med tre säkrade poäng inför det stundande uppehållet i Allsvenskan.