AIK föll i Stockholmsderbyt

2019.09.22, kl 17:52
AIK förlorade med 1–2 (0–1) mot Hammarby inför 27 329 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm och föll därmed ner till tredje plats i tabellen med sex omgångar kvar av Allsvenskan 2019. Karol Mets reducerade till 1–2 i den 68:e minuten, men närmare poäng kom inte AIK denna kalla hösteftermiddag.

AIK kom till spel utan avstängde Tarik Elyounoussi som avgjorde Gnagets senaste möte med Hammarby på Tele2 Arena, våren 2018, samt skadade Daniel Granli. Hammarbys Muamer Tanković gjorde avspark och hemmalaget tog omgående greppet om spelet, dock utan att hota AIK-försvaret. I den fjärde minuten fick Rasmus Lindkvist bollen av Nabil Bahoui på vänsterkanten och satte full fart längs med sidlinjen, men högerbacken Simon Sandberg lyckades få ut bollen till inkast. I den nionde minuten lyfte Darijan Bojanić in en frispark från mitten av offensiv planhalva mot straffpunkten och serven kändes farlig, men välplacerade Sebastian Larsson nickade bort bollen.

AIK hade inte skapat några halvchanser under inledningen, men i den 17:e minuten kom Robert Lundström upp med bollen längs högerflanken och slog ett inlägg mot Nabil Bahoui i den bortre delen av straffområdet. Bahoui nickade mot den högra delen av målet och målvakten Johan Wiland var borta, men den danske mittbacken Mads Fenger var placerad ett par meter framför mållinjen och nickade undan bollen. Hammarby kontrade direkt och skapade sin första hörna i matchen. Men innan den hann slås blåste domaren Kristoffer Karlsson tillfälligt av matchen då en banger hade smällt vid Hammarbys sektion i samband med AIK:s målchans i anfallet dessförinnan. Vänsterhörnan slogs av Darijan Bojanić och nickades vid den främre stolpen av Muamer Tanković och bollen gick mot den bortre delen av målet där Sebastian Larsson täckte avslutet och rensade bort bollen.

Matchen var av klassisk derbykaraktär med hårt och intensivt spel. I den 26:e minuten lade sig Chinedu Obasi på mittplan och det var tydligt att han behövde byta efter några tidigare smällar. Hammarby hade bollen och hemmasupportrarna ville att laget skulle anfalla, men Darijan Bojanić spelade istället ut bollen över sidlinjen till lagkamraternas stora ilska och han fick en rejäl uppsträckning av Nikola Đurđić. In istället för Chinedu Obasi kom Kolbeinn Sigþórsson som visat sin målfarlighet för Island under det senaste landskampsuppehållet. När matchklockan närmade sig en halvtimmes spel slogs en crossboll från mittplan in till högersidan av AIK:s straffområde av hemmalagets danske lagkapten Jeppe Andersen. Bollen nådde fram till Vladimir Rodić som tog ner den på bröstet framför Rasmus Lindkvist, avancerade förbi Karol Mets och fick på ett bra, snabbt, lågt avslut med vänsterfoten och bollen satt precis innanför den bortre, vänstra stolpen – otagbart för Oscar Linnér i AIK-målet och 1–0 till Hammarby var ett faktum. Målskytten ställde sig sedan och hånade AIK-klacken vilket renderade i ett gult kort av domaren Kristoffer Karlsson.

I den 34:e minuten tog sig Kolbeinn Sigþórsson in i straffområdet på vänstersidan efter att ha fått bollen av Nabil Bahoui. Han tog sig ner mot kortlinjen där han föll i en duell med hårt satsande Richard Magyar som endast träffade fotleden på AIK-spelaren, inte bollen alls, men domaren bedömde inte att mittbacken fällde AIK-spelaren utan att det var inspark istället vilket gav ett gult kort till islänningen efter protest. I den 39:e minuten slog Darijan Bojanić en vänsterhörna mot den bortre stolpen där den av Richard Magyar nickades in framför målet mot två medspelare, men AIK-försvaret lyckades rensa bort bollen från det mycket farliga området. I den fjärde och sista stopptidsminuten tilldömdes AIK en frispark ca 25 meter från mål efter att Henok Goitom fällts. Sebastian Larsson tog hand om frisparken och slog bollen precis ovanför ribban vilket betydde att AIK var i underläge då signalen för paus ljöd strax därefter.

I den andra halvlekens andra minut slogs en långboll från AIK-försvaret mot Kolbeinn Sigþórsson som vann en nickduell mot Richard Magyar och satte fart mot bollen, men Johan Wiland hann ut utanför sitt straffområde och rensade bort bollen. I den 56:e minuten blev uppförsbacken brantare för AIK efter att Darijan Bojanić från mittcirkeln slagit en djupledsboll bakom Karol Mets och Vladimir Rodić kom inlöpande perfekt, petade bollen på högersidan om utrusande Oscar Linnér medan han själv tog vänstervägen förbi AIK-målvakten och kunde skjuta in 2–0 i det tomma målet framför en jublande hemmaklack. AIK hängde lite likt en boxare mot repen under några minuter innan man försökte sig på ett mer offensivt spel än tidigare i matchen. I den 65:e minuten slog Sebastian Larsson ett inlägg från högerkanten som nådde födelsedagsbarnet Henok Goitom framför mål och han fick in bollen i målet och reduceringen var ett faktum, eller inte. Domaren bedömde att AIK-kaptenen gått in i ryggen på Richard Magyar och dömde frispark. En oerhört billig och rent felaktig frispark för hemmaspelaren som inte ens protesterade då bollen låg i målet.

Istället för AIK-mål tog sig Alexander Kačaniklić två minuter senare in på högerkanten av AIK:s straffområde och försökte fräckt placera bollen efter marken vid den närmaste stolpen, men Oscar Linnér lyckades med en nödvändig fotparad få bollen till en resultatlös högerhörna. Minuten därefter tilldömdes inhopparen Anton Salétros, som ersatt Rasmus Lindkvist, en frispark på vänstersidan och Sebastian Larsson lyfte in bollen mot den bortre delen av straffområdet. Panajotis Dimitriadis nickade in bollen centralt till Nabil Bahoui som skarvade den vidare åt vänster där Karol Mets dök upp som gubben i lådan och från nära håll dundrade in bollen i nättaket och AIK hade reducerat för andra gången – och denna gång godkändes målet.

I den 70:e minuten avslutade Nabil Bahoui med ett lågt pressat skott mot den vänstra delen av målet, men Johan Wiland sträckte ut och räddade till en resultatlös vänsterhörna. Med kvarten kvar av ordinarie tid var Sebastian Larsson mycket nära att friställa Henok Goitom med en djupledsboll efter marken, men vänsterbacken Dennis Widgren bröt i sista tiondelen. Då matchklockan precis passerade 83 spelade minuter sköt Nikola Đurđić in bollen vid den högra stolproten och jublade, men den assisterande domaren signalerade för offside på Jeppe Andersen som befann sig i skottlinjen och 2–1 till Hammarby stod sig.

I samma matchminut ersattes Panajotis Dimitriadis av Felix Michel för att ge mer tyngd för Gnaget uppe vid offensivt straffområde. AIK:s offensiv mattades dock av under slutminuterna och man hade även svårt att skapa något under den dryga åtta minuter långa stopptiden. I den sista av dessa minuter var det istället Hammarby som var nära att måla då inhopparen Tim Söderström kom helt fri till vänster i straffområdet, men Oscar Linnér räddade till en vänsterhörna där hemmalaget mest ville få tiden att gå. Hammarby höll undan till seger och AIK noterade därmed sin andra förlust genom tiderna i ett bortaderby på Tele2 Arena.