AIK förlängde sin 2-0-segersvit

2018.04.27, kl 21:45
AIK förlängde sin 2-0-segersvit på fredagskvällen när gästande IK Sirius besegrades. Nabil Bahoui blev stor matchhjälte genom att göra båda målen, ett i vardera halvlek, framspelad av Anton Saletros respektive Rasmus Lindkvist.

AIK började matchen på ett riktigt lovande sätt, samtidigt som det får sägas att Sirius inledde svagt. Gnaget hade allt bollinnehav inledningsvis, och gästerna förmådde knappt få till en passning när man väl vunnit boll, och hade antingen tappat boll eller slagit bort en passning närmast omgående när man väl vunnit boll. Matchens första målchans var logiskt nog också hemmalagets, Nabil Bahoui lyckades sånär rycka sig fri i offensivt straffområde efter att ha fintat en försvarare, men gästernas målvakt Karim Fegrouch kom ut snabbt och kunde blockera avslutet. Detta efter lite drygt fem minuters spel.

Fem minuter lyckades Sirius skapa sin första chans i matchen i sitt första strukturerade anfall, Moses Ogbu snappade upp en boll i offensivt straffområde, vände runt och fick iväg ett avslut, men Budomir Janosevic i AIK-målet kunde parera genom att boxa undan. Därefter var det åter mest AIK under en period i matchen, vilket också kulminerade i ett 1-0-mål efter lite drygt 20 minuters spel. En snabb spelvändning av hemmalaget gick till Anton Saletros som lyfte ett fint inlägg mot Nabil Bahoui i den bortre delen av straffområdet. Bahoui tog lugnt ner boll och från stillastående tryckte han effektivt in 1-0 intill den första stolpen, ett läckert och kyligt avslut av Nabil.

Därefter var matchen fortsatt aningen i AIK:s favör, även om Sirius hittade mer och mer av sitt eget spel ju längre halvleken gick, men det dröjde mot slutet av halvleken innan man riktigt lyckades omsätta det ökade bollinnehavet i konkreta målchanser. Istället var det AIK som var ytterst nära att utöka två gånger om när först Nabil Bahoui träffade stolpen efter att ha frispelats i djupled, följt av en hörna som Alexander Milosevic nådde högst på och satte nicken i ribbans underkant. Sedan hade AIK ytterligare ett par skapliga målchanser innan Sirius lyckades skapa något offensivt mot slutet av halvleken genom skottförsök av först Jesper Arvidsson (utanför) och Philip Haglund (över).

Den andra halvleken blev inte alls lika chansrik som den första, och det dröjde drygt tio minuter innan den första målchansen kom, men när den gjorde det så small det direkt. Anton Saletros vann boll påpassligt strax utanför eget straffområde, och drog på en ruskigt snabb omställning som slutade med att Nabil Bahoui hittade en löpande Rasmus Lindkvist på ytan ute till vänster, Lindkvist hittade ett perfekt avvägt lågt inspel framför Fegrouch i Sirius mål, där Bahoui kom löpande och enkelt och behärskat kunde bredsida in 2-0.

Kort därefter var AIK ytterst nära igen på en ny, snabb omställning, men den gången fick Fegrouch en hand på inspelet och kunde avstyra. Bollinnehavet gick successivt lite mer till Sirius, men de fick fortsatt vända och vrida rejält för att hitta fram till avslutslägena mot ett oerhört väl samlat hemmalag. Philip Haglund hittade ett bra skottläge med drygt 20 minuter kvar, men skottet vart rätt svagt och gick via ett försvararben till en resultatlös hörna. Därefter hade man ytterligare ett par skapliga skottförsök, men förmådde fortsatt inte träffa mål.

Den stora reduceringschansen kom istället först på stopptid via ett lågt inspel på andravågen efter en hörna, men Janosevic lyckades fånga in även den bollen i en trängd situation tätt framför mål, och fick hålla nollan i sin allsvenska debut för AIK. AIK vinner på nytt, för fjärde gången på fyra försök denna säsong, med 2-0 på hemmaplan i Allsvenskan, och gör det på ett stabilt och imponerande sätt, även om det fortsatt känns som att det finns ännu en växel att plocka fram ur hemmalaget.

Text: Jonathan Storm