AIK Fotbolls inställning till villkorsgivning och evenemangssäkerhet

2021.09.16, kl 16:00
AIK Fotboll är i högsta grad både påverkade av och involverade i den tillämpning av villkorsgivning som Polismyndigheten använder sig av i samband med tillstånd för matcharrangemang, mer känt som Villkorstrappan. Frågan är komplex och påverkar klubben både ur ett arrangörs- som ett publikperspektiv. AIK Fotboll vill därför ta tillfället i akt att förklara och förtydliga klubbens officiella inställning till villkorsgivning och evenemangssäkerhet.

I samband med AIK Fotbolls hemmamatch mot Halmstad BK den 2 augusti på Friends Arena drabbades klubben av en kapacitetsneddragning på Norra ståplats för första gången sedan utbrottet av coronapandemin. Beskedet kom oväntat med hänsyn till vad Polismyndigheten tidigare kommunicerat gällande villkorsgivning och avskaffandet av Villkorstrappan. Effekten av detta har bland annat varit att klubben blivit tvungen att rikta om fokus där evenemangsfrågor och villkorsgivning behövt ta en större plats och fler resurser i anspråk. I egenskap av arrangör har vi varit tvungna att ta hänsyn till vår egen arbetssituation samtidigt som vi vill verka för våra supportrar och medlemmars bästa. I tillägg ökar den mediala bevakningen av AIK Fotboll och hur klubben uttrycker sig i dessa frågor får en allt större påverkan på situationen som helhet.

Den uppkomna situationen har föranlett styrelsen i AIK Fotbollsförening och AIK Fotboll AB att sammanfatta en övergripande inställning och inriktning för klubben att förhålla sig till i det fortsatta arbetet – oavsett funktion eller uppdrag. Denna inställning går att beskriva i nedan punkter:

  • Förändrad modell för villkorsgivning där samverkan och dialog står i fokus. Vi vill se en modell som inte är kontraproduktiv i arbetet mot ordningsstörningar kring våra matcher. Arbetet med villkor ska syfta till att underlätta för arrangören att genomföra trygga och säkra arrangemang. Villkoren får inte vara försvårande för arrangörens evenemangs- och säkerhetsplanering.
  • Fokus på individ framför kollektiv. Åtgärder och konsekvenser av ordningsstörningar bör alltid vara att individer som begår brott lagförs istället för en kollektiv bestraffning av större åskådarantal. Så ser det ut i samhället i stort och vi ser ingen anledning till att det inte borde vara fallet när det kommer till fotbollsmatcher.
  • Antalet ordningsstörningar ska minimeras på/vid våra matcharrangemang. Som arrangörer kommer vi alltid att aktivt arbeta för att förhindra ordningsstörningar i samband med match samt förebyggande för att antalet ordningsstörningar ska minska över tid. Vi står lojala till de lagar och förordningar som följer med ansvaret att anordna en offentlig tillställning.
  • Arbeta för att pyroteknik skall kunna användas under legala former. AIK Fotboll vill att arbetet med att legalisera pyroteknik genom villkorsgivning ska främjas och bejakas av både fotbollsrörelsen och Polismyndigheten. Här vill klubben inte låsa sig vid specifika åtgärder utan följer våra medlemmars vilja och uppmuntrar till debatt och diskussion för att få fram konkreta lösningar. AIK Fotboll vill dock vara tydlig med att till dess användandet av pyroteknik kan ske under legala former så kommer klubben aktivt arbeta för att pyroteknik inte ska förekomma i samband med våra matcharrangemang.
  • Svensk supporterkultur ska ges möjlighet till att utvecklas och växa. Vi vill att en levande supporterkultur, precis som tidigare, ska vara en essentiell del av den svenska klubblagsfotbollen. Arrangemangen ska präglas av god stämning och en miljö där supporterkulturen kan frodas och möjligheten till publiktillväxt är stark.

Ovan ska ses som en riktlinje för tjänstemän och förtroendevalda i det kommande arbetet med evenemangsfrågor i allmänhet och villkorsgivningen i synnerhet. Vi vill också understryka att vi alltid strävar efter en god samverkan och dialog med både supportrar och Polismyndigheten. Vi vinner ingenting på att bidra till ytterligare polarisering i en redan infekterad fråga och vi kommer alltid att agera på ett sådant sätt som sammanlagt är det bästa för AIK Fotboll.

AIK Fotboll stöder också det samarbete Svensk Elitfotboll (SEF) har arbetat upp med Nationella Operativa Avdelningen (NOA) som är de som ansvarar för idrottsrelaterade frågor från Polismyndighetens sida. Vi är övertygande om att en samverkan på flera nivåer är en nyckelfaktor för att lösa den situation som nu uppkommit.

Text: Styrelserna i AIK FF och AIK Fotboll AB

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll