AIK höll undan till seger

2021.05.17, kl 22:51
AIK besegrade Östersunds FK med 2–1 (2–0) efter en stark första halvlek där Tom Strannegård och Henok Goitom gjorde mål. Med knappa kvarten kvar bjöd bortalaget på en reducering, men man lyckades hålla undan till ytterligare en trepoängare på Jämtkraft Arena.

För sjätte året i rad var AIK tillbaka på sin norrländska favoritarena där man noterat fem raka segrar. AIK bar för första gången i år det helvita bortastället med det snedlagda svartgula strecket. I AIK:s startelva var ändringarna från senast att Ebenezer Ofori ersatte avstängde Sebastian Larsson och Henok Goitom spelade på topp istället för Stefan Silva. Hemmalaget hade AIK-bekantingarna Patrick Kpozo och Nebiyou Perry i startelvan. Efter fem minuters spel arbetade Mikael Lustig fram en högerhörna som i Sebastian Larssons frånvaro slogs av Saku Ylätupa, men den gav ej önskad effekt. I den tolfte matchminuten fick Saku Ylätupa bollen av Henok Goitom på högerkanten och spelade in till Nicolás Stefanelli i straffområdet och han klackade elegant fram bollen till finländaren som fortsatt sin löpning. Ylätupa fick bollen till höger i straffområdet och avslutade rappt mot den bortre stolpen där målvakten Aly Keita räddade, men returen gick rakt ut till Tom Strannegård som enkelt kunde stöta in 1–0 i det övergivna målet. Målet gjordes med högerfoten och var Tom Strannegårds första i Allsvenskan och andra tävlingsmål totalt.

AIK började efter ledningsmålet kontrollera matchen totalt och det började nästan kännas som om tvåan var på gång, detta utan att bortalaget fick fram de klara målchanserna. I den 26:e matchminuten byggde AIK upp ett anfall från egen backlinje och bollen gick till Ebenezer Ofori på mittplanen och han spelade ut bollen till Saku Ylätupa på högerkanten. Den pigge finländaren klev in i planen och i steget slog han en fin passning ner i straffområdet som nådde en inlöpande Henok Goitom. AIK-kaptenen vrickade med vänsterfoten bollen mot mål och den passerade benen på Aly Keita och smet in innanför den närmaste, högra stolpen och det var 2–0 till AIK. Målet var Henok Goitoms 98:e genom tiderna i AIK-tröjan och han närmar sig en magisk milstolpe.

I den 28:e matchminuten slog Nebiyou Perry en frispark ur ett bra läge från vänsterkanten, men det hårda avslutet stoppades med ansiktet av Mikael Lustig i muren. Alexander Milošević fick efter en dryg halvtimmes spel en smäll i huvudet efter en vänsterhörna för hemmalaget och tvingades lämna planen ett tag. Östersunds FK tog efter det spelavbrottet över spelet och vann helt plötsligt alla dueller och satte press mot AIK:s straffområde. Man skapade en mängd nästanlägen, men antingen gick den sista passningen fel eller så bröt AIK förtjänstfullt i eget straffområde. Efter två stopptidsminuter blåste domaren Adam Ladebäck av den första halvleken och AIK gick till pausvila med en tvåmålsledning.

Den andra halvleken inleddes som den första avslutades, med ett hemmalag som hade bollen och som fortsatte skapa nästanlägen utanför AIK:s straffområde. Efter elva minuters spel av akt två vände AIK spelet farligt på offensiv planhalva och Saku Ylätupa fick bollen till höger utanför straffområdet och slog ett perfekt inlägg mot den bortre, vänstra stolpen där Henok Goitom gick till väders och nickade, men Felix Hörberg arbetade tillbaka och kunde täcka avslutet. I den 61:a matchminuten var Östersunds FK nära att reducera då Simon Kroon fick skottläge utanför straffområdet och bollen gick i högerstolpen innan spelet på returen vinkades av för offside. Två minuter senare gjorde AIK sitt första spelarbyte då 1-0-skytten Tom Strannegård ersattes av Stefan Silva. Det första gula kortet kom efter 71 minuters spel då Ludvig Fritzson gick för hårt åt Ebenezer Ofori i mittcirkeln.

Minuten därefter tog sig AIK in till höger i offensivt straffområde och inhopparen Stefan Silva fick fram bollen till Henok Goitom centralt. AIK-kaptenen tog emot bollen och vände innan han avslutade efter marken, men Aly Keita räddade med benen och höll hemmalaget kvar i matchen. AIK tog åter över matchen och Östersunds FK började se besegrade ut, men i den 77:e matchminuten kom den stora kallduschen då Budimir Janošević helt oattackerad passade bollen till Blair Turgott i straffområdet och hemmaspelaren kunde trots chocken av att bjudas på bollen sparka in den i mål och det var helt öppet igen gällande poängfördelningen. AIK hamnade under press och gjorde med sju minuter kvar av ordinarie tid två spelarbyten då Henok Goitom och Nicolás Stefanelli ersattes av Bojan Radulovic och Per Karlsson där den sistnämnde tog över kaptensbindeln.

I den 87:e matchminuten lyfte hemmalaget en långboll från egen planhalva som gick in till vänster i offensivt straffområde där inhopparen Sebastian Karlsson Grach mötte med ett avslut som gick strax utanför den bortre, högra stolproten. Då matchklockan passerade 90 spelade minuter visade fjärdedomaren Magnus Römo Mella upp skylten och det återstod minst fyra minuters spel. AIK ville göra ett sista spelarbyte, men domarteamet lät till AIK-bänkens stora frustration inte Erik Ring komma in trots två avbrott i spelet… istället lyfte ÖFK in en sista boll i AIK:s straffområde där Eirik Haugan vann en luftduell och fick fram bollen till Henrik Bellman som i friläge fick bollen mot AIK-målet där Budimir Janošević räddade, men returen stöttes i mål. Den assisterande domaren hade dock flaggan uppe för en knapp offside vilket var ett riktigt domslut. Med sekunder kvar kunde så Erik Ring äntligen kliva in på planen istället för Saku Ylätupa och omedelbart därefter blåste domaren av matchen och AIK tog tre viktiga poäng i toppstriden.