AIK leder i halvtid

2018.07.12, kl 23:37
AIK inledde under torsdagskvällen spelet i Uefa Europa League då man i den första kvalomgångens första match tog sig an Shamrock Rovers FC på Tallaght Stadium i Dublin. Matchen var chansfattig, men i den 74:e minuten frispelades Daniel Sundgren av Tarik Elyounoussi och svarade för matchens enda mål.

Efter en mulen dag i Dublin var det dags för AIK:s första match i Irland någonsin då man tog sig an Shamrock Rovers FC på Tallaght Stadium i den irländska huvudstadens södra delar och AIK spelade i sitt svarta matchställ. Shamrock Rovers lagkapten Ronan Finn gjorde avspark och hemmalaget kopplade omgående ett grepp om matchen då spelarna var oerhört aggressiva i sitt presspel och det dröjde till den femte minuten innan AIK kom över på offensiv planhalva med bollen under kontroll. I den sjätte minuten brände det till i AIK:s straffområde efter att Joel Coustrain spelat fram Ethan Boyle djupt ner på högerkanten. Han tog sig in i straffområdet och försökte hitta en lagkamrat framför mål, men Per Karlsson rensade, dock inte bättre än att bollen studsade tillbaka på Boyle och vidare till Daniel Carr som klackade bollen mot Oscar Linnér som räddade med benen, men flaggan från den assisterande domaren kom felaktigt upp för offside på Carr.

I den åttonde minuten lyfte Sean Kavanagh in en frispark från vänsterkanten som nickades bort av Haukur Hauksson till Dylan Watts utanför straffområdet och hans volleyskott gick rakt på Oscar Linnér som kunde fånga den i famnen. Rovers hade extremt stort bollinnehav under inledningen, men AIK försvarade sig bra. Matchens första hörna blev hemmalagets och nickades undan av Robin Jansson till Tarik Elyounoussi som startade en kontring, men drogs snabbt ner i armen av Dylan Watts som fick syna det gula kortet. Oscar Linnér fick i samband med hörnan en känning och spelet bröts nästan två minuter samtidigt som spelarna samlades hos sina tränare. AIK lyfte efter avbrottet upp spelet något och Shamrocks bollinnehav sjönk drastiskt.

Efter 35 minuters spel skapade AIK för första gången tryck kring Shamrock Rovers straffområde och Daniel Sundgren hittade in till Tarik Elyounoussi till höger i straffområdet vars skott täcktes av Lee Grace, spelades tillbaka till Sundgren som lyfte in bollen framför mål där Joey O’Brien nickade undan till AIK:s första hörna som dock blev resultatlös. AIK var nu det klart spelförande laget och man var flera gånger nära att rinna igenom hemmalagets backlinje, men den sista passningen var någon centimeter fel. I den 40:e minuten kom Ahmed Yasin i en snabb spelvändning längs högerkanten efter att ha fått bollen av Daniel Sundgren, klev in i planen längs straffområdeslinjen och avslutade ett skott som touchade Lee Grace och smet precis utanför den högra stolpen.

Två minuter senare spelade Kristoffer Olsson fram bollen till en obevakad Henok Goitom som avslutade från strafflinjen, men han stördes tillräckligt i skottögonblicket av Lee Grace för att han inte skulle få till något lyckat avslut. Efter en minuts stopptid blåste domaren Alexander Harkam av den första halvleken, en halvlek med två ansikten där AIK avslutade klart bättre och visade att man var favoriter i detta möte. Tarik Elyounoussi satte igång den andra halvleken och känslan var positiv efter de avslutande 20 minuterna av den första akten. Hemmalaget orkade inte alls ägna sig åt samma höga press som under matchens inledning och AIK kunde rulla runt ganska tryggt. I den 52:a minuten sågade sig dock Rovers fram på högerkanten och Ronan Finn spelade in till Dylan Watts som avslutade direkt, men Alexander Milošević täckte bollen till en resultatlös hörna. Målchansen såg dock ut att lyfta både hemmaspelarna och hemmapubliken.

I den 55:e minuten fick Dylan Watts iväg ett distansskott efter marken som Oscar Linnér stoppade med händerna innan han plockade upp bollen och ett sus gick bland hemmasupportrarna som vädrade morgonluft. I den 61:a minuten var det mycket nära AIK-ledning efter att Kristoffer Olsson tagit sig ner längs vänsterkanten och slagit ett inlägg som den blott 16-årige målvakten Gavin Bazunu bara fick halvträff med då han skulle boxa bort bollen som istället hamnade hos pigge Ahmed Yasin som med ett volleyskott sköt mot mål, men målvakten hann tillbaka för att parera skottet.

AIK:s femte hörna slog av Kristoffer Olsson från vänster i den 69:e minuten och nådde Alexander Milošević som med en lobbnick nästan överlistade Gavin Bazunu som dock lyckades fånga in bollen med högerhanden. Spelet böljade fram och tillbaka och det började kändes som om ett mål möjligen låg i luften samtidigt som närkamperna blev fler. I den 74:e minuten bröt Alexander Milošević ett uppspel vid mittlinjen och med inblandning av Enoch Kofi Adu och Daniel Sundgren hamnade bollen hos Henok Goitom utanför straffområdet samtidigt som Sundgren satte högsta fart upp mot detsamma. Goitom höll i bollen med Lee Grace i ryggen innan han passade Tarik Elyounoussi som direkt spelade vidare till framrusande Daniel Sundgren som kom fri och iskallt placerade in bollen i det bortre, vänstra hörnet innan han sprang ner mot AIK-supportrarna för att fira sitt andra Uefa-mål genom tiderna.

AIK kontrollerade slutminuterna bra förutom då inhopparen Aaron Greene fick ett skottläge centralt med bara sekunder kvar av ordinarie tid, men Oscar Linnér räddade. Domaren bedömde att fem stopptidsminuter skulle adderas, bland annat efter en skada på Joey O’Brien. Stopptiden blev nästan sex minuter innan signalen för full tid ljöd och förkunnade att AIK leder med 1-0 över Shamrock Rovers FC i halvtid.

Observera att matchen AIK – Shamrock Rovers FC, som spelas på Friends Arena torsdagen den 19 juli, inte ingår i årskortet 2018 utan biljetter till returmötet kan köpas via denna sida. Matchen ingår dock i det nyligen släppta halvårskortet som kan köpas via denna sida.