AIK till gruppspel i cupen

2018.08.23, kl 21:33
AIK är vidare till gruppspelet i Svenska cupen 2018/2019 efter att ha besegrat Sandvikens IF med 2-0 (1-0) på Jernvallen. AIK tog ledningen i den första halvleken då Alexander Milošević via den ena stolpen sköt in bollen i mål och i den andra halvleken fastställde Robin Jansson slutresultatet då han nickade in en högerhörna från Kristoffer Olsson.
RJ

AIK var varnade av Sandvikens IF inför matchen efter att ha slagits ur Svenska cupen vid de två senaste besöken på Jernvallen. Under uppvärmningen öppnades himlens portar och regnet öste ned över lagen och konstgräset. Matchen inleddes avvaktande från båda lagen, men i den sjunde minuten slog Heradi Rashidi ett hårt inlägg från högerkanten som målvakten Tim Markström gjorde ett märkligt ingripande på och fick inte undan bollen och i andraläget fick Kristoffer Olsson skottläge, men ingen riktig träff på bollen. Två minuter fick Heradi Rashidi iväg ett tungt markskott som gav lite problem för målvakten, men han parerade skottet och fångade in den korta returen.

Sandvikens IF bjöd i den tolfte minuten på en första spelvändning och rutinerade ex-allsvenske René Makondele lyfte från vänsterkanten en bra boll mot den bortre stolpen där Jacob Hjelte dök upp med pannan, men avslutet ur bra läge gick en dryg meter utanför stolpen. Matchen gick efter den målchansen lite i stå och blev ganska händelsefattig, men i den 26:e minuten skapade AIK sin första rejäla målchans efter att Stefan Silva spelat bollen till Alexander Milošević som sköt hårt från strafflinjen, men rakt på Tim Markström som räddade enkelt. Tre minuter senare lyfte Rasmus Lindkvist in bollen från vänsterkanten och i andraläget fångade Denni Avdić upp bollen i straffområdet, spelade Heradi Rashidi som förlängde vidare till Alexander Milošević som drog till och bollen gick via den närmaste, högra stolpen in i nätet.

Fem minuter senare borde AIK ha tilldömts en straffspark efter att Stefan Silvas skott i straffområdet såg ut att täckas av Gustav Thörns vänsterarm, men domaren Mohammed Al-Hakim viftade avvärjande med sina armar. 1-0 till AIK i paus och ett ganska klart grepp om matchen, men hemmalaget kändes inte ofarliga med sina rutinerade spelare. Nicolás Stefanelli fick AIK:s första målchans i den andra halvleken då han fick skottläge centralt efter en snabbt slagen frispark, men avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen. Minuten därefter tog sig hemmalaget in i AIK:s straffområde genom Emil Bellander och efter avvaktande försvarsspel kunde han avsluta med ett skott som gick utanför den bortre, vänstra stolpen. Emil Bellander tog sig i den 51:a minuten igenom på högerkanten ur misstänkt offsideläge, men stoppades effektivt av Panos Dimitriadis som med en stenhård glidtackling rensade bollen till en högerhörna som plockades ner av Budimir Janošević.

Matchen var inne i den 58:e minuten då en något dråplig situation inträffade. Hemmalagets målvakt Tim Markström skulle rensa bort bollen fram det egna straffområdet, men träffade sin medspelare, lagkaptenen Olof Mård i huvudet vilket ledde till att bollen studsade ut över kortlinjen och AIK tilldömdes en högerhörna. Kristoffer Olsson gick ut för att slå hörnan och den gick perfekt mot Robin Jansson framför mål. AIK-backen kastade sig framåt och från ca sex meters avstånd nickade han in bollen i mål och hans första mål i AIK-tröjan var ett faktum.

I den 62:a minuten var det dags för en ny ramsa av AIK-supportrarna på plats då de stämde upp i “Adu, Adu – Adu, Adu, Adu”, men tre minuter senare spred sig oro i AIK-lägret så just Enoch Kofi Adu haltande tvingades lämna planen. I den 74:e minuten slog hemmalagets inhoppare Marcus Hägg ett mycket farligt inspel från högerkanten som strök framför AIK-målet, men också precis framför Sandvikens två spelare som förtvivlat försökte nå bollen. Sandvikens IF skapade några halvchanser på slutet, men ingenting som fick pulsen att höjas på Rikard Norling på AIK-bänken. Till slut blev det ett behagligt avancemang till gruppspelet för AIK:s del inför 2 119 åskådare på den gamla VM-arenan Jernvallen.