AIK tog tre poäng i stormbyarna

2019.09.15, kl 21:35
AIK besegrade BK Häcken med 2–1 (1–0) inför 5 208 åskådare på Bravida Arena efter mål av Chinedu Obasi och Sebastian Larsson. Matchen präglades av den kraftiga vinden på västkusten och bollen var emellanåt inte lätt att behärska då vinden tog tag i den.

Det bjöds på extremt hårda vindbyar på Hisingen då BK Häcken välkomnade AIK till ett allsvenskt toppmöte i den 23:e omgången. 5 208 åskådare fanns på plats på Bravida Arena och de fick höra “Come on!” med The Hives precis inför avspark. AIK saknade avstängde Enoch Kofi Adu och hans plats togs för första gången av Karol Mets då han är bekant med positionen från landslaget. I den åttonde minuten brände det till och det var vid AIK-målet. Daleho Irandust fångade upp bollen mitt på offensiv planhalva och drog till med ett vasst lobbförsök som smet precis utanför den vänstra stolpen till Oscar Linnérs glädje. Fyra minuter senare lyfte Ahmed Yasin från högerkanten in ett inlägg mot den bortre delen av AIK:s straffområde där Kwame Kizito fick ett nickläge och tvingade Oscar Linnér att tippa bollen över ribban och till en resultatlös vänsterhörna.

Det var BK Häcken som kopplade greppet om matchen och AIK såg avvaktande ut under inledningen då man försökte växa in i matchen. I den 18:e minuten blev Rasmus Lindkvist knuffad i ryggen i defensiv position, men domarna lät spelet fortgå och BK Häcken fick istället en hörna till skänks. Högerhörnan slogs kort av Adam Andersson till Erik Friberg som lyfte in bollen mot den bortre stolpen där mittbacken Joona Toivio dök upp och avslutade med ett skott i utsidan av gaveln i vad som var ett bra läge för hemmalaget. När matchklockan precis passerade 19 spelade minuter kom Henok Goitom igenom motståndarförsvaret efter att en utspark från Oscar Linnér studsat fram till honom. AIK-kaptenen tog sig in i straffområdet på vänstersidan, men Rasmus Lindgren lyckades täcka ett avslut och Goitom valde istället att invänta framrusande Anton Salétros vars direktskott gick en bit utanför den bortre, högra stolpen.

Sekunder senare spelade Daleho Irandust från mittcirkeln ut bollen till framrusande Ahmed Yasin på högerkanten och han tog sig in i straffområdet, men avslutade ur ett bra läge vårdslöst över ribban. I den 26:e minuten rullade AIK metodiskt i backlinjen och Rasmus Lindkvist lyfte stressad av Ahmed Yasin fram bollen till Tarik Elyounoussi på vänsterkanten. Norrmannen bröt framåt mot straffområdet och föll i en duell, men lyckades liggande peta bollen till Henok Goitom som med en touch spelade ut bollen till Anton Salétros i något av en favoritposition. Salétros måttade ett inlägg som Chinedu Obasi tog ned på bröstet i kamp med BK Häckens lagkapten Rasmus Lindgren och bollen studsade fram perfekt för AIK-forwarden som från ca tio meter dunkade in bollen till vänster om målvakten Peter Abrahamsson och 1–0 till AIK var ett faktum.

I den 39:e minuten drog Tarik Elyounoussi på sig ett gult kort vilket innebar att han missar bortaderbyt mot Hammarby i nästa omgång. Två minuter senare lyfte Ahmed Yasin från högerkanten in bollen i AIK:s straffområde och Daleho Irandust kom perfekt inrusande framför mål, men nicken gick över ribban. Ytterligare ett jätteläge för hemmalaget att spräcka nollan som rann ut i sanden. I den 44:e minuten tilldömdes BK Häcken en frispark till vänster utanför AIK:s straffområde efter att Henok Goitom bedömts gått bryskt in mot Ahmed Yasin som föll enkelt. Frisparken slogs av Adam Andersson mot den bortre, högra stolpen där Gustav Berggren satte fram pannan på inlägget, men nicken gick ett par meter utanför den vänstra stolpen.

Under pausvilan drog BK Häckens Rasmus Lindgren på ett gult kort meddelade speakern när den andra halvleken drog igång. Hemmalaget hade mycket boll under inledningen mot ett AIK som täppte igen ytorna på egen planhalva. I den 56:e minuten vann Erik Friberg bollen av Tarik Elyounoussi på AIK:s planhalva. Satsningen var hård, men helt korrekt och bollen studsade fram till Kwame Kizito som gick utåt högerkanten, men vände helt plötsligt inåt istället och serverade Paulo De Oliveira som centralt från ca 15 meter drog till direkt och bollen satt i det högra krysset och han sprang jublande och hyssjade bortasupportrarna då 1–1 var ett faktum. Målet skapade en viss osäkerhet hos de med AIK-sympatier på läktaren, men AIK stabiliserade upp spelet.

I den 66:e minuten lyfte Per Karlsson från mittcirkeln upp bollen till högerkanten av straffområdet där Karol Mets drogs omkull av målskytten Paulo De Oliveira och domaren signalerade för straffspark efter att ha fått situationen bekräftad av den assisterande domaren. Sebastian Larsson klev fram och satte bollen högt till höger denna gång. 2–1 till AIK som för andra gången denna eftermiddag gick upp i en tillfällig(?) serieledning. AIK spelade därefter på ledningen och satte försvarsspelet i fokus. BK Häckens bollinnehav ökades och i den 76:e minuten slog Daleho Irandust en kort högerhörna till Adam Andersson och fick tillbaka bollen. Han slog med vänsterfoten ett skruvat inlägg som studsade framför AIK-målet och såg ut att gå in i det vänstra hörnet, men Oscar Linnér svarade för en fantastisk reflexräddning och lyckades styre bollen till en resultatlös vänsterhörna.

BK Häcken tryckte på rejält på slutet och man hade även den starka vinden på sin sida då varje inspark eller rensning från Oscar Linnér och försvaret fastnade i vinden och skapade nästan bud på frilägen för hemmaspelarna vid ett par tillfällen. AIK-spelarna arbetade dock metodiskt vidare med ett stort lugn och när matchklockan tickade upp mot 90 spelade minuter så hade BK Häckens tryck mattats av och efter nästan fyra stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren av matchen och AIK hade bärgat tre poäng på Bravida Arena.