AIK utslagna av Celtic FC

2019.08.29, kl 23:15
AIK inledde strålande hemma på Friends Arena med ett mäktigt publikstöd i ryggen, men Celtic FC tog ledningen redan i den 16:e minuten vilket innebar att AIK var tvungna att göra fyra mål för att avancera till gruppspelet. I den 33:e minuten kvitterade Sebastian Larsson efter att AIK tilldömts en straffspark, men mindre än en minut senare återtog gästerna ledningen och målet innebar en gigantisk uppförsbacke för AIK som släppte in ytterligare två mål under slutminuterna.

Utgångsläget var tufft för AIK inför returmötet med Celtic FC, men långt ifrån omöjligt. 0–2 på Celtic Park i Glasgow för en vecka sedan innebar dock att AIK behövde jaga mål från start. Ljudvolymen inne i Friends Arena var enorm då domaren Nikola Dabanović från Montenegro blåste igång matchen. AIK kopplade omgående ett grepp om matchen och redan i den andra matchminuten tog sig Anton Salétros fram längs vänsterkanten och centrerade bollen mot Kolbeinn Sigþórsson vid straffområdeslinjen. Den isländske forwarden drog till direkt på volley och bollen slog i den vänstra stolproten bakom målvakten Craig Gordon och det kom ett högt sus från publiken.

Tre minuter senare studsade bollen via en försvarare fram till Sebastian Larsson på högerkanten och han försökte hitta en medspelare framför mål, men passningen styrdes till en resultatlös högerhörna. Efter en intensiv AIK-start jämnade Celtic FC ut spelet något, men AIK kom tillbaka som det spelförande laget. I den tolfte minuten fick Kolbeinn Sigþórsson bollen till vänster i straffområdet och fick in den framför mål, men ingen medspelare stod i bollbanan. När matchklockan närmade sig 16 spelade minuter kom Celtic anfallande längs högerkanten från eget straffområde genom James Forrest som avancerade nästan 50 meter innan han passade bollen vidare till Odsonne Edouard.

Djupledslöpande Edouard sprang in bakom en uppstannande Karol Mets och drog ut Per Karlsson till sidlinjen innan han lyfte tillbaka bollen till framrusande James Forrest som lämnade Enoch Kofi Adu bakom sig och hade en jätteyta i AIK:s straffområde. Han tog emot bollen och placerade in den i det vänstra hörnet och 1–0 till Celtic var ett faktum vilket innebar att uppförsbacken för AIK var gigantisk då det krävdes fyra mål av hemmalaget. AIK fortsatte omgående att anfalla trots den enorma kallduschen. I den 18:e minuten slog Sebastian Larsson en frispark från närmare 30 meter mot det högra krysset, men bollen gick en meter ovanför ribban. I den 22:a minuten tog sig Robert Lundström fram och klackade sig förbi en yr, snubblande Boli Bolingoli, klackade bollen vidare till Nabil Bahoui som tog sig fram till höger i straffområdet. Bahoui hittade tillbaka till Lundström som skulle avsluta, men Michael Johnston svarade för ett starkt hemjobb och rensade bollen till en ny AIK-hörna.

Högerhörnan slogs av Sebastian Larsson mot den främre stolpen där Per Karlsson nickskarvade bollen vidare i målgården, men ingen AIK-spelare var på plats. I den 26:e minuten var det nästan kvitterat efter att Daniel Granli slagit en elegant genomskärare till Robert Lundström på högerkanten och AIK:s nummer 15 spelade från högersidan av straffområdet bollen vidare till Nabil Bahoui som från en position strax utanför straffområdet satte bollen en knapp meter utanför den högra stolpen. En jättemöjlighet för AIK som inte hade råd att missa sådana lägen i jakten på fyra mål. Två minuter senare hittade Anton Salétros fram till Chinedu Obasi utanför straffområdet lite till vänster. Obasi slog ett instick till Nabil Bahoui som i avslutet stressade av mittbacken Nir Bitton och målvakten Craig Gordon kunde enkelt rädda.

AIK hade ett bra tryck i spelet och eldades på av hemmapubliken i vad som var den högsta volymen på nationalarenan för i år. I den 32:a minuten slog Enoch Kofi Adu en långboll diagonalt över planen mot Sebastian Larsson som tog sig in i straffområdet på högerkanten med Boli Bolingoli i hälarna och vänsterbacken fällde AIK-kaptenen. Domaren tvekade inte utan signalerade för en straffspark. Sebastian Larsson tog själv hand om straffsparken och till skillnad mot årets MFF-spelare så satte han bollen i mål, lågt till höger och 1–1 var ett faktum. Larsson hämtade bollen i målet medan hemmapubliken lyfte taket på Friends Arena.

Direkt efter avspark spelade Callum McGregor ner bollen till Michael Johnston på vänsterkanten och han lyckades ta sig förbi Daniel Granli samt Sebastian Larsson och ner till kortlinjen där han försökte hitta en medspelare framför mål. Passningen bröts av Oscar Linnér med sin vänsterarm och bollen styrdes in i det egna målet och det var dags för kalldusch nummer två vilket innebar ny ledning för bortalaget. Till skillnad mot det första insläppta målet så var självmålet energidränerande och hemmalaget såg besegrat ut. I den 40:e minuten frispelades Odsonne Edouard elegant av Ryan Christie till höger i straffområdet och chippade bollen förbi Oscar Linnér, men i den närmaste, högra stolpen.

AIK skapade en jättemöjlighet till kvittering i den 47:e minuten efter att Chinedu Obasi fått bollen vid sidlinjen på mittplanen efter ett inkast av Nabil Bahoui. Obasi bjöd på en 40 meter lång solorusch och tog sig helt plötsligt in fri i straffområdet, men Craig Gordon räddade avslutet till en resultatlös högerhörna. Den andra halvleken blev relativt avslagen ju längre matchklockan tickade iväg och båda lagen såg mer och mer ut att börja fundera på sina respektive derbymatcher tre dagar senare. Rikard Norling bytte i den 62:a minuten in Henok Goitom och Bilal Hussein istället för Kolbeinn Sigþórsson och Nabil Bahoui. I den 66:e minuten slog Sebastian Larsson in en boll i Celtics straffområde som Chinedu Obasi hårt trängd nickade över.

Med tio minuter kvar var det mer eller mindre helt klart att AIK var utslagna och de flesta satt och väntade på slutsignalen. I den 86:e minuten fick inhopparen Vakoun Issouf Bayo iväg ett bra skott som Oscar Linnér räddade till en hörna. Vänsterhörnan slogs kort av Ryan Christie som fick tillbaka bollen i straffområdet och centrerade en passning till mittbacken Christopher Jullien som med knappt styrfart fick bollen över mållinjen. I den 93:e minuten tog sig James Forrest ner till höger i AIK:s straffområde och slog en hög passning mot den bortre stolpen där inhopparen Lewis Morgan enkelt kunde nicka in bollen i mål och fastställa slutresultatet till 4–1.