AIK utslagna efter ny 0-1-förlust

2018.08.02, kl 22:31
AIK inledde hemmamatchen mot FC Nordsjælland bra under den första kvarten, men fick inte det viktiga ledningsmålet. Istället svarade Andreas Olsen för gästernas ledningsmål i den 28:e minuten och målet blev matchens enda vilket betyder att AIK åkte ur Uefa Europa League-kvalet.
180802 Tarik Elyounoussi of AIK reacts during the UEFA Europa League qualifying match between AIK and NordsjŠlland on August 2, 2018 in Stockholm.

Gästande FC Nordsjælland höll på att bjuda på en chockstart när Andreas Olsen redan efter 15 sekunders spel fick iväg ett avslut som touchade nätet vid den högra stolpen. Annars var det AIK som förde spelet inledningsvis och med en aggressiv forechecking samt snabba spelvändningar såg man fast beslutna ut att vända 0-1-underläget från det första mötet. I den åttonde minuten fick Tarik Elyounoussi tag i bollen och drev fram centralt, men det hårda skottet gick en dryg meter över ribban. Minuten därefter tog sig Elyounoussi in i straffområdet från högerkanten och centrerade bollen, men den passerade precis bakom två lagkamrater innan Heradi Rashidi fångade upp den utanför straffområdet och avlossade ett nytt skott, men även detta gick över målet.

AIK:s fartfyllda inledning ebbade av efter en knapp kvarts spel och spelet blev mer jämnt. AIK:s bästa möjlighet att ta ledningen kom i den 21:a minuten efter att Henok Goitom vunnit bollen i en duell med Andreas Skovgaard utanför bortalagets straffområde och tog sig fram till straffområdeslinjen där han i fritt läge avslutade, men bollen gick drygt två meter utanför den vänstra stolpen. När matchklockan närmade sig 28 spelade minuter dansade bollen på sidlinjen flera gånger, men FC Nordsjælland fick kontroll på den och till slut hamnade den hos Mikkel Damsgaard på offensiv planhalva och han vände ut och in på AIK-försvaret med en passning ut till framrusande Andreas Olsen som med ett hårt, lågt skott fick in bollen bakom Oscar Linnér och målet betydde att det krävdes tre mål av hemmalaget för avancemang.

Målet skakade dock om AIK och i den 34:e minuten var det nära mål igen efter att målskytten Andreas Olsen skaffat sig ett bra skottläge utanför straffområdet och tvingade Oscar Linnér till en stark enhandsräddning för att hålla hemmalaget kvar i matchen. Efter den efterföljande vänsterhörnan hamnade bollen hos kroaten Karlo Bartolec som spelade in till Andreas Olsen framför mål och det var ytterst nära 0-2, men avslutet gick rakt upp i ribban istället för in i det öppna målet. AIK var här riktigt illa ute samtidigt som de unga danskarna vädrade blod. I den 39:e minuten fick Kristoffer Olsson iväg ett avslut efter marken efter ett bra anfall av hemmalaget, men målvakten Nicolai Larsen räddade enkelt. 0-1 i paus vilket fick Rikard Norling att sätta in Enoch Kofi Adu istället för Panajotis Dimitriadis till den andra halvleken.

AIK skapade ett hyfsat läge innan en minut passerat av den andra halvleken då Henok Goitom spelade ut bollen till Tarik Elyounoussi till vänster, men norrmannen kom för långt ur vinkel och kunde inte träffa målet utan bollen for utanför den närmaste, vänstra stolpen. Tre minuter senare skapade AIK ett bra läge för att komma tillbaka in i matchen då Tarik Elyounoussi spelade fram lagkapten Henok Goitom som tog sig in i straffområdet till vänster och avslutade mot den bortre stolpen, men Nicolai Larsen räddade och släppte en retur som Elyounoussi nådde. Målvakten Larsen kom dock upp snabbt och störde AIK-spelaren i avslutet som flög utanför målet samtidigt som Elyounoussi förtvivlat sparkade i reklamskylten bakom målet. Strax därefter försökte hela arenan att lyfte fram hemmalaget med ett unisont “kom igen Gnaget, kom igen Gnaget” och energin i arenan lyfte. I den 57:e minuten var Sebastian Larsson nära sitt andra gula kort efter att ha kommit sent in i en duell, men domaren friade. AIK:s sista riktiga målchans kom i den 62:a minuten efter att Henok Goitom tagit sig ner till kortlinjen till höger i straffområdet och försökt nå Tarik Elyounoussi med en höjdboll, men Ulrik Jenssen nickade hårt trängd undan bollen.

Med 20 minuter kvar av ordinarie tid såg det ut som om AIK-spelarna började tröttna rejält och FC Nordsjælland kunde relativt enkelt hålla undan och avancerade därmed till den tredje kvalomgången av Uefa Europa League där man ställs mot FK Partizan från Belgrad.