AIK utslagna ur Svenska cupen

2021.03.07, kl 18:19
AIK förlorade med 2–3 (0–1) mot Hammarby på Tele2 Arena i den tredje och avgörande gruppspelsmatchen och AIK missade därmed kvartsfinalen. AIK kvitterade två gånger om i den andra halvleken genom Saku Ylätupa och Sebastian Larsson i vad som var en minst sagt händelserik cupmatch där en spelmässigt svag första halvlek och ett omdiskuterat segermål för hemmalaget blev avgörande.

Förutsättningarna för AIK var solklara inför avspark. Det var seger som gällde om det skulle bli en fortsättning i Svenska cupen 2020/2021. Taket var stängt på Tele2Arena då lagen tågade in till hemmalagets ”Just idag är jag stark” i högtalarna. I Per Karlssons frånvaro bildade Mikael Lustig mittbackspar med Sotirios Papagiannopoulos vilket innebar att Erick Otieno tog platsen som högerback. AIK inledde med gott självförtroende samtidigt som Hammarby omgående klev högt i presspelet och det kändes omgående som ett derby som skulle bli minnesvärt.

I den åttonde matchminuten lyfte Abdul Khalili in en frispark från högersidan som nådde framrusande Richard Magyar framför mål och han stöttepelare volley in bollen i mål, men flaggan för offside var uppe och domslutet var riktigt. Drygt tre minuter senare tog sig Akinkunmi Amoo förbi Eric Kahl och in i straffområdet där han avslutade med ett markskott som Budimir Janošević räddade. Fördel Hammarby efter den första kvartens spel. När matchklockan passerade 18 minuter fick Akinkunmi Amoo bollen till höger på mittplan, kom förbi Eric Kahl och satte fart mot AIK-målet. Eric Kahl jobbade tillbaka, men stängdes av Astrit Selmani vilket gav bokföraren tillräckligt utrymme för ett avslut. Och skottet var perfekt och satt otagbart i det bortre, vänstra hörnet och det var 1–0 för hemmalaget. Men obstruktionen på Eric Kahl lämnade några frågetecken. Ett oerhört tungt mål då Hammarby även går vidare till kvartsfinal på ett oavgjort resultat.

AIK fick ett kvitteringsläge i den 22:a matchminuten då Sebastian Larsson ställde upp för att slå en frispark från relativt långt håll efter att Nabil Bahoui gjorts ned. Avslutet gick dryga halvmetern över ribban vid det vänstra krysset och var ett av Gnagets fem avslut utanför målramen i den första halvleken. Det var riktigt grinigt i mitten av halvleken och hårt tag i duellerna på planen, skön derbystämning med andra ord. Möjligtvis kunde hemmalaget ha fått två, tre gula kort i den första akten och även Eric Kahl gick in hårt i en duell i slutet av halvleken som kunde renderat i kort.

Under pausvilan såg det ut som om både Robin Tihi och Nicolás Stefanelli såg ut att göra omgående inhopp. Tihi ersatte Sotirios Papagiannopoulos och det blev även ett inhopp inför den andra halvleken för Bojan Radulovic då han ersatte Tom Strannegård. AIK tog omgående hand om initiativet i den andra halvleken och i den 48:e matchminuten tråcklade sig Nabil Bahoui fram till vänster i straffområdet och fick in bollen till Saku Ylätupa vid den främre stolpen. Finländaren tog emot bollen på volley med högerfoten och avslutade sedan direkt lågt med vänsterfoten ur dålig vinkel. Bollen satt otagbart i den bortre gaveln och det var kvitterat. AIK fortsatte att föra spelet efter målet utan att skapa några lägen.

I den 55:e matchminuten byttes hemmalagets målskytt ut och ersattes av Vladimir Rodić. Direkt efter att spelet satts igång kom Hammarby i ett flygande anfall genom Abdul Khalili centralt och han spelade ut bollen till precis inbytte Vladimir Rodić på högerkanten och med sin första bollträff i matchen satte han med en yttersida bollen via den bortre, vänstra stolpen och in i mål. 2–1 för Hammarby och Rodić var strax därefter nära ytterligare ett mål, men hans avslut täcktes av Eric Kahl och bollen gick i en vid både mot AIK-målet och slog i ribban. Resultatet innebar att det blev comeback i AIK-tröjan för Nicolás Stefanelli då han ersatte Nabil Bahoui i den 62:a matchminuten. Två minuter senare gick Richard Magyar in stenhårt och vårdslöst i en duell med Eric Kahl på mittplanen och fick rättmätigt syna det röda kortet. Tre minuter senare slog Nicolás Stefanelli ett inlägg från vänster till Bojan Radulovic som med ryggen mot mål nickade ett par meter utanför den bortre, högra stolpen.

AIK jagade kvittering och i den 73:e matchminuten borde AIK ha tilldömts en straffspark då Saku Ylätupas skott i straffområdet stoppades med armen av Simon Sandberg, men domaren signalerade att bollen tog på benet. AIK behöll trycket i straffområdet och Henok Goitom föll i en duell med Jeppe Andersen vid kortlinjen och denna gång signalerade domaren för straffspark – detta trots att situationen efter Ylätupas avslut var så mycket tydligare. Sebastian Larsson tog hand om elvameterssparken och satte den hårt till höger om den danske målvakten David Ousted och det var återigen kvitterat på Tele2 Arena. Nästa målchans skulle dock bli Hammarbys då Astrit Selmani kom in bakom AIK:s backlinje i den 79:e matchminuten. Avslutet från den högra sidan av straffområdet gick mot den bortre, vänstra delen av målet där Budimir Janošević sträckte ut och svarade för en bra räddning.

I den 82:a matchminuten inträffade en mycket märklig händelse som blev minst sagt omtalad. Eric Kahl tvingades till ett byte efter smällen över foten tidigare i halvleken och blev ombedd att lämna planen, men då skylten för bytet skulle sättas upp så sattes spelet plötsligt igång och Gustav Ludwigson kom igenom AIK:s backlinje och in på vänstersidan av straffområdet där han passerade utrusande Budimir Janošević och såg ut att hamna ur vinkel. Han lyckades dock placera in bollen i AIK-målet och det var hemmaledning igen. AIK-bänken protesterade kraftfullt mot att spelet satts igång utan att man fått sätta in Felix Michel, men man fick inget gehör för protesterna. I den 86:e matchminuten fick Bojan Radulovic iväg ett hårt skott som David Ousted gjorde en stark enhandsräddning på. Efter den efterföljande vänsterhörnan blockerades ett avslut från Nicolás Stefanelli innan Felix Michel fick iväg en bicicleta som gick en dryg meter utanför den högra stolpen. Hammarby kunde hålla undan och tog platsen i kvartsfinalen medan AIK:s cupresa återigen tog slut för tidigt.