AIK vidare efter stor dramatik

2018.07.19, kl 23:55
AIK gick vidare till den andra kvalomgången i Uefa Europa League 2018/2019 efter att det slutat 1-1 i returen mot Shamrock Rovers FC. Gästerna tog ledningen i den 19:e minuten och resultatet stod sig under ordinarie tid vilket innebar förlängning. I den 94:e minuten kvitterade inhopparen Nicolás Stefanelli och målet tog AIK vidare i kvalet.

Ett hårt matchande AIK tog emot ett Shamrock Rovers FC som inte hade spelat match sedan lagen möttes på Tallaght Stadium förra veckan. AIK inledde piggt och i den tredje minuten kastade Daniel Sundgren ett inkast till Ahmed Yasin på högerkanten och hans inlägg nådde huvudet på Stefan Silva vid den bortre stolpen och han försökte nå Tarik Elyounoussi framför mål, men försvaret kunde rensa. Fyra minuter senare slog Ahmed Yasin ytterligare ett inlägg från högerkanten och bollen nådde Rasmus Lindkvist som sköt över mål. Efter en pigg inledning tappade matchen tempo och i den 18:e matchminuten bjöd AIK på matchens första hörna. Högerhörnan slogs av Sean Kavanagh och skar igenom klungan av spelare till en helt obevakad Daniel Carr som kunde stöta in bollen i mål. 1-0 till Shamrock Rovers FC och det var därmed utjämnat i dubbelmötet.

I den 22:a minuten lyfte Sean Kavanagh in en frispark i AIK:s straffområde mot Daniel Carr som dock stördes så mycket av Alexander Milošević så skarvningen mot mål blev till en enkel räddning för Oscar Linnér. AIK kontrollerade matchen fram till baklängesmålet, men sedan svängde det över till irländarnas fördel. Robin Jansson var tillsammans med Ahmed Yasin hemmalagets piggaste spelare i den första halvleken och Jansson bjöd på två framstötar som skapade två bra frisparkslägen efter ca en halvtimmes spel. Den första frisparken slog Robin Jansson efter marken, men i försvarsmuren och vid det andra tillfället valde AIK att spela hemåt. I den 34:e minuten var det ytterst nära att AIK hamnat i ett mycket prekärt läge efter att Rasmus Lindkvist från vänsterkanten slagit en bakåtpassning som gick till Joel Coustrain som kom helt fri med Oscar Linnér, men AIK-målvakten gjorde sig stor och räddade med högerarmen. AIK gick efter 46 spelade minuter till pausvila och publiken visade lite missnöje och visslade.

Den andra halvleken inleddes även den chansfattigt och det dröjde egentligen till Kristoffer Olsson och Henok Goitom byttes in som AIK fick mer fart på spelet. I den 64:e minuten bröt Olsson in i straffområdet med bollen och initiativet såg ut att lyfta hemmalaget något. I den 69:e minuten fick Alexander Milošević iväg ett tungt distansskott som gick rakt på målvakten Gavin Bazunu och var AIK:s första riktiga skott på mål. Fyra minuter senare var lagkapten Ronan Finn nästan igenom, men Per Karlsson svarade för en bra brytning i sista stund och förhindrade ett farligt läge. Hemmasupportrarna började efter 76 minuters spel att skrika “Argentina, Argentina” som ett budskap till AIK-bänken att man ville se Nicolás Stefanelli och Rikard Norling hörsammade publiken och satte in den lille argentinaren sex minuter senare.

AIK:s tryck ökade under de sista minuterna och i den 84:e minuten fick Alexander Milošević återigen på en bra träff, men bollen seglade en dryg meter utanför den vänstra stolpen. Två minuter senare spelade Kristoffer Olsson fram Nicolás Stefanelli till vänster i straffområdet, men avslutet blev misslyckat. I det efterföljande anfallet från Shamrock Rovers var AIK mycket illa ute. Sean Kavanagh fick bollen på vänsterkanten och måttade ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen där inhopparen Aaron Greene kunde stå och måtta för en sekund innan han mötte bollen med huvudet. Bollen gick mot den högra delen av AIK-målet och slog i utsidan av stolpen medan Shamrock-spelaren suckade tungt tillsammans med resten av de gästande irländarna. Mål där och AIK:s Europaspel hade med största sannolikhet tagit slut.

Fjärdedomaren visade upp sex minuters stopptid och Tarik Elyounoussi samt Ahmed Yasin hade ett par distansskott som gick ett par meter utanför. Den första förlängningskvarten var inne i den fjärde minuten då Kristoffer Olsson hittade Tarik Elyounoussi med en central passning och norrmannen förlängde bollen till en framspringande Nicolás Stefanelli som ensam med målvakten satte bollen mellan benen på densamme och AIK var tillbaka i framsätet igen. Målet innebar även att matchen inte skulle gå till ett straffsparksavgörande då bortamål även i förlängningen räknas dubbelt. Två minuter senare lyfte Sean Kavanagh in en frispark i AIK:s straffområde som Roberto Lopes kom först på, men avslutet seglade utanför AIK-målet. Ytterligare några minuter senare fick Ronan Finn skottläge från distans och bollen gick strax utanför den vänstra stolpen samtidigt som Oscar Linnér hade kontroll på situationen. AIK kontrollerade spelet mer och mer och bortalaget började se trötta ut. Krisoffer Olsson var i den 103:e minuten nära att säkra AIK:s avancemang då han kom fri, men Gavin Bazunu svarade för en stark enhandsräddning innan Roberto Lopes rensade bort bollen.

Den andra förlängningskvarten blev ganska chansfattig då AIK först och främst säkrade bakåt, men bortalaget skapade två halvchanser. I den 113:e minuten kom Shamrock Rovers i ett anfall längs vänsterkanten och Ronan Finn försökte spela in till en fristående Aaron Greene, men Robin Jansson fläkte ut högerbenet och fick en tå på bollen vilket räddade situationen. Både Daniel Sundgren och Robin Jansson hade under slutminuterna krampkänning. På stopptid flyttade Shamrock Rovers upp allt i AIK:s straffområde då Ethan Boyle kastade ett långt inkast, men bollen gick förbi alla spelare innan Oscar Linnér kunde fånga in bollen. Strax därefter blåste domaren Nicolas Laforge av matchen och AIK var vidare till den andra kvalomgången.