AIK vidare i cupen efter uddamålsseger

2017.08.24, kl 00:06
AIK besegrade Värmbols FC med 1-0 inför 3 123 åskådare i Katrineholm efter att Nicolás Stefanelli svarat för matchens enda mål i den 53:e minuten då han satte en straffspark. Segern innebär att AIK är klara för Svenska cupens gruppspel som spelas i februari/mars 2018.

För första gången genom tiderna ställdes AIK mot Värmbols FC i en tävlingsmatch. AIK ställde upp med en stark startelva och argentinaren Agustin Gómez debuterade för klubben. Värmbols FC valde att spela hemmamatchen på den ordinarie planen Värmbols IP som var nedsänkt som en liten gryta bland träden och med grässlättar som läktare. Hemmalaget låg inför cupmötet på tionde plats i Division 2 Södra Svealand vilket innebar att det skiljde 53 platser i seriesystemet mellan lagen.

I den åttonde minuten slog Kristoffer Olsson ett instick till framrusande Johan Blomberg som från vänsterkanten tog sig in i straffområdet och avslutade i fritt läge, men målvakten Alexander Juhlin räddade. Strax därefter kändes det som om AIK som väntat började dominera spelet mot det klart svagare motståndet, men Värmbols FC lyfte sig och tog över spelet under en period, främst tack vare Joakim Juhlin på vänsterkanten. Juhlin som förra säsongen spelade med Åtvidabergs FF var hemmalagets klart bäste utespelare, främst i den första halvleken.

Den första halvleken var oerhört chansfattig och det tände egentligen inte till förrän i slutet. I den 44:e minuten tog sig Kristoffer Olsson ner till kortlinjen till höger om straffområdet och spelade snett, inåt, bakåt till Johan Blomberg som ur bra läge satte bollen en bit utanför den bortre, vänstra stolpen. Med sekunder kvar av halvleken lyfte Amin Affane från högerkanten in en frispark i straffområdet som målvakten Alexander Juhlin totalt missbedömde och bollen studsade ner framför det halvtomma målet och Nicolás Stefanelli kastade sig framåt för att stöta in bollen i mål, men bollen for över ribban.

I den 51:a minuten tog sig Johan Blomberg in i straffområdet från vänstersidan och försökte hitta Denni Avdić framför mål, men lagkapten Niklas Rautiainen lyckades bryta. Minuten senare kom Johan Blomberg fram i ett nästan exakt likadant läge och centrerade bollen som av domaren och från läktarplats såg ut att ta på Eric Ackons utsträckta armar och domaren signalerade för en straffspark. Nicolás Stefanelli tog hand om bollen och satte den lågt till vänster om målvakten och AIK fick det första viktiga målet. Två minuter efter målet fick Johan Blomberg ett bra skottläge centralt utanför straffområdet, men avslutet gick över ribban.

I den 67:e minuten skapade Värmbols FC sin bästa målchans. I det första läget var det rörigt framför AIK-målet under ett par sekunder, men strax senare anfall hemmalaget genom Joakim Juhlin på vänsterkanten och hans låga inspel nådde så när bort till en fristående Vedran Benca, men Nils-Eric Johansson lyckades strax före mållinjen i fart att klacka bort bollen från det farliga området. En jättebrytning av AIK:s lagkapten som troligen räddade Gnaget från ett kvitteringsmål. Robert Taylor sköt i den 84:e minuten en frispark till höger runt muren, men Alexander Juhlin räddade vid sin vänsterstolpe.

I den 88:e minuten frispelades Nicolás Stefanelli och avslutade från nära håll, men Alexander Juhlin stoppade med vänsterbenet ett andra avgörande AIK-mål. Minuten senare var Nicolás Stefanelli återigen framme i fritt läge, men återigen räddade Alexander Juhlin, denna gång med vänsterfoten. I den andra stopptidsminuten frispelades Nicolás Stefanelli av Johan Blomberg och avslutade rappt, men Alexander Juhlin växte under slutminuterna ut till något av ett spöke och hyllades av AIK-supportrarna bakom hans mål efter räddningarna. Efter lite mer än tre stopptidsminuter blåste domaren Johan Krantz från Uppsala av matchen.