AIK vidare till gruppspelet i Svenska cupen

2020.10.01, kl 21:17
AIK besegrade Karlslunds IF FK med 2–1 (2–0) efter att Paulos Abraham och Erik Ring svarat för två tidiga mål. Hemmalaget reducerade med en halvtimme kvar, men AIK höll enkelt undan till seger och är därmed klara för vårens gruppspel i cupen.

AIK ställdes i den andra omgången av Svenska cupen 2020/2021 mot Karlslunds IF FK på Karlslund Arena i vad som var Gnagets första möte med Örebro-klubben som inför cupmatchen huserade på 14:e plats i Ettan Norra. AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak gjorde några ändringar i startelvan där Stefan Silva, Ebenezer Ofori, Sotirios Papagiannopoulos, Panajotis Dimitriadis, Robert Lundström och Erik Ring var nya sedan den senaste tävlingsmatchen mot Mjällby AIF (1–0). I den tredje matchminuten tilldömdes hemmalaget en frispark efter att Erik Ring i sin första tävlingsmatch från start tagit bollen med handen fem-sex meter utanför straffområdet. Sermed Habib tog hand om frisparken, slog den över den fyra man stora muren och mot den högra stolproten där Budimir Janošević räddade till en vänsterhörna. Sermed Habib tog även hand om hörnan som nickades bort av Panajotis Dimitriadis till en ny hörna och den boxades bort två gånger av AIK-målvakten.

Tre minuter senare noterade AIK sitt första avslut på mål då oerhört aktive Paulos Abraham avslutade kraftfullt med högerfoten efter att ha fått bollen av Stefan Silva, men rakt i famnen på Karlslunds målvakt och lagkapten Jakob Kindberg.  AIK kopplade omgående ett starkt grepp om matchen och hade ett stort bollinnehav. I den tolfte matchminuten slog Stefan Silva AIK:s första hörna, denna från vänster, och i andraläget spelade Per Karlsson bak bollen till framrusande Robert Lundström som avslutade direkt från höger innerposition, men bollen seglade några meter utanför den högra stolpen. Tre minuter senare fångade Stefan Silva upp en bortrensad boll från hemmaförsvaret och från högerkanten spelade han in bollen till Robert Lundström som med sin löpning in centralt drog isär försvaret. Luckan skapades för Paulos Abraham till höger i straffområdet och passningen från Robert Lundström med vänsterfoten var perfekt. AIK:s nyuttagne U21-landslagsman kom in fri i straffområdet och avslutade med sin första touch precis innan han attackerades av Edvin Tellgren och bollen for efter marken in precis innanför den bortre, vänstra stolpen. 1–0 till AIK.

Exakt 44 sekunder efter avspark passerade bollen återigen mållinjen vid Karlsunds mål. Denna gång uppstod målchansen efter att lagkaptenen Henok Goitom stulit bollen från Sermed Habib på högerkanten och centrerat bollen till Erik Ring som från ca 15 meter avslutade med högerfoten och bollen gick efter marken in i det vänstra hörnet, utan chans för Jakob Kindberg som förgäves sträckte ut. 2–0-målet var 18-åringens första i A-laget efter att han den 9 september 2020 flyttade upp från juniorlaget och tecknade ett A-lagskontrakt. AIK dominerade nu matchen totalt allt medan mörkret föll över Karlslund Arena. I den 29:e matchminuten brände det till framför hemmalagets mål igen efter att Stefan Silva från vänstersidan på mittplan lyft in en boll mot den bortre, högra stolpen i straffområdet där Henok Goitom nickade ner bollen till framrusande Erik Ring som fick halvträff och avslutet gick ca tre meter utanför den vänstra stolpen.

Karlslunds IF FK hade, förutom en frispark i matchinledningen, inte hotat AIK alls, men i den 34:e matchminuten kom Sermed Habib drivande med bollen centralt och hittade ut till Jonathan Lundberg på vänsterkanten som tog sig in i AIK:s straffområde och avslutade ett par meter över ribban. Två minuter senare kom Sermed Habib upp längs vänsterkanten och spelade in till Jonathan Lundberg som förlängde bollen till Filip Höijer centralt placerad precis utanför AIK:s straffområde. Avslutet var bra och gick strax utanför det vänstra krysset och AIK var varnade att det här cupmötet absolut inte var avgjort än. 2–0 till AIK då domaren Farouk Nehdi signalerade för pausvila.

AIK gjorde två byten inför den andra halvleken då Henok Goitom och Per Karlsson lämnade planen och ersattes av Kolbeinn Sigþórsson samt Bilal Hussein. Panajotis Dimitriadis tog över kaptensbindeln och flyttade ner i mittförsvaret. Hemmalaget inledde den andra halvleken piggt och försökte få till en snabb reducering, men efter några minuter kopplade AIK återigen greppet om matchen dock utan att ha samma snabba spelvändningar som under den första akten. Efter en knapp timmes spel skulle reduceringen komma och det var helt plötsligt match igen. Pontus Hatula slog från högerkanten och djupledsboll som skar igenom AIK:s backlinje och in till höger i straffområdet samtidigt som inhopparen Tidjani Diawara svarade för en bra diagonallöpning mellan Sotirios Papagiannopoulos och Panajotis Dimitriadis. Hemmaspelaren nådde bollen och avslutade direkt med högerfoten och bollen rullade retfullt förbi AIK-målvakten och in i mål.

Några nervösa minuter följde då Karlslunds IF FK trots den sena timmen vädrade morgonluft och man bytte in den före detta AIK-spelaren Rickson Mansiamina för att få mer snabbhet uppe i anfallet. AIK stabiliserade dock spelet och det blev än värre för hemmalaget då Sebastian Larsson klev in på planen i en defensiv roll och styrde spelet efter att han ersatt Paulos Abraham med dryga kvarten kvar av ordinarie tid. Efter en minut på planen lyfte Seb från mittlinjen fram bollen till pigge Robert Lundström som tog sig in bakom hemmalagets backlinje och in till höger i straffområdet där han vände bort Christopher Alp innan han spelade upp till Erik Ring som vände bort sin motståndare innan han avslutade, men Jakob Kindberg räddade. De avslutande minuterna blev händelsefattiga då AIK utan problem kunde hålla i bollen mot ett hemmalag som såg trötta ut efter att försökt hänga med i det allsvenska lagets tempo. Två stopptidsminuter annonserades av domaren, vilket blev tre på grund av en skada innan matchen blåstes av och AIK är återigen kvalificerade för gruppspelet i Svenska cupen.