AIK vann årets sista match

2017.11.24, kl 17:54
AIK vände ett tidigt 0-1-underläge till seger med 3-1 i årets sista match inför 419 åskådare på Skytteholms IP i Solna.

317 dagar efter premiärträningen på Skytteholms IP var det under fredagseftermiddagen dags för AIK:s herrlag att stänga säsongen 2017 då man tog emot Sollentuna FK. AIK var dessutom ute efter revansch efter att ha förlorat med 0-1 i lagens möte på Södertälje Fotbollsarena den 28 januari 2017. Christos Gravius var hemma igen efter att ha varit utlånad till Jönköpings Södra IF under hela säsongen. AIK mönstrade även provspelaren Rafael York från Sandvikens IF.

AIK inledde matchen bra och visade omgående att man var det klart bättre laget, men den första målchansen blev gästernas efter att lagkapten Kalle Ramsell i den fjärde minuten fick iväg ett lurigt skott som studsade framför den 17-årige AIK-målvakten Samuel Brolin som lämnade retur och först framme var Brwa Pishdari som borde ha förvaltat läget bättre, men han sköt över. AIK hade mycket boll inledningsvis, men även den andra målchansen blev Sollentunas då Agustin Gómez i den elfte minuten fick problem med en bakåtpassning. Brwa Pishdari snodde åt sig bollen och kom fri med Samuel Brolin som svarade för en bra benparad.

Fem minuter senare tog sig David Gustafsson fram till höger i AIK:s straffområde och försökte hitta någon framför mål. Olycklige Agustin Gómez satte i sin sista match för AIK fram benet och bollen gick i en båge in i den bortre gaveln. 0-1 och Gómez lämnar därmed AIK som mittbackskollegan Mikael Brundin, d v s endast med ett självmål i målkolumnen. AIK:s replik kom dock omgående då Bilal Hussein tog sig in i straffområdet på vänstersidan och nere mot kortlinjen spelade han elegant tillbaka till framrusande Henok Goitom som distinkt satte bollen högt i målet, utan chans för målvakten Douglas Jakobsen som knappt hann reagera.

Fyra minuter efter kvitteringen tog sig Brwa Pishdari fram i ett bra läge på vänsterkanten, men avslutet gick strax utanför det bortre, högra krysset. Två minuter senare var bortalaget på väg att ta sig fram till ett friläge i straffområdet, men Agustin Gómez svarade för en bra brytning. I den 31:a minuten kom nästa möjlighet för Sollentuna efter att ett inlägg från högerkanten nått Thibaut Molinatti i fritt läge, men direktskottet gick över mål. AIK avslutade starkt och Rafael York hittade i den 37:e minuten från vänsterkanten in till Christos Gravius vid den främre stolpen, men hans hårda avslut täcktes av försvaret. AIK tilldömdes under slutminuterna två frisparkar i bra läge, men Kristoffer Olsson missade bägge.

Kristoffer Olsson tog med sekunder kvar av halvleken tag i bollen på mittplan och satte fart in i straffområdet på högersidan, men försökte passa Nicolás Stefanelli istället för att ta eget avslut och chansen rann ut i sanden.

AIK kopplade ett kompakt grepp om matchen direkt i den andra halvleken och Robert Taylor fick i den 51:a minuten möjligheten att slå en frispark i bra läge. Svalutet blev bra, men gick strax ovanför det vänstra krysset. I den 57:e minuten kom så det efterlängtade ledningsmålet efter att lagkapten Nils-Eric Johansson lyft in bollen från sin vänsterposition. Bollen hamnade hos Henok Goitom som centrerade mot Kristoffer Olsson som inte tvekade alls då chansen dök upp och bollen satt stenhårt till vänster i målet. Två minuter senare var Kristoffer Olsson nära att öka på ledningen efter att han fått en smörpass av Nicolás Stefanelli, men markskottet räddades precis av Douglas Jakobsen till en vänsterhörna.

AIK dominerade nu spelet eftertryckligt och kom i anfall efter anfall. I den 60:e minuten var Henok Goitom nära att göra sitt andra mål för eftermiddagen, men skottet täcktes av en försvarare till ännu en vänsterhörna. I den 64:e minuten fick Nicolás Stefanelli ostörd bollen centralt på offensiv planhalva och sköt ett lågt skott mot den högra stolpen som enkelt gick förbi Douglas Jakobsen och in i mål. 3-1 till AIK och segern kändes klar. Den andra halvleken blev något sönderryckt med en stor mängd byten. I den 73:e minuten svarade Bilal Hussein för en mycket bra aktion då han hittade Nicolás Stefanelli till höger i straffområdet och den lille argentinaren försökte finna inhopparen Melker Antonsson framför det öppna målet, men han fälldes utan signal från domaren.

Tre minuter senare var det nära igen efter att Henok Goitom klackat fram bollen till Kristoffer Olsson som med en chipp satte bollen några centimeter utanför den bortre, vänstra stolpen. AIK borde ha vunnit med större siffror, bland annat sparkade inbytte Daniel Mushitu kraftfullt bollen i ribban från nära håll då målet var öppet, men fick nöja sig med tre mål framåt i årets sista match.