Andra raka förlusten för AIK

2017.04.22, kl 18:05
Trots en drömstart med 1–0 av Johan Blomberg redan efter 16 sekunders spel mot Jönköpings Södra IF på Stadsparksvallen förlorade AIK sin andra raka match i Allsvenskan efter att för andra matchen i rad tappat 1–0 till 1–2.
JONKOPING, SWEDEN - APRIL 22: Stefan Ishizaki of AIK reacts during the Allsvenskan match between Jonkopings Sodra IF and AIK at Stadsparksvallen on April 22, 2017 in Jonkoping, Sweden. (Photo by Jonas Gustafsson/Ombrello via Getty Images)

Det var ett revanschsuget AIK som sprang in på Stadsparksvallen i Jönköping efter en försmädlig derbyförlust på Annandag påsk. AIK saknade Henok Goitom och valde att ställa upp med endast en renodlad forward, Sulejman Krpić. AIK lyfte långt direkt efter avspark och i andraläget slog Jesper Nyholm ett inlägg från vänsterbacksposition som nådde Johan Blomberg som kom in perfekt i straffområdet. Blomberg hoppade upp och sköt på volley ett skott som målvakten Evgeny Kobozev bara fick en touch med vänsterarmen på och bollen rullade över mållinjen innan mittbacken Joakim Karlsson hann upp den. 16 sekunder spelade och AIK i 1–0-ledning.

Två minuter senare slog Sauli Väisänen ett inlägg som nådde pannan på Sulejman Krpić, men nicken i hyfsat läge gick ett par meter utanför den högra stolpen. Precis som mot Hammarby i den senaste allsvenska omgången så skulle historien upprepa sig. I derbyt tog det fyra minuter och 39 sekunder efter AIK:s ledningsmål innan kvitteringen låg bakom Oscar Linnér. På Stadsparksvallen tog det fyra minuter och 25 sekunder innan 1–1 var ett faktum. Stefan Karlsson fick bollen vid sidlinjen på högerkanten och slog ett misslyckat inlägg som blev ett lyckat skott då bollen seglade över Oscar Linnér och in i den bortre gaveln framför AIK-klacken.

I den tolfte minuten slog Stefan Ishizaki en hörna från höger som passerade samtliga spelare framför mål och hamnade hos Jesper Nyholm i den bortre delen och han försökte sig på ett vilt volleyskott som gick högt över mål. Precis som i derbyt hade AIK ett mycket stort bollinnehav, men ack så svårt att skapa de heta målchanserna. Under den andra halvan av den första halvleken var det hemmalaget som var närmast ett ledningsmål efter att lagkapten Tommy Thelin slagit en hörna från vänster som fastnade framför mål och Tom Siwe fick ett bra skottläge, lite till vänster i straffområdet, men placerade bollen en bit ovanför det högra krysset.

Inför den andra halvleken gjorde hemmalaget ett byte då Jesper Svensson ersatte Árni Vilhjálmsson och redan efter knappt 30 sekunders spel av den andra akten var det nära att ge resultat då Jesper Svensson spelade fram Dzenis Kozica till vänster i straffområdet och hans skott gick strax utanför den bortre, högra stolpen. AIK:s bollinnehav var i den andra halvleken lika stort som i den första, men målchanserna uteblev. I den 59:e minuten slog Johan Blomberg ett inlägg från höger som målvakten Evgeny Kobozev tippade iväg till Nils-Eric Johanssons huvud, men AIK-kaptenen hann inte korrigera nicken och bollen seglade utanför det övergivna målet.

I den 67:e minuten skapade AIK ett jätteläge för att ta ledningen efter att Nils-Eric Johansson slagit ett inlägg från vänsterkanten som gick förbi den bortre stolpen där Sauli Väisänen nickade in bollen framför mål och med målvakten ur spel fick Johan Blomberg chansen att göra sitt andra mål för eftermiddagen, men avslutet blev helt misslyckat och hamnade bredvid mål där Evgeny Kobozev kunde fånga in bollen. Istället vände Jönköpings Södra IF på spelet och via Stefan Karlsson vid sidlinjen på högerkanten hamnade bollen hos inhopparen Jesper Svensson utanför straffområdet och från långt avstånd sköt han ett markskott som passerade Oscar Linnér och gick in den bortre, vänstra gaveln. 26 sekunder efter AIK:s jätteläge till 2–1 var det istället 1–2 och uppförsbacke…

Nästan direkt efter att spelet startats kom Dzenis Kozica i ett friläge från egen planhalva, men den sista touchen blev för hård och Oscar Linnér kunde fånga bollen efter ett närskott. AIK försökte att nå en kvittering under de avslutande minuterna och bytte in Eero Markkanen samt Denni Avdić, men skapade inte något målchans värd namnet. AIK:s andra raka förlust och första på Stadsparksvallen sedan 1969 var ett faktum då domaren Andreas Ekberg efter tre stopptidsminuter blåste av matchen.