Årets första allsvenska förlust

2018.09.16, kl 17:21
AIK noterade årets första förlust i Allsvenskan då man föll med 0-2 (0-0) mot IFK Norrköping FK inför 14 202 åskådare på Östgötaporten. Förlusten var AIK:s första i Allsvenskan på över 13 månader.

Det var dukat för toppmöte då IFK Norrköping FK tog emot AIK hemma på Östgötaporten inför klassiskt soligt höstvädernas en lite kylig vind. Över 4 000 AIK-supportrar fanns på plats då domaren Andreas Ekberg blåste igång matchen. Serieledande AIK inledde optimistiskt och förde spelet under de första minuterna mot IFK Norrköping FK som var mer eller mindre tvingade att vinna för att ha något med toppstriden att göra. I den sjätte minuten tilldömdes hemmalaget en frispark i bra läge till vänster utanför straffområdet efter att Enoch Kofi Adu fällt Simon Skrabb, men Lars Krogh Gerson sköt högt över från ca 24 meter. IFK Norrköping såg ut att ligga extra nära Kristoffer Olsson och redan under de första nio minuterna hade han tilldömts tre frisparkar (sammanlagt fem under den första halvleken), men i den åttonde minuten fick spelgeniet utrymme på vänsterkanten och slog ett frestande inlägg som seglade förbi alla, även backen Robin Jansson som smög upp längst bort.

Den första kvarten var jämn, men med ett litet övertag för AIK som gjorde det svårt för hemmalaget att etablera något anfallsspel samtidigt som bortalaget vände spelet snabbt. I den 19:e minuten stal Kristoffer Olsson och Tarik Elyounoussi bollen av Henrik Castegren på offensiv planhalva och den sistnämnde AIK-spelaren drev in centralt från vänsterkanten, men försökte hitta en offsidestående Henok Goitom i straffområdet istället för att själv söka avslut. Två minuter senare kom en långboll längs vänsterkanten från IFK Norrköpings lagkapten Andreas Johansson och den ledde till ett smärre missförstånd mellan Daniel Sundgren och målvakten Oscar Linnér och det kändes farligt för en sekund innan Alexander Milošević rensade bort bollen.

I det efterföljande anfallet spelade Sebastian Larsson in bollen till Tarik Elyounoussi som kom inlöpande i straffområdet på högerkanten. Målvakten Isak Pettersson kom ut och AIK-forwarden passerade honom med fart, men skottvinkeln nere vid kortlinjen blev för snäv och avslutet slog högt upp i den närmaste stolpen. Det kändes långt upp på läktaren vilken viktig match detta var och inget av lagen ville släppa en centimeter för mycket åt motståndaren. AIK hade inlett matchen riktigt bra, men i mitten av den första halvleken gled initiativet över mer och mer till IFK Norrköping FK och det blev extra tydligt under halvlekens sista tio minuter. I den 40:e minuten var det nära ledning för hemmalaget efter att den före detta AIK-spelaren Simon Thern tagit sig in i straffområdet på vänstersidan och fått iväg ett hårt högt skott upp mot den närmaste stolpen, men Oscar Linnér svarade för en grym enhandsräddning och då bollen i andraläget gick ut till inspark fick han applåder av lagkamraterna Sebastian Larsson, Enoch Kofi Adu och Heradi Rashidi som alla insåg vikten av räddningen.

Efter endast tio sekunder av den andra halvleken försökte sig Tarik Elyounoussi på en fräckis när han från långt avstånd sköt ett skott som gick ett par decimeter över ribban. I den 49:e minuten tog David Moberg Karlsson hand om bollen strax utanför straffområdet på högerkanten och avlossade ett bra skott som gick dryga metern utanför den bortre, vänstra stolpen. Matchen öppnades helt plötsligt upp och tre minuter senare kom hemmalaget i en farlig spelvändning där man två-tre gånger hade skottlägen, men till slut bröt Alexander Milošević och nästa målchans blev AIK:s då Heradi Rashidi klev in från vänsterkanten och avlossade ett farligt skott, men bollen skruvade sig utåt och gick dryga metern utanför den bortre, högra stolpen.

I den 53:e minuten slog hemmalaget en långboll ut mot vänsterkanten där Simon Skrabb fångade upp den och spelade in till Simon Thern som utanför straffområdet fick på ett bra skott mot den närmaste, vänstra stolpen där Oscar Linnér inte hann ner och 1-0 var ett faktum vilket fick den före detta AIK-spelaren att bjuda på en lång jubellöpning ner mot hemmasupportrarna på Curva Nordahl. Målet gav IFK Norrköping FK extra energi och efter 61 minuters spel fick Simon Thern återigen skottläge, men bollen gick till en vänsterhörna som slogs av Lars Krogh Gerson. Inspelet nickades av Simon Thern och gick vidare framför målet där den träffade Per Karlsson och bollen ändrade helt riktning och valde att gå in i AIK-målet samtidigt som Simon Thern jublande sprang in i famnen på managern Jens Gustafsson.

AIK samlade trots kallduscharna dock ihop sig och lyfte upp spelet med ett flertal lyckade långbollar bakom IFK Norrköpings backlinje och den stora chansen till reducering kom i den 75:e minuten då Per Karlsson från mittcirkeln friställde Henok Goitom. AIK-kaptenen tog sig in i straffområdet och försökte med full kraft i friläget, men bollen gick rakt på Isak Pettersson som kunde styra bollen till en resultatlös högerhörna till stort jubel från hemmapubliken. Tre minuter senare kom Henok Goitom igenom på högerkanten i straffområdet och nere vid kortlinjen försökte han hitta Kristoffer Olsson framför mål, men försvaret kunde precis avstyra till ännu en resultatlös AIK-hörna. AIK försökte under de avslutande 20 minuterna på en riktigt offensiv uppställning då man bland annat bytte in forwarden Stefan Silva istället för Robin Jansson, men med fem minuter kvar av ordinarie tid kändes matchen förlorad och efter ytterligare fem stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren Andreas Ekberg av matchen. AIK noterade därmed sin första förlust på över 13 månaders spel i Allsvenskan och den fantastiska sviten är nu endast något för historieböckerna.