Avtackning av Lasse P på derbyt

2018.04.11, kl 16:44
På premiären mot Dalkurd genomförde AIK Fotboll en storartad avtackning av vår kapten Nils Eric Johansson. Mot Djurgården på söndag är det dags att rikta vår stora tacksamhet mot en annan stor profil inom AIK Fotbolls mer officiella korridorer. Vår kapten på kontoret, Lars Pettersson, med inte mindre än 35 år som AIK-anställd avslutar i maj månad sitt långa och plikttrogna arbete och lämnar en stor plats för oss andra att fylla.

Nedan text är en hyllning från kollegan Stefan Mellerborg och AIK Fotboll ser gärna att ni supportrar och medlemmar önskar vara med oss innan avspark på söndag för att visa vår tacksamhet och kärlek till denna stora AIK:are och kollega.

Krönika: Lasse P, vi bockar och bugar
Efter över 35 år som anställd på AIK Fotbolls kansli/sportkontor så har tiden kommit för att tacka av legendaren Lars Pettersson, eller Lasse P som de flesta känner honom som. En officiell avtackning kommer att ske i samband med det allsvenska derbyt AIK – Djurgården som spelas söndagen den 15 april 2018, kl 15:00 på Friends Arena och AIK Fotboll hoppas givetvis på en stor uppslutning för att tacka av mannen som hjälpt många, många AIK-supportrar genom åren.

Man kan i fotbollstermer säga att Lars Pettersson under hösten 1982 mer eller mindre värvades till AIK:s kansli som den store frälsaren som skulle rädda fotbollslaget kvar i Allsvenskan då mycket tydde på en andra degradering inom loppet av bara några år. Med Petterssons intåg som konsulent på kansliet svarade AIK för två minnesvärda och dramatiska kvalmatcher mot Djurgårdens IF i oktober samma år som räddade kvar Gnaget i finrummet. Med en hel försäsong i Lasse P:s fartfyllda ben visade AIK under sommaren och hösten 1983 upp Sveriges bästa spel och vann rättvist Allsvenskan för första gången sedan 1937, men under Petterssons mångåriga tid i klubben har många märkliga domslut (hörde jag Alain Sars?) och andra både möjliga och omöjliga saker skett – och detta år var inget undantag då det för ovanlighetens skull spelades SM-slutspel vilket gjorde att något SM-guld, det blev det inte trots att AIK under tränaren Rolf Zetterlunds ledning var landets klart bästa lag.

Djupa dalar och höga berg. Så kan Lasse P:s 35-åriga sejour i världens finaste klubb sammanfattas på ett kort sätt. De första 25 åren av hans liv vet vi inte så mycket om, men de senaste 35 åren har vi alla AIK:are mer eller mindre satt ett likhetstecken mellan Lars Petterssons namn och AIK Fotboll. Historierna som vi har hört från tiden innan AIK handlar mycket om det mytomspunna Stigtomta. Denna lilla ort i Nyköpings kommun som så många hört talas om, men som ingen någonsin verkar ha besökt, har nuförtiden en folkmängd som motsvarar en premiärträning på Skytteholms IP i januari, men då Lasse P växte upp kunde befolkningen räknas i några hundratal.

Att vandra i Solna centrum eller på Råsundavägen med herr Pettersson är som att se tonårsflickor svärma för Justin Bieber, men i detta fall är det hundratals gråtonade män som vill prata gamla AIK-tider med mäster själv.

Som arrangemangsansvarig i AIK Fotboll har man inte en lugn stund inför, under och efter hemmamatcherna då det är välbesökta tillställningar, men i och med den otroliga rutin som Lasse P skaffat sig så har han varit den självklare spindeln i nätet som under åren koordinerat insatser från både rookies och ärrade kämpar för att AIK Fotbolls matcharrangemang ska vara av toppklass. Och visst såg mannen, myten, legendaren lite extra stolt ut då klubben av Svenska Fotbollförbundets match- och säkerhetsdelegater tilldelades Den gyllene tårtspaden för att “säsongen 2016 haft den bästa publikservicen och genomgående det bästa matcharrangemanget med betoning på ordning och reda samt naturligtvis atmosfär, glädje och attityd”.

Sedan debutmatchen som AIK-anställd på kansliet hemma mot Åtvidabergs FF (2-3) den 22 september 1982 har det i och med söndagens derby blivit sammanlagt 571 tävlingsmatcher på hemmaplan med AIK:s herrlag, lägg till det hundratals träningsmatcher, och på senare tid även en mängd matcher på Skytteholms IP med AIK:s damlag. Visst har ett fåtal av dessa matcher inte följts på plats, men merparten av matcherna har haft mannen, myten, legendaren som regissör vad gäller arrangemangen. Lasse P lämnar oss nu och frågan är om någon någonsin kommer att kunna skaffa sig så mycket rutin som herr Pettersson samlat in under åren.

Otaliga är de ledare, spelare, kanslipersonal och styrelseledamöter som arbetat för klubben under dessa 35 år och en biografi över Lasse P:s tid i AIK Fotbolls skugga skulle nog bli en så kallad kioskvältare. Mittfältarna Krister Nordin och Thomas Lagerlöf är AIK:s vinstrikaste spelare genom tiderna, men deras meritlista är kort jämfört med den som Lars Pettersson kan visa upp. Tre SM-guld, fyra cupguld, inomhusmästare två gånger, avancemang till gruppspelet i Uefa Champions League och i Uefa Europa League, kvartsfinal i Cupvinnarcupen, vinst i Supercupen och lägg till det mängder av kval i de stora europeiska cuperna.

Jag förmodar att vi framöver kommer att se Lasse P likt Fantomen gå som en vanlig man på Friends Arenas läktare och jag blir inte alls förvånad om det engelska favoritlaget Coventry FC kommer att få uppleva några fler besök av honom också. Det har varit ett rent nöje att fått arbeta tillsammans med mannen, myten, legendaren Lasse P och jag både bockar och bugar.

Jag tar avslutningsvis några textrader från ramsan som AIK-klacken alltför sällan sjunger och dedikerar den nya versionen till Lasse P:

“Man ska nicka som “Dala” Dahlkvist,
man ska dribbla som Kurt Hamrin,
man ska kämpa som Daniel Tjernström,
å arrangera som Lasse P!”

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll