Damlaget inledde med seger

2018.02.03, kl 16:56
AIK:s damlag spelade under lördagen sin första träningsmatch under försäsongen då Älvsjö AIK FF gästade Skytteholms IP i Solna. Hemmalaget dominerade merparten av matchen, men fick vänta tills den 74:e minuten innan inhopparen Therese Simonsson gjorde segermålet.

Kung Bore hade under den gångna veckan kopplat ett kallt grepp om Stockholmsområdet och temperaturen var -2 °C då AIK:s damlag på allvar inledde fotbollssäsongen 2018. AIK kom till spel med tre nyförvärv i startelvan då Linnéa Eriksson, Rebecca Rulander och Madeleine Stegius fick chefstränare Christer Lundins förtroende. AIK visade omgående att man var det bättre laget mot motståndarna från Division 1 Södra Svealand. I den sjätte minuten var det nära 1-0 till AIK efter att Petra Sundqvist vid den vänstra stolpen nått ett inlägg från högerkanten, men nicken gick precis utanför stolpen. Fem minuter senare kom Emma Engström igenom och tvingade den före detta AIK-målvakten Jessica Höglander till en bra räddning, men Engström hann upp den egna returen vid kortlinjen och spelade snett, inåt, bakåt till Sarah Storck som såg ut att kunna ge AIK ledningen, men hennes avslut prickade ribban.

I den 13:e minuten var AIK framme igen och Sarah Storck till höger i straffområdet nådde sånär fram till en fristående Emma Engström framför mål, men forwarden nådde inte bollen. När matchklockan närmade sig 19 spelade minuter kom den första halvlekens bästa spelare Petra Sundqvist fram på vänsterkanten och slog en underbar passning fram till Madeleine Stegius som lobbade in bollen i mål, men den assisterande domaren vinkade för offside. Tre minuter senare fick lagkapten Matilda Rosqvist ett bra läge på frispark från ca 20 meter efter att Sarah Storck fällts, men avslutet gick tätt över ribban och fortsatt mållöst. Petra Sundqvist fick i den 29:e minuten ett bra läge centralt framför mål efter att ha fått en passning från högerkanten, men hon fick inte träff på bollen och bortalaget kunde pusta ut.

I den 39:e minuten var det ytterst nära mål för AIK efter att Petra Sundqvist från vänsterkanten friställt Emma Engström, men avslutet rullade strax utanför den högra stolpen. AIK hade planerat fyra byten i paus och det innebar AIK-debut för Therese Simonsson och Lovisa Koss. I den 49:e minuten jobbade AIK fram sin första hörna och serven från höger gjordes av Petra Sundqvist som hittade huvudet på Therese Simonsson vid den främre stolpen och hennes nickskarv blev farlig då den gick längs med mållinjen och utanför den bortre stolpen. Minuten senare tog Matilda Rosqvist ett skott från ca 20 meter som träffade ribban innan en försvarare rensade bollen till en resultatlös hörna.

I den 55:e minuten spelade Sandra Lindkvist längs högerkanten fram bollen till Therese Simonsson och det kvicka nyförvärvet tog sig in i straffområdet och spelade snett, inåt, bakåt till Matilda Rosqvist vars skott räddades av målvakten. Den 63:e matchminuten blev mycket dramatisk, först fick Therese Simonsson ett mål bortdömt för offside och sedan vände Älvsjö AIK FF spelet och skapade ett friläge som Lovisa Koss räddade innan returen sköts utanför den högra stolpen. Två minuter senare spelade Emelie Smirnoff från högerkanten in bollen till Therese Simonsson som ur fritt läge sköt över. AIK hade skapat tillräckligt med målchanser för att ha en ledning, men samtidigt visade bortalaget att man inte var ofarliga i spelvändningarna.

När matchklockan passerade 73 spelade minuter fick Nicole Modin bollen i straffområdet och spelade ut den till Therese Simonsson till vänster och hon överlistade Jessica Höglander och gav AIK ledningen. Tre minuter senare vädjade Älvsjö AIK FF efter en straffspark efter att en spelare gått omkull, men domaren Leonora Heimdahl slog avvärjande ut med armarna. Under slutminuterna var det lite mer böljande spel än tidigare, men AIK kunde hålla undan till en seger och matchens sista målchans gick till hemmalaget då Nicole Modin i den 91:a minuten sköt bollen över mål ur ett riktigt bra läge.