Den förlustfria sviten fortsätter

2021.09.24, kl 10:27
AIK såg ut att gå mot en förlust borta mot Kalmar FF, men i den sista ordinarie matchminuten slog inhopparen Nabil Bahoui till efter en högerhörna och fastställde därmed slutresultatet till 1–1 (0–0).

Hösten har anlänt även till Småland och termometern visade +12° då AIK och Kalmar FF i den 20:e omgången ställdes mot varandra på Guldfågeln Arena i Smålands tredje största tätort. Bortalaget ställde upp med en snarlik startelva från de senaste omgångarna och den enda ändringen från måndagens möte med IFK Göteborg (3–1) var att Nicolás Stefanelli ersatte tvåmålsskytten Nabil Bahoui. Kalmar FF saknade bland annat den avstängde förstemålvakten Lucas Hägg Johansson som drog på sig säsongens tredje gula kort i segermatchen borta mot Halmstads BK (1–0).

Djurgården och AIK har lekt katt och råtta de senaste omgångarna och bytt serieledning med varandra sedan den 16:e omgången. För AIK:s del var förutsättningarna precis som senast när man klev ut till match, d v s att en trepoängare skulle innebära serieledning, två poäng före Djurgården. Kalmar FF är dock ingen enkel motståndare så det krävdes en maxinsats för att Gnaget skulle få med sig tre välbehövliga poäng från Guldfågeln Arena som de senaste åren varit något av en favoritplats för stockholmarna. Förutom att det ljuvliga SM-guldet 2018 säkrades på arenan så kom AIK till matchen med fyra hållna nollor i rad efter tre 1–0-segrar (2017-2019) och ett mållöst möte 2020 i vad som var Bartosz Grzelaks första match som chefstränare i Gnaget. Ett ihållande regn svepte in över arenan strax innan avspark och gav gräset extra fart. 4 315 åskådare fanns på plats då Oliver Berg satte igång den allsvenska matchen efter signalen från domaren Andreas Ekberg.

Inledningen av matchen var intensiv och båda lagen försökte ta kommandot. I den elfte matchminuten slog lagkaptenen Jonathan Ring fram bollen till Noah Shamoun till höger i AIK:s straffområde och han avlossade ett hårt skott som målvakten Kristoffer Nordfeldt styrde ut till vad som blev en kort, resultatlös högerhörna. Två minuter senare kom AIK i en spelvändning efter att Nicolás Stefanelli från egen planhalva slagit en fin långboll ut till Zack Elbouzedi på högerkanten och högermittfältaren flög förbi sin försvarare, tog sig in i straffområdet och sköt ett skott som täcktes till resultatlös högerhörna. Efter 20 spelade minuter var bollinnehavet 59–41 till hemmalaget som började ta greppet över matchen. Efter en snabbt slagen frispark av Oliver Berg tog sig Piotr Johansson i den 23:e matchminuten in till höger i AIK:s straffområde och sköt ett lågt, hört skott mot den bortre delen av straffområdet, men Kristoffer Nordfeldt räddade innan Zack Elbouzedi fick iväg bollen till en hörna.

Vänsterhörnan slogs av Oliver Berg mot den bortre stolpen där Nils Fröling mötte med huvudet och styrde bollen mot den bortre, vänstra stolpen och det såg mycket farligt ut för en sekund innan Sotirios Papagiannopoulos framför mållinjen rensade bort bollen till ännu en hörnspark. Den efterföljande högerhörnan slogs kort och efter några passningar skickade Oliver Berg in bollen framför AIK-målet, men denna gång rensades den bort av Alexander Milošević. Kalmar FF hade nu ett starkt grepp om skeendet på planen och jagade ett inte helt oförtjänt ledningsmål. I den 32:a matchminuten inträffade en annorlunda situation då Kristoffer Nordfeldt satte igång spelet utan att ha på sig målvaktshandskarna. AIK tappade bollen i uppspelsfasen och Kalmar FF närmade sig straffområdet medan AIK-målvakten försökte få på sig handskarna, men försvaret redde ut situationen och kunde få bort bollen.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid skapade bortalaget sin dittills bästa målchans då Sebastian Larssons högerhörna nådde huvudet på Alexander Milošević och nicken gick med fart rakt på andremålvakten Tobias Andersson som spelade karriärens tredje allsvenska match. AIK arbetade sig i slutet av halvleken in i matchen igen och i den 37:e matchminuten kom man i en snabb spelvändning som iscensattes av Sotirios Papagiannopoulos som från eget straffområde spelade upp bollen längs vänsterkanten till Erik Ring som förlängde den till Nicolás Stefanelli. Argentinaren slog en tunnel på norrmannen Lars Sætra som trillade omkull, innan han spelade fram Henok Goitom i fritt läge, men AIK-kaptenen drogs ned av Rasmus Sjöstedt med ett gult kort som följd. Efter en stopptidsminut blåste domaren av den första halvleken.

Inga byten gjordes inför den andra halvleken. Det krävdes mer offensiv om AIK skulle behålla serieledningen. Efter en jämn, men ganska händelsefattig inledning tände det till i halvlekens nionde minut då Jonathan Ring tog sig in till höger i AIK:s straffområde och föll i den efterföljande duellen efter en höfttackling av Sotirios Papagiannopoulos. Publiken skrek efter en domarsignal, men Andreas Ekberg tog det rätta beslutet och friade. Sekunder senare kom Ring återigen in i offensivt straffområde och avslutade, men denna gång täckte Sotte bollen till en resultatlös högerhörna. Samtidigt gjorde sig Nabil Bahoui och Tom Strannegård redo för inhopp och de ersatte Nicolás Stefanelli samt Erik Ring. Matchbilden svängde dock återigen över till Kalmar FF och i den 59:e matchminuten tilldömdes hemmalaget en frispark i mycket bra läge, centralt utanför straffområdet efter att Alexander Milošević dragit ned en lätt fallande Noah Shamoun. Den reslige mittbacken fick syna det gula kortet som var hans tredje för säsongen, vilket innebär avstängning mot Degerfors IF.

Frisparken slogs av Oliver Berg och gick strax utanför det vänstra krysset. Det var mer Kalmar FF igen och i den 66:e matchminuten i det 66:e mötet mellan lagen kunde inte AIK hålla emot längre. Sebastian Ring spelade ner bollen till Nils Fröling djupt ner på vänsterkanten och han hittade Jonathan Ring i den främre delen av straffområdet. Inspelet mot AIK-målet blev perfekt och Oliver Berg kunde från nära håll enkelt trycka in bollen i mål och det var 1–0 till Kalmar FF. Goda råd var nu dyra för AIK som nu helt plötsligt var en poäng efter Djurgården i tabellen. Två minuter efter baklängesmålet hördes ”kom igen Gnaget” från bortaklacken bakom Kristoffer Nordfeldt. Med dryga kvarten kvar av ordinarie tid gjorde AIK ytterligare två spelarbyten då Henok Goitom och Erick Otieno byttes ut till förmån för Bojan Radulovic och Yasin Ayari. En förväntad AIK-press uteblev dock, men i den 82:a matchminuten lyfte Sebastian Larsson från högerkanten in bollen framför Kalmars mål och Nabil Bahoui kunde med en låg nick styra bollen mot det högra krysset, men Tobias Andersson svarade för en bra räddning innan Alexander Milošević vräkte returen utanför målställningen.

AIK lyckades få till en viss press under de avslutande minuterna och höll bollen på offensiv planhalva. Med tre minuter kvar av ordinarie tid genomförde bortalaget sitt femte och sista byte då Ebenezer Ofori ersatte Bilal Hussein. När matchklockan passerade 89 spelade minuter slog Sebastian Larsson en högerhörna som nicktouchades vid den främre stolpen av Bojan Radulovic. Bollen gick in centralt framför mål där Nabil Bahoui fick träff och kvitteringen var ett faktum. 1–1 och fyra stopptidsminuter kvar. Både Sebastian Larsson och Mikael Lustig drog på sig gula kort under de avslutande minuterna och Seb är därmed också avstängd mot Degerfors IF på måndag. Båda lagen jagade en trepoängare, men matchen slutade oavgjort och AIK:s förlustfria svit fortsätter. Zack Elbouzedi och Oliver Berg utsågs till matchens lirare vilket var ett riktigt val.