Femte raka hemmasegern

2022.05.11, kl 23:01
AIK tog sin femte raka hemmaseger i Allsvenskan 2022 då serietvåan Malmö FF besegrades med 2–0 (1–0) inför 25 153 åskådare på Friends Arena i Solna. Joe Mendes svarade för en fin aktion då han via en motståndarfot gav AIK ledningen. I slutminuterna fastställde Sebastian Larsson slutresultatet från straffpunkten.

Fyra dagar efter AIK – IFK Göteborg var det under onsdagen dags för ännu ett klassikermöte då AIK ställdes mot Malmö FF på Friends Arena. Kristoffer Nordfeldt tvingades kasta in handduken under uppvärmningen och hemmamålet vaktades istället av Budimir Janošević. Malmö FF gjorde avspark genom Veljko Birmančević och AIK inledde mot Norra stå. I den sjätte matchminuten kom matchens första hörna och Jordan Larsson slog serven från höger. Inlägget nådde Alexander Milošević vars nick täcktes. Fyra minuter senare fick Veljko Birmančević skottläge till vänster i straffområdet och avslutet var snabbt mot den närmaste stolproten där Budimir Janošević var bra med efter marken och styrde ut bollen till resultatlös vänsterhörna. Nabil Bahoui fick i den 13:e matchminuten syna det gula kortet efter att ha fällt Ola Toivonen väl bryskt på offensiv planhalva.

Matchen hade ett högt tempo redan från början och att det var ett allsvenskt tungviktsmöte var det inget tvivel om. Bilal Hussein spelade i den 17:e matchminuten ut bollen till Jordan Larsson på högerkanten och han rullade fram bollen i planen till framrusande Josafat Mendes. Högerbacken tog sig in i straffområdet, vände elegant bort sin motståndare och sköt. Bollen var på väg in i den bortre, vänstra gaveln, men bortalagets Dennis Hadžikadunić satte fram benet och bollen styrdes in bakom en chanslös Johan Dahlin. Tiden på målet var 16:54. Målskytten vände bort mot den östra läktaren tillsammans med jublande lagkamrater och vrålet från hemmapubliken lika öronbedövande som i lördags när AIK tog ledningen mot Blåvitt. AIK var mycket aggressiva med ett fartfyllt, framåtlutande spel efter målet och lyftes fram av en påhejande publik. I den 26:e matchminuten kom hemmalaget i en explosivartad kontring från eget straffområde genom Erik Otieno som bollförare längs vänsterkanten, men han fick aldrig iväg något inlägg mot sina medspelare i mitten av planen utan blev avväpnad vid offensivt straffområde.

Två minuter senare tog sig Sebastian Larsson fram längs högerkanten och slog ett inlägg som touchade huvudet på en försvarare. Bollen gick i en båge mot målet, där Johan Dahlin på mållinjen lyckades fånga in den i famnen i vad som var en oerhört tight situation. Malmö FF kom i den 34:e matchminuten efter ett fint anfall längs vänsterkanten där man innan kortlinjen slog in bollen i straffområdet. Malik Abubakari mötte på volley och avslutet gick i den vänstra stolpen. Mycket nära kvittering. Med fem minuter kvar av ordinarie tid tog sig Nicolás Stefanelli in i straffområdet på vänstersidan och stötte på patrull av flera spelare. AIK-spelaren försökte lyfta fram bollen mot mål, men den hindrades av en utsträckt arm. Ingen signal kom från domaren Adam Ladebäck och publiken var inte nöjd med den uteblivna straffsparken. Två minuter senare var det fullständig kalabalik i Malmö FF:s straffområde efter Jordan Larssons vänsterhörna. Vid den bortre, högra stolpen befann sig mängder med spelare när bollen droppade ner och alla kämpade för att få kommandot. Till slut sköt Zack Elbouzedi utanför den högra stolpen. Efter en stopptidsminut blåste domaren av den intensiva halvleken.

Malmö FF tvingades byta målvakt inför den andra halvleken då Ismael Diawara ersatte Johan Dahlin som hade en känning i ljumsken. Halvlekens första målchans blev AIK:s då Bilal Hussein i den 48:e matchminuten lade ut bollen till Erick Otieno till vänster vid straffområdet. Vänsterbacken bjöd på ett överraskande, snabbt skott mot den närmaste stolpen där målvakten räddade till en resultatlös vänsterhörna. Fyra minuter senare var det oerhört nära ett nytt AIK-mål då Alexander Milošević med pannan mötte Jordan Larssons vänsterhörna. Ismael Diawara räddade nicken på mållinjen och returen gick rakt upp i luften och mittbackskollegan Sotirios Papagiannopoulos nickade, men målvakten styrde bollen precis utanför den högra stolpen till resultatlös högerhörna. Det var en böljande match mellan två giganter i svensk fotboll och publiken njöt av kampen. I den 67:e matchminuten fick Budimir sträcka ut längs mållinjen efter en farlig nick. Efter 67 minuters spel gjorde AIK ett dubbelbyte då Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui ersattes av Axel Björnström och Benjamin Mbunga Kimpioka.

AIK skapade ett nytt bra läge i den 73:e matchminuten då Erick Otienos avslut från vänstersidan av straffområdet täcktes, men bollen studsade fram till inhopparen Benji Kimpioka som fick ett bra läge och försökte efter marken sätta bollen i det bortre, högra hörnet, men Ismael Diawara räddade samtidigt som AIK-spelaren skrek ut sin frustration över att det inte blev mål. Malmö FF tryckte på under den avslutande halvan av halvleken, men man skapade aldrig de riktigt heta lägena mot ett bra AIK-försvar. Med fem minuter kvar av ordinarie tid tog sig Benjamin Mbunga Kimpioka förbi Ismael Diawaras utsträckta högerben, men fälldes bakifrån av Matej Chalus och domaren signalerade för straffspark. Det blev polsk riksdag då MFF-spelarna försökte störa Sebastian Larsson och ett par gula kort delades ut till Martin Olsson och Sotirios Papagiannopoulos för osportsligt uppträdande. AIK:s lagkapten var iskall och tryckte med kraft in bollen i mål och det var 2-0 för Gnaget. Segern kändes klar och hemmapubliken var i extas under slutminuterna. Det sista som skedde innan slutsignalen ljöd var att även Bilal Hussein fick syna det gula kortet efter en duell på mittplanen.