Femte raka segern i Allsvenskan

2018.08.12, kl 21:17
AIK besegrade IF Elfsborg med 1-0 (0-0) i Allsvenskans 17:e omgång inför 13 537 åskådare på Friends Arena. Henok Goitom blev stor matchhjälte efter att han slagit in segermålet i den 58:e minuten och segern innebär att AIK sätter press på de övriga lagen i tabelltoppen. AIK:s lagkapten hade dessförinnan träffat stolpen två gånger.

Den första halvleken var överlag en ganska tillknäppt och måttligt underhållande tillställning, även om den rivstartade med några hyfsade målchanser de inledande minuterna. Mer eller mindre direkt efter avspark skapade gästerna sin förmodligen bästa chans under hela halvleken när Daniel Gustavsson hittade in med ett inlägg till Simon Lundevall, som dock satte avslutet en bra bit upp på läktaren. Bara minuten senare var AIK oerhört nära att ta ledningen efter att Daniel Sundgren löpt perfekt på en lång, fin djupledsboll. Han spelade med en volley fram Henok Goitom, som dock satte avslutet i stolpen, och på returen prickade Daniel Sundgren en täckande försvarare från nära håll.

Drygt sju minuter var spelade när AIK återigen hittade in bakom Elfsborgs backlinje med en ny lång djupledsboll. Sebastian Larsson slog djupledsbollen den här gången, Tarik Elyounoussi löpte i djupled, men fick inte till volleyavslutet fullt ut, utan bollen gick rakt på gästernas målvakt Kevin Stuhr Ellegaard. Efter den lovande starten blev matchbilden dock mer tillknäppt, Elfsborg lyckades stänga ner ytorna i sin defensiv betydligt bättre, och båda lagen försökte att spela ett metodiskt uppbyggnadsspel, men tempot var mer eller mindre ständigt tämligen lågt, och bägge lagen skötte sin defensiv klart bättre än sin offensiv.

En sista fin målchans bjöd dock halvleken på, när det återstod lite drygt tio minuter av den. Återigen var det den långa, höga djupledsbollen som öppnade läget för AIK, den här gången tog Daniel Sundgren själv emot bollen med en nätt lyftning över sin bevakare varpå han avslutade direkt på volley med vänsterfoten. Träffen var det inget fel på, men bollbanan gick dessvärre någon meter över.

Den andra halvleken öppnades på ett betydligt bättre sätt av AIK, som satte en helt annan fart på anfallsspelet än man haft under större delen av första halvlek, och återkommande var att Henok Goitom var högst delaktig i skapandet av målchanserna. Bara några få minuter hade spelats när han mer eller mindre på egen hand drev in i offensivt straffområde och testade ett avslut mot första stolpen, Stuhr Ellegaard kunde dock relativt enkelt parera till en hörna. Knappt sju minuter in i halvleken var det åter duon Sundgren-Goitom som låg bakom en bra målchans. Daniel Sundgren mötte en ny fin djupledsboll till höger i straffområdet, satte inspelet perfekt till Goitom som från nära håll knappt skulle kunna missa, men avslutet gick (återigen) i stolpen.

Goitom skulle dock få göra ett mål, och det kom i matchminut 58. AIK satte igång en snabb spelvändning, Tarik Elyounoussi drev boll rakt mot offensivt straffområde, och satte i precis rätt tiondel en perfekt djupledsboll på Goitom som elegant chippade bollen över utrusande Stuhr Ellegaard, innan han enkelt kunde peta in 1-0 från någon meters håll, ett förlösande och vid det laget rättvist ledningsmål för hemmalaget.

Därefter skapade AIK ytterligare ett par bra målchanser, närmast mål kom Heradi Rashidi efter att Stuhr Ellegaard inte helt lyckats boxa undan en hörna, men Rashidis avslut blockerades på mållinjen av en försvarare. Gästernas enda riktigt vassa kvitteringschans kom med kvarten kvar efter lite oreda i AIK:s straffområde, Per Frick fick iväg ett vasst avslut mot den bortre stolpen, men Oscar Linnér var alert och kunde tippa ut bollen med högerarmen till en resultatlös hörna.

Väntat hade kanske varit en forcering i slutskedet från gästerna, men AIK lyckades i princip spela av matchen utan att släppa till någon rejäl målchans till för gästerna. Istället hade bägge inhopparna Haukur Hauksson och Denni Avdić varsitt skapligt läge att utöka ledningen, men båda avsluten gick utanför mål. Seger likväl för AIK, som nu tagit 15 poäng av 15 möjliga efter sommaruppehållet, och ytterligare förlänger sin förlustfria svit i Allsvenskan.

Text: Jonathan Storm