Fjärde raka segern i Elitettan

2017.06.25, kl 20:12
Årets femte seger på bortaplan för AIK var ett faktum i och med söndagens 2-0-vinst mot Holmalunds IF Alingsås. Matchen var länge mållös, men med två mål under de sista tio minuterna visade AIK att man fortsatt är med i toppen.

AIK reste till Alingsås med en skön 2-0-seger mot toppkonkurrenten Assi IF i bagaget. Matchinledningen mot Holmalunds IF var ett riktigt ställningskrig där båda lagen bytte halvchanser och misstagen på det blöta underlaget avlöstes från båda håll. Den första riktiga målchansen var AIK:s och kom i den elfte matchminuten efter ett anfall genom Amanda Nildén på högerkanten, som passade in centralt till Nicole Modin i fritt skottläge. Skottet smet emellertid strax utanför målvaktens högra stolpe. Några minuter senare räddade stolpen Holmalund från ett baklängesmål och stolpen skulle ytterligare en gång under halvleken rädda dem.

AIK spelade taktiskt bra och släppte till väldigt få målchanser för hemmalaget. Anfallsspelet bjöd på riktigt bra kombinationer och AIK jobbade sig tålmodigt närmare och närmare. Men med fem minuter kvar av den första halvleken hände det något med matchbilden. Holmalund tog över och skapade halvchanser i varje anfall. Dock utan att träffa mål, eller så stod Hanna Persson välplacerad och kunde enkelt plocka ner inlägget eller skottet. I slutminuten var AIK ytterst nära att få utdelning. Lagkapten Madeleine Rohr spelade fram Loreta Kullashi centralt i planen. Kullashi lurade bort sin försvarare och fick iväg ett bra skott som Holmalunds målvakt gjorde en riktigt svettig räddning på, 0-0 i halvtid.

Den andra halvleken började likt den första med många distansskott som täcktes av försvararna eller gick utanför målramen. I den 61:a matchminuten uppstod en konstig situation. Evelina Finndell försökte rensa bort en djupledsboll, men inte bättre än att Holmalunds forward hoppade upp och stoppade bollen. Finndell ville få frispark för hands, men domaren friade. Istället fick Holmalund en frispark i situationen efter. En frispark som blev totalt misslyckad, då Holmalundsspelaren tog bollen själv utan att någon annan rört den. Domaren blåste frispark åt AIK istället… Hemmalagets bästa målchans kom i den 73:e matchminuten. Inne i straffområdet fick en av deras forwards ett bra skottläge, men sköt tätt över ribban. Tio minuter senare kom det förlösande målet. Amanda Nildén kom farandes på vänsterkanten och bröt in i planen. Skottet täcktes av en försvarare, men inte bättre än att bollen gick i en båge över målvakten och in i mål. Holmalund försökte forcera, men bortalaget var närmare 2-0. Strax innan full tid kom en djupledsboll som assisterande domaren flaggade för. Inhopparen Elin Sjölander stoppade därmed sin löpning och en icke offsidestående Loreta Kullashi tog över löpningen. Domaren släppte vidare situationen och målvakten kom ut i duell med Loreta. Loreta kom vinnande ut ur duellen, men fick inte över avslutet utan målvakten räddade. På stopptid fastställde Elin Sjölander slutresultatet till 2-0 genom att trycka in bollen vid den första stolpen.

I och med vinsten har AIK möjlighet att gå upp på en andraplats om man vinner sin hängmatch. En gedigen försvarsinsats från hela laget genererade tre poäng idag.

Text: Tobias Purkin