I backspegeln: Östersunds FK - AIK 2016

2017.06.28, kl 07:00
Söndagen den 2 juli, kl 17:30 drar Allsvenskan igång igen för AIK:s del då laget tar emot Östersunds FK hemma på Friends Arena. AIK siktar som alltid på tre poäng och ett nytt publikrekord mot ÖFK. Hur gick det i mötena lagen emellan under den senaste säsongen? Vi beger oss idag tillbaka till den 7 april 2016 och Östersunds FK - AIK på Jämtkraft Arena.
Östersunds FK - AIK 2016

Östersunds FK – AIK 2016
Det var en historisk kväll då AIK gästade Jämtkraft Arena i Östersund. Östersunds FK spelade sin första allsvenska hemmamatch genom tiderna och köerna ringlade långa utanför entréerna i solskenet innan avspark. Det var en vacker vårkväll i Jämtland, men kylan var påtaglig då den arrangerande klubben drog igång ‘Hells Bells’ med AC/DC då matchstart närmade sig. Östersunds FK hade hyllats av en enig mediekår efter bortamatchen mot Hammarby (1-1) i måndags och laget ställde upp med den annorlunda formationen 3-4-3.

Hemmalaget inledde med mycket boll och under de första tio minuterna kändes det som om AIK uppträdde med säkerhetsbälten för att inte tappa positioner och riskera att Östersunds FK fick en drömstart inför rekordpubliken. I den nionde minuten väggspelade Stefan Ishizaki och den allsvenske debutanten Alexander Isak sig fram till höger i straffområdet och Ishi avslutade med ett skott som gick en bit utanför den bortre stolpen. Östersund visade prov på bra passningsspel under de första tio minuterna, men sedan arbetade sig AIK in i matchen och avväpnade ÖFK “förvånansvärt” enkelt under resten av halvleken.

AIK fick ett jätteläge i den 20:e minuten efter att Ahmed Yasin kommit igenom på högerkanten och hade med sig Carlos Strandberg och Haukur Hauksson inne i planen, men den avgörande passningen bröts framför mål i sista stund. I den 35:e minuten tilldömdes Östersunds FK en frispark vid AIK:s straffområde på högerkanten och Nils-Eric Johansson fick samtidigt syna matchens första gula kort. Frisparken blev helt misslyckad och Alexander Isak kunde med en långboll hitta Johan Blomberg på vänsterkanten och han petade vidare till Ahmed Yasin som sprang in i straffområdet på vänstersidan innan han centrerade bollen till Carlos Strandberg som enkelt kunde trycka in 1-0 i det öppna målet.

Den andra halvleken var drygt fyra minuter gammal då Haukur Hauksson spelade in bollen från högerkanten och Alexander Isak gjorde inget misstag framför mål utan tryckte in 2-0 bakom Chelseas tredjemålvakt Jamal Blackman och blev samtidigt AIK:s yngste allsvenske målskytt genom tiderna. Isak var sedan tidigare AIK:s yngste målskytt i Svenska cupen. AIK hade ett par lägen att göra ett tredje mål, men hemmalaget hade även en stark period strax efter AIK:s andra mål och pressade hårt för en reducering, men AIK höll undan till tre viktiga poäng.

Sätts det ett nytt publikrekord i mötena med Östersunds FK på söndag? Det nuvarande publikrekordet hemma mot Östersunds FK sattes i mötet på Friends Arena den 16 oktober 2016 då AIK vann med 2-0 (1-0) efter mål av Alexander Isak och Chinedu Obasi inför 13 053 åskådare.

Biljetter till matchen AIK – Östersunds FK på söndag köps enklast via denna sida.

Torsdagen den 6 juli, kl 19:00 tar AIK emot KÍ Klaksvik i returmötet i den första kvalomgången. Biljetter till Uefa-matchen på Friends Arena köps enklast via denna sida.