2017.12.18, kl 16:00

Information från Valberedningen och Nomineringskommittén i AIK Fotboll

I enlighet med vad som tidigare kommunicerats gällande löpande uppdateringar så kommer här en uppdatering om Valberedningens och Nomineringskommitténs arbete.

En av frågeställningarna vid det senaste årsmötet i AIK Fotbollsförening var hur Valberedningen kunde öka antalet kontaktpunkter för att ge fler medlemmar möjligheten till att ge sin syn på styrelsens arbete och styrelsens sammansättning utanför årsmötet. Under året har Valberedningen och Nomineringskommittén strävat efter att genomföra detta och några exempel på detta är att vi under december 2017 gjort följande;

* Deltagit på ett av AIK Ungdomsfotbolls stormöte med föräldragrupper där vi presenterat styrelsens roll och påverkan på ungdomsfotbollens verksamhet, uppmanade föräldrarna att dels inkomma med kandidater och dels engagera sig t ex i årsmöten samt att självklart vara medlemmar i AIK.

* Deltagit på medlemsmöten hos Gamla AIK:are och AIK-ringen där vi hade givande diskussioner och bra synpunkter om vårt arbete.

Den stora mängden medlemmar som finns inom AIK Fotboll gör det förstås till en utmaning att träffa alla, men hittills har vi träffat de som vill så om du är medlem får du mer än gärna höra av dig för ett möte eller samtal. Har du förslag på kandidater så tar vi gärna emot dem också. Mejla oss på vb@aik.se. Gällande förslaget till val av styrelse vid årsmötet 2018 så för vi en dialog med befintliga ledamöter och potentiella nya där vi som vi tidigare meddelat prioriterar att försöka hitta en ökad representation av kvinnor i styrelsen samt att vi strävar efter att stärka områden som vi identifierat som prioriterade.

Vi vill i denna information beskriva utifrån vad och hur Valberedningen och Nomineringskommittén bedrivit sitt arbete ifrån sensommaren 2016 vilket kan sammanfattas i fyra punkter som vi tidigare kommunicerat vid Extra mötet i december 2016, i andra möten samt i den kommunikation som vi haft sedan dess. Vi känner dock ett behov att återknyta till detta nu för att påminna om vårt uppdrag med att nominera och utvärdera styrelseledamöter till AIK Fotbollsförenings och AIK Fotboll AB:s styrelser och ta fram, utvärdera och underhålla eventuella styrdokument och policys som behövs inom ramen för vårt ansvarsområde. Styrelseledamöterna har ni som medlemmar ytterst att ta ställning till på årsmötet och bolagsstämman genom den process som finns i AIK Fotbollsförenings stadgar och AIK Fotboll AB:s bolagsordning.

Uppkomsten till punkterna bygger på en analys som vi gjorde 2016 för att se på vad vi inom AIK behövde göra för att vara mer framgångsrika över tid och det har vi uppfattat som huvudmålet bland er medlemmar – att vi vill vinna oftare. Analysen gjordes genom en mängd möten med medlemmar, större aktieägare, anställda, styrelseledamöter, tidigare styrelseledamöter och externa intressenter som förbund och sponsorer. Utöver detta gjorde vi en omvärldsanalys och använde den samlade kompetensen bland de som utgjorde Valberedningen och Nomineringskommittén under den perioden.

Slutsatsen i analysen blev att AIK Fotboll behöver enighet, stabilitet och tydlighet kring;
* Målsättning och strategi.
* Grundläggande förutsättningar.
* Struktur och roller.
* Dialog, förankring och återkoppling.

Du kan läsa mer om punkterna senare i denna text.

Vår analys pekade på att de utmaningar som styrelserna genom åren har mött kan härledas till just oenighet, instabilitet och otydlighet till en eller flera av dessa fyra punkter.

I rekryteringsarbetet av den styrelse som tillträdde i december 2016 och som sedermera kompletterades till årsmötet 2017 var det just punkterna som låg till grund för de kompetensområden som vi kunde tillsätta och det gav oss ett svar på frågan om vad kandidaten förväntas åstadkomma och utvärderas på vilket samtliga kandidater vi intervjuade frågade.

Dessa punkter var inget direktiv till styrelsen om att genomföra olika former av beslut utan syftade till;
* att underlätta vår rekrytering av styrelseledamöter.
* att ge styrelseledamöterna en plattform som var förankrad då det är ett svårt och omfattande arbete att vara ledamot för en omfattande verksamhet.
* att etablera gemensamma utvärderingskriterier av styrelseledamöterna istället för att utvärdera utifrån subjektiva kriterier.

Målsättning och strategi
* Fokusera och maximera för att vinna ofta och över tid!
* Styrelserna ska driva verksamheten enligt en långsiktig strategisk plan.
* AIK Fotbolls verksamheter ska mätas genom tydliga nyckeltal för varje område som är tydligt definierade för respektive områdesansvarig. Med definierade avses både hur de mäts och hur de utfallit historisk och förväntas utfalla (d v s målsättning/kravbild kort och långsiktigt).

Grundläggande förutsättningar
* Allmänna Idrottsklubben, AIK, grundades som och är en förening för alla och inkluderande av alla är en grundpelare i vår verksamhet.
* AIK Fotboll är partipolitiskt och religiöst obundet och företrädare för AIK Fotboll får inte använda AIK Fotboll för eget politiskt eller religiöst syfte.
* AIK Fotboll är juridiskt organiserat med föreningen AIK Fotbollsförening och aktiebolaget AIK Fotboll AB med tillhörande dotterbolag.
* Riksidrottsförbundets 51%-regel, som reglerar bolagiserade idrottsverksamheters ägarvillkor, är ytterligare en grundpelare. Styrelseledamöter och förtroendevalda inom AIK Fotboll förväntas arbeta för 51%-regelns bevarande ända tills AIK Fotbollsförenings högsta beslutande organ, d v s ett årsmöte eller extra medlemsmöte beslutat något annat.
* AIK Fotbollsförening och AIK Fotboll AB har starka beroenden av varandra utifrån historiskt, juridiskt och ekonomiskt perspektiv.
* Vi kommunicerar som AIK Fotboll för det är det vi är.
* Goda sportsliga resultat för herrfotbollen är avgörande för en ekonomisk framgång.
* Över tid är sportbudgetens storlek helt avgörande för goda sportsliga resultat.
* AIK Fotboll AB skall sträva efter att maximera sportbudgetens storlek och verkningsgraden av den.
* Framgång inom sportslig elitverksamhet innebär risktagande inom framför allt spelartruppsområdet där ej kontrollerbara risker kan innebära att verkningsgraden inte möts. För dessa risker måste AIK Fotboll ha möjlighet att hantera den ekonomiska effekten över flera verksamhetsår och ha ekonomisk kapacitet och utrymme för att justera spelartruppen med kort framförhållning.
* Transfers är en central del i en fotbollsekonomi.
* Egenförsörjning av spelare i kombination med nationella och internationella transfers har visat sig vara en framgångsrik sportslig strategi.

Struktur och roller
* Tydliga kompetensroller för styrelsen.
– Förenkla rekrytering genom tydlig roll, förväntan och mål.
– Förenkla och förtydliga utvärderingen av ledamöter.
– Direkt kopplat till verksamhetens behov och minskat fokus på personfrågor.
* Stärka föreningsdemokratin och medlemmarnas inflytande genom att utse både styrelsen i AIK Fotbollsförening och AIK Fotboll AB på beslutande möten i AIK Fotbollsförening.
* Tydliggöra och säkerställa skyddet för föreningen i relation till bolaget och tydliggöra och säkerställa skyddet för minoritetsägare i bolaget genom tydliga, transparenta och förankrade policys och avtal.
* En gemensam styrelse för AIK Fotbollsförening och AIK Fotboll AB.
– Vald av medlemmarna.
– Tydliga roller och ansvarsområden.
– Tydliga mål.
– Gemensamma mål.
* Införandet av utskott/advisory boards för att på ett strukturellt och transparent sätt knyta ytterligare spetskompetens till AIK Fotboll.

Dialog, förankring och återkoppling
* En aktiv transparent dialog bygger förutsättningar för förtroende, tillit och förankring mellan AIK Fotbolls intressenter och är alla parters ansvar att så sker.
* Koncentrera sekretess till det som verkligen behöver vara hemligt ur;
– Legalt och avtalsperspektiv.
– Förhandlingstekniskt perspektiv.
* Synliggöra styrelseledamöter och deras ansvarsområden mot medlemmarna.
– Skapa naturlig kommunikation med den som ”äger” frågan.
* Förändringar kräver förankring!
* Återkoppling runt styrelserna och enskilda ledamöter och andra valda företrädare måste i första hand gå till Valberedningen och Nomineringskommittén.

Med vänliga hälsningar
Valberedningen och Nomineringskommittén i AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll