Komfortabel och ohotad seger

2018.04.29, kl 19:22
AIK vann rättvist mot Ljusdals IF hemma på Skytteholm efter att ha avgjort tillställningen i första halvlek. Matchen slutade 3-0 efter mål av Therese Simonsson, Madeleine Stegius samt Clara Härdling.

AIK, som senast när man visade upp sig på Skytteholm inte kom upp i någon vidare standard, gick ut hårt i inledningen av matchen. Ett disciplinerat försvarsspel och inspirerande uppbyggnadsspel sårade bortalaget som knappt fick känna på bollen. AIK vaskade fram ett gäng fina chanser, men bollen ville inte in. Först efter 20 minuters spel kunde Ljusdal känna att de hade jobbat in sig lite mer i matchen men det var fortsatt övertag från hemmalaget.

AIK växlade upp tempot under sista kvarten och mer eller mindre avgjorde matchen med två mål under de sista 10 minuterna av första halvlek. Först frispelades Therese Simonsson, som för dagen huserade på högerkanten, som med ett kliniskt avslut bakom en chanslös Linnéa Lif Jonsson gav AIK ledningen. Ljusdals målvakt skulle återigen få hämta bollen ur nätmaskorna efter att Madeleine Stegius gjort sitt första mål för säsongen med knappa fem minuter kvar av halvleken.

Andra halvlek gick AIK ner lite i tempot vilken gjorde att Ljusdal kunde utjämna spelet lite mer. Men bortalaget hade väldigt svårt att få till något större tryck mot AIK. Istället skulle Clara Härdling punktera matchen i den 75 matchminuten. Härdling tog sig in från sin vänsterposition och avlossade ett skott mot mål. Det var inte världshistoriens hårdaste skott, men det kanske var det som ställde Lif Jonsson i målet. När hon skulle ta upp bollen, tappade hon koncentrationen för ett ögonblick och retsamt gick bollen genom händerna på målvakten.

Trots misstaget stod Linnéa Liv Jonsson för en rad enastående räddningar, och var en stark bidragande orsak till att segersiffrorna endast skrevs till 3-0. De allra flesta av de 260 åskådarna njöt av det spel som AIK visade upp under matchen. I och med de tre poängen klättrade AIK i tabellen och resan mot Damallsvenskan tog ännu ett steg i rätt riktning.

Text: AIK Fotboll