Krönika: Eleganten är tillbaka

2017.03.05, kl 23:25
När AIK Fotboll på fredagens presskonferens meddelade att Henok Goitom var tillbaka i Gnaget innebar det att en av klubbens elegantaste spelare i modern tid återigen drar på sig den svarta AIK-tröjan.

Det finns vissa spelare som skiljer sig från “mängden” och som har en speciell aura kring sig som inte kan uppfattas på annat sätt än rent elegant fotbollsspelande, oftast är det de offensiva spelarna då de inte har samma utsatta position som backarna och därmed kan göra det där lilla extra utan att det riskerar ett baklängesmål. Exempel på eleganta spelare sedan 1980-talets mitt är i mitt tycke Thomas Bergman, Vadim Jevtushenko, Ola Andersson, Andreas Andersson, Stefan Ishizaki, Mauro Iván Óbolo och Celso Borges. Det finns ytterligare några spelare, men den kanske elegantaste av dem alla är i undertecknads tycke Henok Goitom.

Henok Goitoms namn var i det närmaste mytomspunnet under stora delar av hans internationella karriär. Vem var den där svenske spelaren som spelat i Serie A och La Liga, men som aldrig var med i det svenska A-landslaget eller ens i diskussionerna? Forwarden som nästan ingen i Sverige sett spela live. Som 18-åring skrev han ett treårskontrakt med italienska Udinese Calcio SpA och han lämnade Sverige utan att ha spelat i vare sig Allsvenskan eller Superettan.

Efter sju år i Spaniens Primera División (La Liga) och Segunda División värvades den då 27-årige Henok Goitom i augusti 2012 till AIK inför de avslutande månaderna på Råsunda Fotbollstadion. AIK skulle senare i augusti ställas mot PFC CSKA Moskva i play off-mötet inför gruppspelet i Uefa Europa League och miraklet i Moskva skedde faktiskt utan Goitom som då ännu inte var redo för spel. Debuten för AIK skedde i den allsvenska hemmamatchen mot Helsingborgs IF (2–1) den 2 september 2012. Henok ersatte då Daniel Gustavsson vid ställningen 0–1 i den 73:e minuten och spelade tre minuter senare fram Martin Lorentzson till kvitteringen innan Celso Borges på stopptid sköt in segermålet. Det första målet kom den 4 oktober 2012 hemma mot FC Dnipro (2–3) i Uefa Europa Leagues gruppspel. Henok gjorde då 2–1, framspelad av Helgi Daníelsson, i den 45:e minuten.

2015 svarade Henok Goitom för sin hittills starkaste säsong i AIK då han gjorde hela 18 mål i Allsvenskan, vilket är den bästa noteringen av en AIK-spelare sedan säsongen 1954/55 då legendaren Kurt Hamrin gjorde 22 mål och vann skytteligan, och det blev 27 mål totalt för Henok i tävlingsmatcherna detta galna år. Det första allsvenska målet 2015 kom i hemmapremiären mot Halmstads BK (2–1) och innebar 1–0 i vad som blev AIK:s första premiärseger sedan 2009, då också med HBK som motståndare.

Under några sommarveckor 2015 var Henok Goitom fullständigt glödhet och Sveriges då utan tvekan hetaste spelare svarade för tolv mål under AIK:s samtliga åtta spelade tävlingsmatcher mellan den 9 juli och 2 augusti – och lägg till det ytterligare fyra målgivande passningar under denna perioden. Sviten stannade i Aten den 6 augusti då AIK föll med 0–1 mot Atromitos FC efter att matchen avbrutits i närmare 50 minuter i den andra halvleken med anledning av ett strömavbrott och Gnaget slogs därmed ut ur den tredje kvalomgången till Uefa Europa League.

Henok Goitom är den spelare som svarat för flest mål för klubben under 2000-talet, totalt 52 fullträffar har det blivit under hans tid i AIK vilket ger honom en förstaplats under 2000-talet före Nabil Bahoui med 32 fullträffar. Hur länge dröjer det tills hans första fullträff för 2017 och 53:e totalt noteras?

***

Åsikterna i denna krönika är författarens egna och behöver inte nödvändigtvis stämma överens med AIK Fotbolls.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll