Krönika: Kaptenen med det största hjärtat

2018.02.23, kl 14:38
Det har nu gått några dagar sedan chockbeskedet kom att AIK:s lagkapten och veteran Nils-Eric Johansson omgående tvingades sluta med anledning av en försämring på en sedan tidigare dokumenterad avvikelse på hjärtat. Vi kommer dock aldrig att glömma vår underbara kapten.

Isn’t it ironic, som den kanadensiska sångerskan Alanis Morissette sjöng 1995, att spelaren med det kanske största AIK-hjärtat genom alla tider tvingades kasta in handduken på grund av just hjärtproblem precis då hans tolfte (och sista?) tävlingssäsong i Gnaget skulle inledas. Kanske är det så enkelt som att hjärtförändringen berodde på att Nisses stora kärlek för klubb, medspelare, supportrar och inte minst familjen inte längre rymdes i ett ”normalstort” hjärta?

Hur ersätter man spelaren, ledaren och legendaren Nils-Eric Johansson? Backen som mer eller mindre alltid var i startelvan oavsett om det var ett hett Stockholmsderby, en allsvensk match i minusgrader, bortamatch mot SSC Napoli (0–4), PSV (1–1) eller AS La Jeunesse d’Esch (0–0) i Uefa Europa League, en cupmatch på Malmö IP mot IFK Malmö (2–0) eller en träningsmatch på Skytteholms IP i slutet av trista november mot Sollentuna FK (3–1) där främst juniorer och provspelare ska testas. Kaptenen med det största hjärtat var ständigt närvarande.

AIK gjorde den 21 maj 2007 klart med Nisse Johansson och många var vi som undrade lite över det relativt okände svenskproffset med meriterande 96 matcher i Premier League och Bundesliga. Efter åren i FC Bayern München hamnade han i något av radioskugga då han spelade i ”osexiga” Blackburn Rovers FC och Leicester City FC, detta var ju många år innan ”The Foxes” levererade Premier Leagues största skräll genom tiderna då man tog titeln under den italienske managern Claudio Ranieris ledning. Tisdagen den 3 juli 2007 skedde AIK-debuten hemma mot Trelleborgs FF (2–0) inför 16 873 åskådare på Råsunda Fotbollstadion i den tolfte omgången av Allsvenskan, men störst fokus låg på de argentinska nyförvärven Mauro Iván Óbolo och Lucas Valdemarín. De Sydamerikanska profilerna i all ära, men det var mittbacken med nummer 4 på ryggen som skulle bli en av AIK:s största och mest populära spelare genom alla tider. Och kaptenen med det största hjärtat.

Under hösten 2007 satt Nils-Eric Johansson på bänken borta mot Hapoel Tel Aviv FC (0–0) och den tävlingsmatchen blev en av endast tre matcher där han noterades som ej använd avbytare. Anledningen var att AIK fyra dagar senare skulle spela mot Djurgården hemma på Råsunda Fotbollstadion och chefstränare Rikard Norling sparade Nisse inför Stockholmsderbyt som slutade 1–1 efter att Lucas Valdemarín kvitterat i den 74:e minuten. Den övriga två matcherna på bänken var den allsvenska hemmamatchen mot Jönköpings Södra IF (0–0) den 2 maj 2016 samt hemmamötet med FC Europa (1–0) den 14 juli 2016.

När Nils-Eric Johansson A-lagsdebuterade för AIK var trotjänaren Daniel Tjernström ordinarie lagkapten, men i den aktuella debutmatchen mot Trelleborgs FF bar Wilton Figueiredo kaptensbindeln. Men redan i sin tredje match i AIK-tröjan, borta mot IF Elfsborg (0–2) den 9 juli 2007, satt kaptensbindeln på vänsterarmen på Nisse Johansson. Han fortsatte sedan att vikariera som lagkapten och från och med 2013 satt bindeln på vänsterarmen i alla de matcher som han spelade fram till och med träningsmatchen mot FC Shakhtar (0–2) den 7 februari 2018, under försäsongslägret i Dubai. En match i mängden som inte rönte någon större uppmärksamhet, men som nu kommer att vara en milstolpe i AIK Fotbolls historia som matchen som blev legendaren Nils-Eric Johanssons allra sista. Sex dagar senare gjordes den årliga hjärtundersökningen – och det var början till slutet för AIK-kaptenens elitkarriär.

Sedan Nils-Eric Johanssons debut i AIK spelade klubben 394 tävlingsmatcher till och med säsongen 2017 och legendaren Johansson spelade 371 av dem, varav samtliga från start samt satt på bänken i ytterligare tre stycken och var därmed med i matchtruppen i sammanlagt 374 matcher. Nils-Eric Johansson missade därmed endast 20 tävlingsmatcher för AIK under sina elva säsonger och då berodde 14 av dessa på avstängningar för gula och röda kort. Lägg till det att en av de missade matcherna (borta mot FK Željezničar 2017) berodde på att familjen Johansson födde sitt tredje barn så inser man rätt snabbt att kaptenen med det största hjärtat nästan aldrig var skadad. De enda två matcherna i Svenska cupen som han missade under åren var bortamötena med Örgryte IS 2013 (1–4) och BK Häcken 2017 (0–3) vilket säger en del om hans betydelse. Två gånger fick Nils-Eric Johansson uppleva straffavgöranden med AIK (Helsingborgs IF 2010 och Hammarby IF 2016) och bägge gångerna satte han säkert sin straff, men det blev förlust bägge gångerna.

I 272 tävlingsmatcher var han lagkapten från start, lägg till att han övertog kaptensbindeln från Daniel Tjernström i ytterligare 21 tävlingsmatcher. “Tjerna” som för övrigt var lagkapten för AIK i 174 startade tävlingsmatcher. Nils-Eric Johansson lämnar klubben som den spelare i AIK Fotboll som spelat näst flest matcher för klubben. Med 371 tävlingsmatcher på sitt curriculum vitae var allt upplagt för att han under juli/augusti 2018 skulle passera rekordhållare Daniel Tjernströms 395 tävlingsmatcher, men nu blir det tyvärr inte så. “Tjerna” ska dock inte känna sig helt säker att få behålla rekordet för med 309 tävlingsmatcher stoltserar Per Karlsson och med ett nyskrivet treårskontrakt på fickan för den 32-årige backen kan det bli a change of guards under 2020.

De exklusiva bilderna från SPORTlib då lagets kapten inför resten av truppen i måndags bekräftade att textmeddelandet från dagen innan var sant och att det nu var slutspelat var hjärtskärande att se. De glansiga nedslagna blickarna på en trupp som mitt i all fotbollsglädje varit med om så oerhört många känslomässiga saker de senaste åren, flytten från Råsunda Fotbollstadion, Ivan Turinas dödsfall, inställd match på grund av matchfixningsförsök och Daniel Sundgrens problem med lungorna fick nu höra sin kapten med det största hjärtat berätta att det var slut, finito. Slut för personen som skulle leda laget in på planen ännu en säsong. Bilderna på när nyförvärvet Enoch Kofi Adu efter att ha kramat om Nisse vänder tillbaka och viskar till honom att ”I’ve played for 15 years now, I’ve never seen a captain like you bro” säger precis allt om vad för person som sportchef Björn Wesström ska ersätta. Men ersätta är egentligen fel ord. Man ersätter inte Nils-Eric Johansson. Kaptenen med det största hjärtat.

Trösten för oss alla är att försämringen på den sedan tidigare dokumenterade avvikelsen på hjärtat upptäcktes vid scanningen innan något fasansfullt hade kunnat inträffa – och som fotbollsälskare vet man att det kommer nya favoriter och legendarer, men just nu känns det oerhört tufft och ledsamt.

Jag lyfter på hatten, kapten. Oj vad jag hade unnat dig att bli AIK-spelaren med flest tävlingsmatcher och att efter karriärens sista allsvenska match den 11 november 2018 på Guldfågeln Arena i Kalmar få lyfta Lennart Johanssons pokal och ta emot all kärlek från de tusentals supportrar som du älskat under åren. Underbara sagor blir inte alltid verklighet, men kan vi inte göra om historien så att det blir som jag önskar – snälla?

En sak är dock helt verklig och det är att Nils-Eric Johansson kommer att hyllas som ingen annan i den allsvenska premiären mot Dalkurd FF på Annandag påsk. Friends Arena kommer om bara några veckor att koka och ramsan ”Johansson, Johansson, Nisse Johansson – när han träffar bollen blir det mål, Nisse Johansson” kommer ljuda från samtliga AIK-sektioner. Jag ryser av välbehag av bara tanken och vet att många tårar kommer att fällas – så säkra din biljett så snart de släpps eller köp ett årskort redan idag.

***

Åsikterna i denna krönika är författarens egna och inte nödvändigtvis AIK Fotbolls.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll