2017.11.30, kl 09:35

Krönika: När spelarna firade med Norra stå

Att man som supporter på Norra stå ofta får fira mål med spelarna på nära håll är en av fördelarna med att ha ett årskort på den sektionen. Efter några AIK-mål har spelarna själva inte kunnat behärskat sig utan känt sig manade att fira uppe med AIK-klacken.

Alla har vi våra egna starka minnen från Råsunda Fotbollstadion och Friends Arena, vissa starkare än andra och vissa högst personliga. En mycket speciell känsla är då spelarna och supportrarna i symbios får jubla tillsammans med varandra på ett extra nära sätt. Det finns mängder av sådana härliga stunder, men några som sticker ut lite extra för undertecknad är dessa.

Hösten 1980 jagade AIK en comeback i Allsvenskan efter att under dramatiska former fått lämna serien året innan. Kampen stod främst mot Karlstad BK och Örebro SK. Vid Midsommar så det oerhört tungt ut för femteplacerade AIK, men fem raka segrar blev sex raka segrar då AIK i en måstematch på Tingvalla IP i Karlstad den 16 augusti 1980 besegrade hemmalaget med 2-0. Fem dagar senare tog AIK emot IF Brommapojkarna hemma på Råsunda Fotbollstadion och matchen var mållös tills slutsekunderna av den första halvleken då Ove “Ryssen” Rübsamen slet åt sig bollen på mittlinjen och satte fart. Alla väntade en passning, men Ove rusade vidare, drog tre motståndare och avslutade med en lobb över den utrusande BP-målvakten Lasse Forsén. “Ryssen” hoppade jublande upp på reklamskylten vid gallret framför Norra stå och bilderna är klassiska då han i vit matchdräkt med nummer 11 på ryggen och strumporna nedhasade till anklarna sträcker armarna i luften och supportrarna är i extas.

overubs4

Ove "Ryssen" Rübsamen klättrar på Norra stås barriärer.

Den 17 juni 1981 möttes AIK och Djurgårdens IF inför 12 543 åskådare på Råsunda fotbollstadion i Allsvenskans tolfte omgång och det var ett riktigt bottenmöte då AIK låg på näst sista plats med endast nio inspelade poäng medan Djurgården var sist på tre poäng. AIK tog ledningen i den 73:e minuten då Jyrki Nieminen överlistade målvakten Björn Alkeby och Gnaget jagade ett andra mål för att säkra segern. Med tre minuter kvar tog sig Sanny Åslund in i straffområdet på vänstersidan och backen Roger Casslind försökte stoppa AIK:aren som undvek tacklingen, men istället fälldes av Björn Alkebys högerhand och domaren tilldömde AIK en solklar straffspark. Lagkapten Sven “Dala” Dahlkvist klev fram nedanför den norra läktaren och slog in bollen framför en jublande AIK-klack som firade segern. “Dala” hoppade från straffpunkten högt upp i luften med armarna utsträckta som om han ville ta samtliga supportrarna i sin stora famn.

Sven "Dala" Dahlkvist

Sven "Dala" Dahlkvist jublar tillsammans med Norra stå

Tre omgångar kvar av Allsvenskan 2009 och ett guldjagande AIK mötte Hammarby på Råsunda Fotbollstadion den 25 oktober med den något udda avsparkstiden 12:30. 23 884 åskådare var på plats och skulle i den andra halvleken kastas mellan hopp och förtvivlan. AIK var det något bättre laget i den första halvleken och gick till halvtidsvila med 1-0 efter mål av Antônio Flávio. Efter tio minuter av den andra halvleken började Hammarby skaffa sig mer och mer kontroll över matchen och i den 60:e minuten kom kallduschen för AIK då Simon Helg kvitterade. AIK blev skakade av baklängesmålet och likt en haj vädrade motståndarna blod helt plötsligt. I den 69:e minuten byttes Kenny Pavey in istället för Bojan Djordjic och minuten senare fick Antônio Flávio bollen utanför Hammarbys straffområde, spelade ut den till framrusande Markus Jonsson på högerkanten som skickade in en hård passning i straffområdet. Iván Obolo fick fram ena benet och tvingade målvakten Kristoffer Björklund till en reflexräddning och först på returen, i kamp med Igor Armas, var Kenny Pavey som forcerade in bollen i mål. Vilt jubel bland AIK-spelarna, ledarna och publiken då vikten av målet inte gick att missta sig på. Målskytten befann sig i fullständig extas och hoppade över reklamskyltarna tillsammans med flera lagkamrater och klättrade upp på stängslet mot Norra stå där han fick sällskap av Martin Kayongo-Mutumba och Antônio Flávio. En fullsatt AIK-sektion vrålade av guldlycka då SM-guldet nu var nära och stämde omgående upp i “One Kenny Pavey, there’s only one Kenny Pavey”.

kenny

One Kenny Pavey, there's only one Kenny Pavey

Det finns även tillfällen då respekt och eftertänksamhet står i fokus och ett sådant tillfälle var måndagen den 6 maj 2013, fyra dagar efter målvakten Ivan Turinas tragiska bortgång, spelades matchen AIK – IFK Göteborg på Friends Arena och kvällen blev en lång hyllning till den kroatiske jätten. Bakom det norra målet låg det tusentals röda rosor. Innan lagen kom in bars en hopvikt gigantisk gul matchtröja med nummer 27 ut på planen från hörnet östra/södra som sedan vecklades ut och lades i mittcirkeln, vänd mot västra. Samtidigt bars den kroatiska och svenska flaggan ut och hölls i av vardera fyra personer mellan mittcirkeln och den västra läktaren. Innan flaggan kom ut och medan den bars ut ekade det ”Ivan, Ivan Turina – Ivan, Ivan Turina – Ivan, Ivan Turina” från arenan och även ”Ivan” från norra och ”Turina” från resten av arenan. Framför den norra läktaren fanns en lång banderoll som löd ”IVAN TURINA – FÖR ALLTID EN HJÄLTE BLAND OSS”. Då spelarna kom in på planen hissades ett gigantiskt porträtt av Ivan Turina upp från nedkanten av den norra läktaren samtidigt som resten av läktaren var täckt av stora svarta band. Alla spelarna från de båda lagens startelvor ställde efter line-up upp på rad framför det norra målet med armarna om varandra till applåder från publiken och sedan hölls en tyst minut till minnet av Ivan Turina, samtidigt som de tre flaggorna vid mittcirkeln vändes mot norra. Innan avspark la Kyriakos Stamatopoulos och Lee Baxter ner en av Turinas ljusgröna målvaktströjor utanför den vänstra stolpen innan de kramade om varandra.