Mållöst på Guldfågeln Arena

2020.08.02, kl 21:33
Det allsvenska mötet mellan AIK och Kalmar FF på Guldfågeln Arena slutade 0-0. Henok Goitom hade två bra lägen att göra mål och Paulos Abraham var nära att chippa in bollen i den andra halvleken. Hemmalaget skapade sina målchanser främst efter långa inkast in i AIK:s straffområde och i slutminuterna svarade Jakob Haugaard för en fin räddning.

Efter ett nattligt rån på Öland som innebar att polisen spärrade av en fil till Ölandsbron så fick det allsvenska mötet mellan Kalmar FF och AIK skjutas fram från den ordinarie avsparkstiden 14:33 till 18:03, detta med anledning av att AIK:s spelarbuss hamnade i de kilometerlånga köerna och en resa som i vanliga fall tar ca 20-25 minuter istället tog fyra och en halv timme. Matchen var Bartosz Grzelaks första som chefstränare för AIK efter att han skrivit på avtalet två dagar tidigare. Redan i den första matchminuten bröt Bilal Hussein en passning på offensiv planhalva, satte fart framåt och nådde sånär Henok Goitom i ett bra läge. Kalmar FF skapade matchens första hörna i den tredje matchminuten och Daniel Granli nickade vid den främre stolpen bort bollen efter Romário Pereira Sipiãos vänsterhörna och den nye AIK-tränaren vrålade “bra Daniel” från bänken.

AIK bjöd på en pigg inledning och i den sjätte matchminuten slog Jakob Haugaard upp en magisk långboll som Henok Goitom sprang sig in bakom Kalmars backlinje på. AIK-kaptenen följde med bollen och fick ett jätteläge att skjuta in bollen i mål, men avslutet gick över. I den 18:e matchminuten rullade AIK boll på egen planhalva och via Daniel Granli och Enoch Kofi Adu fick Paulos Abraham bollen på mittplanen, spelade ut den till Bilal Hussein på högerkanten och fick tillbaka bollen. AIK-forwarden använde hemmalagets lagkapten Viktor Elm som sköld och sköt ett dolt skott mot det bortre, vänstra hörnet som målvakten Lucas Hägg Johansson fick sträcka ut på och han fångade själv in returen framför fötterna på framrusande Henok Goitom.

Efter en pigg AIK-inledning tog Kalmar FF över mer och mer och i den 29:e matchminuten borde man varit i ledning. Efter ett långt inkast från högersidan av inkastspecialisten Svante Ingelsson så lyckades Viktor Elm i andraläget med ryggen mot mål lyfta in bollen i AIK:s straffområde och fram till Alexander Ahl-Holmström som slog in bollen till höger om AIK-målvakten. Men den assisterande domaren vinkade för offside vilket var felaktigt då den upphävdes av Sebastian Larsson. I den 36:e matchminuten spelade Jakob Haugaard ut bollen till Enoch Kofi Adu som fem meter utanför eget straffområde tappade bollen till Edvin Crona som sprang mot mål och avslutade i fritt läge, men AIK-målvakten räddade med vänsterfoten i vad som var ett bra läge för hemmalaget. Kalmar FF fick många inkast på offensiv planhalva och med Svante Ingelsson vid bollen så blev det farligt varje gång då AIK-försvaret sattes under hård press. Med fyra minuter kvar av halvleken kastade Svante Ingelsson ett inkast från vänsterkanten som nickskarvades vidare av Viktor Elm fram till Edvin Crona vars nicklobb gick strax utanför den vänstra stolpen, men Jakob Haugaard hade kontroll på situationen. 0–0 i paus.

I den andra halvlekens fjärde minut spelade Bilal Hussein fram Paulos Abraham till höger i straffområdet och AIK-spelaren fick fritt fram och försökte chippa in bollen över den utrusande målvakten, men bollen hamnade i utsidan av gaveln. Fyra minuter senare blev det en situation i AIK:s straffområde efter ett nytt inkast av Svante Ingelsson från högerkanten. I andraläget sköt Erik Israelsson ett skott som via Sebastian Larssons knä studsade upp på Per Karlssons arm som dock var längs bröstet. Bollen studsade vidare fram till Douglas Bergqvist som i fritt läge drogs i tröjan av Eric Kahl, men “spelade över” då han föll annars hade han nog fått en straffspark. I den 57:e matchminuten kom bollen in vid den högra stolpen i AIK:s straffområde efter en frispark från hemmalaget. Den nådde Svante Ingelsson som sköt, men avslutet täcktes av Karol Mets.

AIK var pressade och Kalmar FF låg på för ett ledningsmål. I den 59:e matchminuten gjorde Bartosz Grzelak två byten då Heradi Rashidi och Nabil Bahoui ersatte Bilal Hussein och Rasmus Lindkvist och AIK fick en bättre period efter bytena. Tio minuter senare skrek hemmaspelarna återigen på en straffspark efter att ett långt inkast (vad annars?) från Svante Ingelsson nått in till Isak Jansson vars skott täcktes av Sebastian Larssons armbåge längs kroppen innan Karol Mets i andraläget kunde få ut bollen till en resultatlös högerhörna. I den 71:a matchminuten dök ett jätteläge upp för AIK efter att Henok Goitom frispelats i straffområdet efter en elegant boll från Sebastian Larsson. Kalmar FF:s spelare trodde felaktigt att AIK:s lagkapten var offside, men avslutet var ovårdat och seglade en bra bit över målet. Henok Goitom gick ner på knä och stirrade ner i gräset då han insåg vilket läge det var.

Målchanserna var inte många under de avslutande minuterna, men i den 91:a matchminuten osade det hett vid AIK:s straffområde. Inhopparen Carl Gustafsson stal på egen planhalva bollen av AIK:s inhoppare Felix Michel och via Filip Sachpekidis fick Isak Jansson bollen på vänsterkanten, avancerade till straffområdet och avlossade ett bra skott mot det bortre hörnet där Jakob Haugaard fick sträcka ut för att rädda. Efter tre raka 1–0-segrar för AIK (2019, 2018 och 2017) fick det svartklädda bortalaget denna gång nöja sig med 0–0.