Matchens Åbro-hjälte: Björn Kindlund

2017.04.25, kl 15:25
Det är med stor glädje som AIK Fotboll idag välkomnar tillbaka Björn Kindlund till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Kindlund var en av de legendariska försvarsspelarna i den mytomspunna "Dalavallen", försvarsmuren som under några år på 1980-talet var Sveriges säkraste backlinje. Välkommen hem Björn Kindlund.

Björn Kindlund, född den 5 januari 1962 i Stockholm, inledde sitt fotbollsspelande i moderklubben IF Brommapojkarna, men övergav fotbollen för att istället fokusera på simning. Efter fem års uppehåll från fotbollen kom han dock tillbaka till gräs- och grusplanerna tillsammans med IK Bele. Som 16-åring kom Kindlund 1978 till AIK och började spela med klubbens “62:or”.

Tävlingsdebuten i AIK-tröjan blev ingen rolig historia. AIK hade inlett Allsvenskan 1981 med en seger, två oavgjorda matcher samt en förlust då man i den femte omgången ställdes mot Östers IF på Värendsvallen den 17 maj 1981. Björn Kindlund debuterade för AIK då han tog plats i tränaren Rolf Zetterlunds startelva, men det blev inget minnesvärt besök i Växjö då AIK föll med hela 0–5 mot de blivande svenska mästarna. Det dröjde ända tills den 13 september innan han fick smaka på A-lagsspel igen, då var det bortamatch mot IFK Göteborg (2–2) och Kindlund ersatte Per Wiklundh som vänstermittfältare i den 80:e minuten då Blåvitt kvitterade med ca 45 sekunder kvar av matchen.

Säsongen 1982 blev förstörd efter knäproblem och det skulle dröja tills 1983 innan Kindlund återigen tog plats i AIK, men då gjorde han det med besked. I den allsvenska premiären borta mot IK Brage (0–0) den 17 april 1983 spelade han återigen vänstermittfältare från start. Efter en halvknackig inledning på säsongen där AIK hade skrapat ihop åtta poäng på de första åtta omgångarna vände allt borta mot Mjällby AIF på Strandvallen i Hällevik den 16 juni. Björn Kindlund spelade vänsterback från start för första gången och AIK vann med 6–0. Segern var den andra raka och var begynnelsen på en imponerande svit då Gnaget radade upp 12V-2O-1F och blev seriesegrare. Torsdagskvällen i Blekinge var starten av den mytomspunna “Dalavallen” och på de avslutande 14 allsvenska matcherna 1983 visade AIK upp den imponerande målskillnaden 31–4 och detta av ett lag som hösten 1982 hade varit tvungna att kvala sig kvar i Allsvenskan efter stor dramatik i kvalmatcherna mot Djurgårdens IF.

1984 inleddes som 1983 hade avslutats och AIK ledde Allsvenskan med fem poäng efter 14 spelade omgångar och hade noterat 23–8 i målskillnad. Men sedan kom det grus i maskineriet och man tog endast två poäng på de kommande fyra matcherna. Björn Kindlund var nu ordinarie som vänsterback och spelade samtliga 22 matcher i Allsvenskan då man tappade den andra raka seriesegern i den avslutande allsvenska omgången efter 0–1 hemma mot Malmö FF. 1985 vann AIK Svenska cupen efter finalvinst mot Östers IF (4–3) efter straffsparksavgörande och Kindlund spelade hela finalen.

1986 tog sig AIK fram till SM-final och Björn Kindlund spelade samtliga fyra matcherna i SM-slutspelet. Efter en mållös semifinal hemma mot IFK Göteborg svarade Björn Kindlund för det extremt betydelsefulla kvitteringsmålet på Nya Ullevi då han gjorde 1-1 i den elfte minuten och målet tog AIK vidare till finalen där Gnaget till slut föll med sammanlagt 3–5 mot Malmö FF. Finalen var kulmen på en riktigt bra fyraårsperiod och det skulle under de kommande fem säsongerna blåsa mycket kallare vindar kring Råsunda Fotbollstadion. 1992 var AIK återigen tillbaka i toppen och inför den sista omgången på Malmö stadion var AIK i förarsätet. Malmö FF – AIK spelades söndagen den 25 oktober 1992 och lagkapten Björn Kindlund var som vanligt vänsterback. AIK vann en mycket dramatisk mach med 3–2 och efter slutsignalen kunde Björn Kindlund lyfta von Rosens pokal framför de tusentals AIK-supportrarna på plats i Skåne. AIK:s första SM-guld sedan 1937 var ett faktum.

1993 blev Björn Kindlunds sista i AIK-tröjan då han ville fokusera på jobbet som brandman och under säsongen spelade han mest mittback. I den allsvenska premiären borta mot IFK Göteborg den 12 april svarade Kindlund för ett av sina mest klassiska mål. AIK var på väg mot förlust på Gamla Ullevi, men domaren Örjan Andersson från Köping hade lagt till lite stopptid och i den 93:e och sista minuten lyfte mittbacken Jan Andersson upp en boll som Kindlund sköt över Thomas Ravelli i hemmamålet och 1–1 var ett faktum.

I september 1993 kvalade AIK till Uefa Champions League och ställdes mot AC Sparta Prag. AIK vann hemmamatchen med 1–0 efter att Dick Lidman svarat för segermålet med en språngnick i ösregnet. I returen i Prag var AIK nära att ta matchen till förlängning, men ett olyckligt ingripande av målvakten Magnus Hedman gav hemmalaget 2–0 i den 81:a minuten. Björn Kindlund var i slutminuterna nära att skjuta AIK vidare, men skottet ur dålig vinkel slog i stolpen och AIK slogs ut. I den allsvenska epilogen hemma mot Trelleborgs FF (2–1) avslutades Björn Kindlunds AIK-karriär. Det blev sammanlagt 285 tävlingsmatcher och 33 mål för honom i AIK-tröjan.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll