Matchens Åbro-hjälte: Bojan Djordjic

2017.10.12, kl 13:00
Det är med stor glädje som AIK Fotboll på söndag välkomnar tillbaka Bojan Djordjic till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Bojan var mittfältaren med det stora AIK-hjärtat som alltid gav allt på planen och som 2009 var med och tog AIK:s första dubbel. Välkommen hem Bojan Djordjic.

Bojan Djordjic, född den 6 februari 1982 i Belgrad, flyttade som treåring till Sverige då hans far Ranko bytte Röda Stjärnan mot IFK Norrköping. Bojan började spela fotboll i IFK Norrköpings fotbollskola och flyttade som tioåring till Stockholm. Efter spel i IF Brommapojkarna blev han i februari 1999 ungdomsproffs i en av världens största klubbar, Manchester United FC och utsågs bland annat till bäste unga spelare i Manchester United 2000 (Jimmy Murphy Player of the Year Award). Det blev en match i Premier League för honom, den 19 maj 2001 mot Tottenham Hotspur på White Hart Lane då han byttes in i den andra halvleken. Det blev endast ytterligare en tävlingsmatch för honom med United i Ligacupen innan han lånades ut till Sheffield Wednesday FC, AGF Århus och Röda Stjärnan. Efter sejourer i Rangers FC och Plymouth Argyle FC skrev han den 13 november 2007 på för AIK i en fri transfer.

Debuten i AIK-tröjan skedde inför 26 516 åskådare i den allsvenska premiären hemma mot Kalmar FF (0-0) den 30 mars 2008. Bojan Djordjic var av chefstränaren Rikard Norling uttagen på mittfältet i startelvan och byttes ut i den 80:e minuten då Saihou Jagne kom in. Under debutsäsongen i AIK blev det spel i 14 tävlingsmatcher innan olyckan var framme den 13 september 2008 då AIK tog emot IFK Göteborg (0-0) på Råsunda Fotbollstadion. I den elfte matchminuten gick hälsenan av för Bojan Djordjic och han tvingades lämna planen. Skadan höll honom borta till mars 2009 då han gjorde comeback under AIK:s försäsong.

Comebacksäsongen blev en stor succé för Bojan Djordjic. Han spelade 22 tävlingsmatcher och svarade för ett mål och sex målgivande passningar. Debutmålet kom den 26 april 2009 i Svenska cupen mot IFK Norrköping (2-0) på Nya Parken i Norrköping: “Med drygt två minuter kvar av halvleken vaskade AIK fram sin nionde hörna. Högerhörnan slogs kort och hamnade till slut hos Bojan Djordjic som strax utanför straffområdet fick på en kanonträff och bollen seglade in i det högra krysset. AIK:s skadedrabbade mittfältare bjöd sedan på en 80 meter lång solorusch bort mot den stora AIK-klacken och ställde sig för att jubla där”.

I Allsvenskan bidrog han starkt i AIK:s guldjakt under hösten. Under säsongens andra halva svarade han för fem målgivande passningar i Allsvenskan och lägg till det ett antal viktiga “andraassist” som ledde till mål.

AIK vann även Supercupen under våren 2010 då man besegrade IFK Göteborg med 1-0 hemma på Råsunda Fotbollstadion. Antônio Flávio svarade för segermålet i den 22:a minuten och för förarbetet stod Bojan Djordjic som tog en snabb, fräckt slagen frispark.

Sommaren 2010 blev skotten Alex Miller ny chefstränare för AIK och den 28 juni 2010 skrev Bojan Djordjic och Martin Kayongo-Mutumba på för ungerska FC Videoton. Efter ett år i Ungern valde Bojan Djordjic att bryta kontraktet och skrev på för Blackpool FC där han återförenades med managern Ian Holloway som under 2006/2007 var i Plymouth Argyle FC. Sommaren 2012 återvände den då 30-årige Bojan Djordjic till svensk fotboll då han skrev på ett kontrakt med IF Brommapojkarna i Superettan. Den 19 januari 2014 blev det en kort comeback i Gnaget då han spelade för AIK i träningsmatchen mot Vasalunds IF (5-2). 2014/2015 avslutade han sin fotbollskarriär i Chennaiyin FC i Indian Super League.

Totalt blev det 49 tävlingsmatcher och ett mål för Bojan Djordjic i AIK-tröjan. Han har blivit liga- och cupmästare med AIK, Röda Stjärnan och Glasgow Rangers samt ligamästare med Videoton FC. Han har även nio U21-landskamper och 35 U19/U17-landskamper på visitkortet. Bojan Djordjic har de senaste åren arbetat som uppskattad expert i Viasats sändningar från Premier League.

Matchen AIK – Jönköpings Södra IF spelas söndagen den 15 oktober, kl 15:00 på Friends Arena och biljetter köps enklast via denna sida.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2018