Milstolpar & kuriosa från Mjällby AIF - AIK

2021.09.15, kl 11:27
Måndagens möte mellan AIK och Mjällby AIF var det 21:e genom tiderna mellan lagen och diverse milstolpar och kuriosa noterades som vanligt i 0–0-matchen.

* AIK har genom åren noterat resultatraden 11V-7O-3F mot Mjällby AIF. På bortaplan har Gnaget noterat 6V-3O-2F.

* Det var första gången sedan den 29 oktober 2020 (IK Sirius FK – AIK) som AIK noterade en 0–0-match.

* Det var första gången sedan den 10 maj 2021 (IFK Norrköping FK – AIK 2–0) som AIK gick mållösa av planen i en tävlingsmatch.

* AIK ligger på sjunde plats i bortatabellen i Allsvenskan med sina elva inspelade poäng av 24 möjliga. Tabellen haltar dock och lagen har spelat mellan åtta och tio matcher. IF Elfsborg leder bortatabellen med 16 inspelade poäng på sina åtta bortamatcher.

* Kristoffer Nordfeldt höll sin andra allsvenska nolla för AIK. Han har sammanlagt tre nollor i tävlingssammanhang med AIK i sina fyra spelade matcher.

* Henok Goitom bar kaptensbindeln för 114:e gången. Den första gången som han bar bindeln var i det allsvenska hemmamötet med IFK Göteborg (1–2) den 26 oktober 2015 då han gav AIK ledningen.

* Det var femte tävlingsmatchen under 2021 som AIK spelade i det vita bortastället. AIK har noterat 3V-1O-1F i dessa matcher.

* Bartosz Grzelak har som chefstränare i AIK noterat 21V-10O-10F under sina 41 tävlingsmatcher som ansvarig.

* Efter en omgång i serieledning föll AIK ner till andra plats i tabellen.

* Det var femte gången genom tiderna som en match mellan lagen slutade 0–0. Borta mot Mjällby AIF har det skett 2021 och 2010.

* För andra året i rad noterade AIK 0–0 på bortaplan i den första allsvenska matchen efter landslagsuppehållet i början av september. Det skedde även borta mot Malmö FF i fjol och matchen spelades även den på datumet den 13 september (2020).

* Det var första gången genom tiderna som en match mellan AIK och Mjällby AIF hade avsparkstiden kl 19:10. Åtta av de tidigare matcherna har startat kl 19:00. Den ovanligaste avsparkstiden mellan lagen skedde i den mållösa allsvenska premiären på Råsunda fotbollstadion den 14 mars 2010 då matchtiden var satt till kl 14:32.

* Det var åttonde gången under 2021 som AIK spelade en tävlingsmatch på en måndag och man har noterat 4V-2O-2F.

* Granit Maqedonci dömde sin tredje AIK-match efter att första gången dömt AIK den 24 februari 2019, borta mot Norrby IF (1–1) i Svenska cupens gruppspel. Alla tre matcherna har slutat oavgjort.

* Michael Lerjéus är den domare som har dömt AIK mot Mjällby AIF flest gånger. Skövde-domaren dömde tre matcher i Solna; 2013, 2012 samt 2010 och alla tre matcherna slutade 0–0. Två matcher vardera har Daniel Stålhammar och Bojan Pandžić dömt. Övriga domare har varit; Lars Carlsson, Efon Ask, Bo Karlsson, Lennart Thörnblom, Keijo Hyvärinen, Åke Andreasson, Håkan Jonasson, Andreas Ekberg, Markus Strömbergsson, Jonas Eriksson, Mohammed Al-Hakim, Adam Ladebäck, Fredrik Klitte och Granit Maqedonci.

* Lagen hade aldrig tidigare mötts på en måndag på Strandvallen, däremot måndagar både 2013 (0–0) och 2020 (1–0) på Friends Arena.

* Senast AIK spelade en match på datumet den 13 september var 2020, borta mot Malmö FF (0–0) i Allsvenskan. AIK fick två spelare utvisade och domaren lade till tio stopptidsminuter i den andra halvleken, men AIK höll undan för en viktig poäng.

* Mjällbys målvakt Samuel Brolin är utlånad från AIK och har kontrakt med Gnaget till och med den 31 december 2023. Samuel har de tre senaste säsongerna varit utlånad och klivit upp en division för varje år: Vasalunds IF 2019 (Division 1 Norra), Akropolis IF 2020 (Superettan) och Mjällby AIF 2021 (Allsvenskan).

* Den högsta publiksiffran som noterats mellan lagen på Strandvallen är från den 31 juli 2010 då 6 869 åskådare såg det mållösa mötet i Allsvenskans 17:e omgång.

* AIK höll nollan i de fem första allsvenska mötena med Mjällby AIF på Strandvallen; 1983 (6–0), 1985 (2–0), 2010 (0–0), 2011 (2–0) och 2012 (1–0). Det här var AIK:s sjätte nolla på Strandvallen.

* Första gången som AIK och Mjällby AIF möttes var den 16 juni 1983 och AIK noterade då sin största seger mot Mjällby genom tiderna. AIK hade inlett säsongen knackigt och endast tagit sex poäng på de sju inledande matcherna (två poäng för seger på den här tiden) av Allsvenskan, men i den åttonde omgången vann man med 1–0 hemma mot BK Häcken och sedan inleddes en imponerande svit då AIK på de avslutande 15 matcherna vann tolv, spelade två oavgjorda och förlorade en. Målskillnaden under dessa matcher blev otroliga 32–4! På Strandvallen i den nionde omgången spelade AIK ut hela sitt register och måltjuven Thomas Johansson inledde målskyttet i den 28:e matchminuten innan Ove ”Ryssen” Rübsamen fyra minuter senare ökade på till 2–0. I den andra halvleken gick AIK ifrån till 6–0 efter mål av Lars Zetterlund (3–0), Jyrki Nieminen (4–0 och 5–0) och Kari Virtanen (6–0) innan domaren Lars Carlsson från Köping blåste av matchen.

* AIK har sju raka halvlekar utan ett gjort spelmål på Strandvallen. Målet 2020 kom från straffpunkten.

* Hemmalagets inhoppare Enoch Kofi Adu svarade för ett mål i AIK-tröjan. Målet kom i bortamötet med Mjällby AIF (1–3) den 9 augusti 2020 då han i den 40:e matchminuten slog in en straffspark som betydde 1–1.

* Vi får gå tillbaka till den 4 oktober 2013 för att notera AIK:s senaste seger på Strandvallen. Gnaget vann då med 3–2 efter att ha lett med 3–0 i slutet av den första halvleken, men två mål av hemmalaget innan pausvilan bäddade för en dramatisk andra halvlek. AIK höll dock undan till seger efter en fantastisk räddning av målvakten Kenny Stamatopoulos i den 80:e matchminuten.

* För andra tävlingsmatchen i rad var temperaturen 16° både då matchen inleddes och avslutades.

* Sedan tre poäng för seger infördes i Allsvenskan 1990 så har AIK haft 37 inspelade poäng efter 18 omgångar vid tre tillfällen; 2021, 2019 och 2014. Klubbrekordet är från 2018 då AIK hade 42 poäng efter 18 spelade omgångar i Allsvenskan. Bottennoteringen är från 2020 då laget tog 17 av 54 tillgängliga poäng.